12/2/13

Η Ελεύθερη πτώση μιας κοινωνίας

enough
Η Ελεύθερη πτώση μιας κοινωνίας…

της Τζούλιας Λιακοπούλου

Η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια βιώνει αυτό που είχε περιγράψει πριν δέκα χρόνια ο Καναδός καθηγητής Κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Τσιλ, στο βιβλίο του: “Η Νέα Φτώχεια”.

Η Ελλάδα βιώνει την τρομακτική, ελεύθερη πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω... Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν καθημερινά οι ειδήσεις για ακραίες καταστάσεις που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου! Εντελώς ενδεικτικά: Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αστέγων, τα συσσίτια (1στους 7 συμπολίτες μας θρέφεται σε συσσίτιο!), οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, τα νοικοκυριά με το κομμένο ρεύμα…
Με βάση την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία: Πάνω από 2 εκ. κάτοικοι της Ελλάδας, που συμμετείχαν στην έρευνα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας! Το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ!
Οι συνθήκες διατροφής τους υποβαθμίστηκαν ραγδαία (από το 2010 που διενεργήθηκε η προηγούμενη σχετική έρευνα, όπως δείχνει η μείωση των δαπανών για γαλακτοκομικά, ψάρια, λαχανικά και φρούτα και η αύξηση για αλεύρι, ψωμί, δημητριακά και κρέας).

Κατά κατηγορίες, όπως προκύπτει από την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2011, πιο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι τα παιδιά έως 17 ετών (23%) και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (22%). Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι (37%).
Κατά φύλλο μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας συναντάται στις γυναίκες παρά στους άνδρες!

Ενδεικτικό στοιχείο επίσης για την οικονομική πίεση που δέχονται, όχι μόνο τα χαμηλότερα αλλά και τα μεσαία εισοδήματα, είναι ότι 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου του 2012!

Τα χειρότερα έπονται…

Τα παραπάνω ζοφερά μεγέθη, δεν αντανακλούν στο ακέραιο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η κατάσταση μάλιστα, αναμένεται, μετά βεβαιότητας να επιδεινωθεί απότομα το επόμενο διάστημα. Καθοριστικό ρόλο στην χειροτέρευση των όρων διαβίωσης των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα διαδραματίσουν, μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:

• Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, όπως σε ΦΠΑ και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνών, τσιγάρων, αλκοόλ).
• Μειώσεις μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων.
• Υποβάθμιση των δημόσια παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μεταφορών κ.α. και κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα τους, μέσω της επιβολής αντιτίμου, που αφήνει 

• Αύξηση της ανεργίας. Με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 2012, η ανεργία έφθασε στο 26%, πλήττοντας 1.450.000 άτομα, από 9,6% τον Ιούλιο του 2009 και 11,6% τον Ιούνιο του 2010!
• Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που θα οδηγήσει στην μείωση των εισοδημάτων ακόμη κι όσων εργάζονται…
• Πρωτοφανείς ανατιμήσεις, όπως βεβαιώνει η άνοδος του πληθωρισμού στο 7,5%. Δεδομένου μάλιστα ότι το 80% της ανόδου του πληθωρισμού προέρχεται από την αύξηση των έμμεσων φόρων, γίνεται αντιληπτό ότι επιβάρυνε δυσανάλογα τους φτωχότερους.
• Μείωση του διαθέσιμου πραγματικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν ακόμη και βασικές ανάγκες όπως η στοιχειώδης σίτιση και η στέγαση
Κάποιοι, με λογοτεχνικές τάσεις, θα το πουν το προφίλ της φτώχειας…
Όμως είναι το υπόβαθρο της ανθρωπιστικής κρίσης!

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου