9/2/13

Σχέδιο Αθηνά, η χαριστική βολή στη Δημόσια Παιδεία

Σχέδιο Αθηνά, η χαριστική βολή στη Δημόσια Παιδεία
Την ώρα που η κυβέρνηση εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και προσπαθεί να διαλύσει και το τελευταίο ψήγμα κοινωνικού κράτους, τα πυρά της δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφο το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Παιδείας. Το νέο σχέδιο αποσύνθεσης της Δημόσιας Παιδείας ονομάζεται «σχέδιο Αθηνά».


Το «σοφό» αυτό σχέδιο (όπως μαρτυρά και το όνομά του) αφορά κατ’αρχήν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μέσω αυτού η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση-συγχώνευση σχολών με στόχο την εξοικονόμιση πόρων για την αποπληρωμή των τραπεζιτών-τοκογλύφων. 
Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας προχώρα σε 94 απορροφήσεις σχολών και τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.  Κλείνει Ιδρύματα σε μικρές  πόλεις της επαρχίας  κρίνοντας  τα  ως «μη  βιώσιμα»  με αποτέλεσμα να οδηγεί τις  τοπικές  κοινωνίες σε παιδαγωγικό, πολιτιστικό αλλά και οικονομικό μαρασμό.
Όταν η διάλυση βαφτίζεται «αναδιάρθρωση».

Ο όρος αναδιάρθρωση αποτελεί μια λέξη–καραμέλα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να μασκαρέψουν τις προωθούμενες καταργήσεις  και  συγχωνεύσεις  Δήμων, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών και τις χιλιάδες απολύσεις που αυτές επέφεραν.  Ακριβώς  το ίδιο  θέλουν  να  κάνουν  και  με τις  σχολές,  δημιουργώντας  ένα καθεστώς διάλυσης και απόλυτης απαξίωσης  της Δημόσιας Παιδείας.

Η αποκαλούμενη «αναδιάρθρωση» που προωθείται μέσω του σχεδίου Αθηνά προβλέπει μεταξύ άλλων και την συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων με αποτέλεσμα τη βίαιη μετακίνηση-απομάκρυνση  φοιτητών  και  καθηγητών. Επίσης προβλέπεται και η εξίσωση  των πτυχίων των Δημόσιων σχολών με  αυτά  των  Ιδιωτικών. Το τελευταίο σημαίνει ότι τα υποβαθμισμένα πλέον Δημόσια Ιδρύματα θα έχουν να ανταγωνιστούν τα εύρωστα Ιδιωτικά δημιουργώντας σπουδαστές δύο ταχυτήτων. Οι ελάχιστοι έχοντες θα απολαμβάνουν εκπαίδευση υψηλότερου επιπέδου ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των φτωχοποιημένων φοιτητών θα καλείται να συμβιβαστεί με μία εκπαίδευση χαμηλότερου επιπέδου ή απλά δεν θα σπουδάζει καθόλου.

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω παλεύει καθημερινά για δημόσια και δωρεάν παιδεία υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με το συνολικότερο λαϊκό και εργατικό κίνημα οφείλει να μην τους επιτρέψει να στερήσουν από τους νέους και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πρέπει να αντισταθούμε στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία νεολαία ανεκπαίδευτη και άρα εύκολα χειραγωγήσιμη, προκειμένου να περνούν ανεμπόδιστοι τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΘΗΝΑ»

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Νεολαία του Κινήματος Δεν Πληρώνω

πηγή: epitropesdiodiastop.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου