Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία για την επανεθνικοποίηση των εταιριών ηλεκτρισμού και την παραίτηση της κυβέρνησης
Το ηλεκτρικό δίκτυο της Βουλγαρίας είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες που τις εκμεταλλεύονται δυο τσέχικες και μια αυστριακή εταιρεία.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Τζάνκοφ, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ηλεκτρικών εταιρειών.
Ισημερινός: συντριπτική νίκη του Κορέα έναντι του τραπεζίτη Λάσο!
Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια της ενέργειας και τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή(18/2) σε σχεδόν 20 πόλεις της Βουλγαρίας. Αίτημα των διαδηλωτών η επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας και η άμεση παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού στην γείτονα χώρα όπου ακούγονται, τόσο μαζικά, φωνές για επανακρατικοποίηση εταιρειών.
Οι διαδηλωτές έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος και επιτέθηκαν σε γραφεία των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε πόλεις.
Στη Σόφια σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που παρέχει ρεύμα στην πρωτεύουσα και στη βορειοδυτική Βουλγαρία.
«Δεν το αντέχουμε πλέον», δήλωσε μια διαδηλώτρια. «Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα (110 δολάρια) και ο λογαριασμός μου το Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;».
Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα «Δεν Πληρώνω» μπροστά από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.«Δεν το αντέχουμε πλέον», δήλωσε μια διαδηλώτρια. «Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα (110 δολάρια) και ο λογαριασμός μου το Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;».
Το ηλεκτρικό δίκτυο της Βουλγαρίας είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες που τις εκμεταλλεύονται δυο τσέχικες και μια αυστριακή εταιρεία.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Τζάνκοφ, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ηλεκτρικών εταιρειών.
Ισημερινός: συντριπτική νίκη του Κορέα έναντι του τραπεζίτη Λάσο!
Εν τω μεταξύ στον Ισημερινό επανεκλέχθηκε στην προεδρία της χώρας ο πολέμιος της λιτότητας Ραφαέλ Κορέα, στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα την Κυριακή (18/2), o οποίος λίγα χρόνια πριν είχε διαγράψει το απεχθές χρέος της χώρας!
«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την επανάσταση», δήλωσε ο ίδιος, από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου, ανακοινώνοντας τη νίκη του.
Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων, ο Κορέα συγκεντρώνει το 57%, έναντι 24% που κατακτά ο κύριος ανταγωνιστής του, Γκιγιέρμο Λάσο, σύμφωνα με το Reuters. Η εκλογική αρχή ανέφερε ότι δεν περιμένει να αλλάξουν σημαντικά τα αποτελέσματα.
Ο Ραφαέλ Κορέα, μετά την ανάληψη της προεδρίας του Ισημερινού το 2007, προώθησε μεταρρυθμίσεις υπέρ των φτωχών, αύξησε τις κρατικές δαπάνες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, επέβαλε νέα συμβόλαια στις πετρελαϊκές εταιρείες, επαναδιαπρατεύτηκε το χρέος του Ισημερινού και έδωσε προτεραιότητα στην επισκευή του οδικού δικτύου της χώρας, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας.
Κατά την εξαετή παραμονή του στον προεδρικό θώκο, καταγράφηκε σημαντική πτώση στα ποσοστά φτώχειας. Έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την «Επανάσταση των Πολιτών», η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.
Ο Κορέα έχει στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ενώ επιδιώκει ενδυνάμωση των δεσμών με την Κίνα και το Ιράν. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, αφιέρωσε τη νίκη του στον Ούγκο Τσάβες.
Οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι έφερε πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μετά από δεκαετίες πολιτικών ταραχών και πραξικοπημάτων. Είναι ο μοναδικός πρόεδρος στον Ισημερινό που έχει ολοκληρώσει τη θητεία του τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι επικριτές του καταλογίζουν αυταρχισμό και νεποτισμό, περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, με την εχθρική στάση του απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σπατάλη στις κρατικές δαπάνες, καθώς και περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επιβολή υψηλής φορολόγησης.
Το 2012, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία επειδή χορήγησε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Πηγή: ίσκρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου