«Στην Ελλάδα οι κυρίαρχες τάξεις και οι κυβερνήσεις ψαλιδίζουν τη δημοκρατία» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Βέλγος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ακτιβιστής. Σημειώνει ότι μόνο μια αποφασισμένη και με λαϊκή υποστήριξη κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αναδιαπραγμάτευση του χρέους από τους πιστωτές και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετακινηθεί σε μετριοπαθέστερες θέσεις.
Ερίκ Τουσέν : Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου
- Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Έχετε δηλώσει ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται μεν στο επίκεντρο της κρίσης αλλά αποτελεί και το επίκεντρο της λύσης σ” αυτήν την κρίση. Τι ακριβώς εννοείτε;
Η καπιταλιστική τάξη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που λειτουργεί εξ ονόματός της έχουν εξαπολύσει τρομερή επίθεση εναντίον των λαών και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης αλλά και στο επίκεντρο της αντίστασης σ” αυτήν την επίθεση. Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ρουμανία και η Βουλγαρία αποτελούν επίσης τα θύματα αυτής της επίθεσης.
Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διότι εκπροσωπεί την αρχή της νέας φάσης της κρίσης, με την εφαρμογή του Μνημονίου τον Μάιο του 2010, αλλά και το πρότυπο της αντίστασης. Γνωρίζω για την τελευταία γενική απεργία στις 20 Φεβρουαρίου που ήταν πολύ σημαντική. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις μορφές αντίστασης στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία του κινήματος πανευρωπαϊκά, για μια συνδυασμένη αντίσταση, προκειμένου να έχει επιτυχία η αποτροπή αυτής της επίθεσης. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους πολίτες μόνο μιας χώρας να αντιμετωπίσουν την επίθεση.
- Προς το παρόν δεν βλέπουμε μιας τέτοιας μορφής συνεργασία.
Γι” αυτό λέω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Πάντως υπάρχουν πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων προσπαθεί, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα έχουμε τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις που οργανώνει στις 13 και 14 Μαρτίου. Ελπίζω ότι θα έχουν επιτυχία, αλλά δεν είναι αρκετές.
- Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πολύ εύθραυστη πολιτική κατάσταση, με ανοιχτά πολλά σενάρια. Βιώνουμε μια όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνηση, συχνά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και αρκετή καταστολή. Την ίδια ώρα υπάρχει η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Πώς βλέπετε τα πράγματα;
Βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια πολύ σημαντική πρόκληση. Συμφωνώ μαζί σας ότι στην Ελλάδα οι κυρίαρχες τάξεις και οι κυβερνήσεις ψαλιδίζουν τη δημοκρατία σε διάφορα επίπεδα. Δεν σέβονται την ψήφο του λαού, επέβαλαν Μνημόνια και Συνθήκες χωρίς δημοκρατική διαβούλευση, υποβαθμίζουν τη νομοθετική εξουσία και επιδιώκουν να καταστρέψουν τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να διαπραγματεύεται συλλογικά. Έτσι, αντιμετωπίζετε μια ζωτική πρόκληση και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να δώσει πραγματικά ριζοσπαστική απάντηση σ” αυτήν την επίθεση είναι όντως σημαντικός. Διότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πιο μετριοπαθείς τις πολιτικές και τις προτάσεις του, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες.
- Το τελευταίο διάστημα πολλοί υποστηρίζουν ότι γίνεται προσπάθεια για πιο μετριοπαθείς θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζοσπαστικοποιήσει τις θέσεις του. Αν κατορθώσει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, να αναστείλει μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους.
- Το βρίσκετε ρεαλιστικό να γίνει κάτι τέτοιο;
Νομίζω ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μια στάση πυγμής, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε αναδιαπραγμάτευση», θα είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει στους πιστωτές μια λύση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών μαζών. Σ” αυτήν τη διαπραγμάτευση δεν μπορείς πραγματικά να επιβάλεις μια τελική λύση. Γι” αυτό κάνεις πρώτα μια στάση πληρωμών, οπότε αναγκάζονται να διαπραγματευτούν. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη από τον λαό” και αποδείχτηκε στις περιπτώσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής. Μόνο μια κυβέρνηση αποφασισμένη μπορεί να το κάνει.
- Ζούμε μια διαδικασία κατάργησης των κοινών αγαθών με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της
Εκπαίδευσης και των περισσότερων επιχειρήσεων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Ποιες είναι οι συνέπειες;
Υπάρχει τεράστια υποβάθμιση των συνθηκών ζωής της πλειονότητας του πληθυσμού. Είναι ξεκάθαρο πως μ” αυτές τις επιθέσεις η καπιταλιστική τάξη θέλει να καταστρέψει ό,τι χτίστηκε μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη. Είναι μια ιστορική προοπτική για την καπιταλιστική τάξη και πιστεύουν ότι αυτή η κρίση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ώστε να εκπληρώσουν το όνειρό τους για καταστροφή όλων των λαϊκών κατακτήσεων.
- Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες;
Πρώτον, πρέπει να γίνει δυνατότερο το πανευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα. Απαιτείται δράση σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό. Το ζητούμενο δεν είναι η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό. Το ζήτημα είναι να παλέψουμε μαζί, καθώς και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί υποφέρουν, υπό διαφορετικές συνθήκες, αλλά δέχονται την ίδια επίθεση. Και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση μόνο ενώνοντας όλες τις δυνάμεις της ηπείρου, έτσι ώστε να πετύχουμε μια ριζοσπαστική ανατροπή. Το μήνυμά μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να ενωθούμε και ότι πρέπει όλες μας οι δεσμεύσεις να συγκλίνουν σ” αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Ερίκ Τουσέν, είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, είναι πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της γαλλικής οργάνωσης ATTAC. Το 2005 διορίστηκε από τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας. Είναι γνωστός και στην Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο πλαίσιο της δράσης του για τον απεγκλωβισμό των χωρών του Νότου από τα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων και των πιστωτικών οργανισμών.
πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου