19/10/13

Μαζικό αντιρατσιστικό κίνημα μαθητών στη Γαλλία


Γαλλία: Το αντιρατσιστικό κίνημα μαθητών και η ακροδεξιά της Λεπέν
 


Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο Παρίσι ενάντια στην απέλαση παιδιών μεταναστών και των οικογενειών τους. Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι. Την ίδια ώρα μια πολιτευτής της Λεπέν χαρακτήρισε «χιμπατζή» την υπουργό Δικαιοσύνης λόγω της αφρικανικής της καταγωγής. 

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ύστερα από τη σύλληψη και την εντολή για απέλαση της 15χρονης Λεονάρντα Ντιμπράνι από το Κόσοβο, αλλά και του 19χρονου φοιτητή Χατσίκ Καχατριάν από την Αρμενία. Μάλιστα η σύλληψη της μαθήτριας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής.

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων πηγές της κυβέρνησης ανακοίνωσαν πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με την περίπτωση της Λεονάρντα Ντιμπράνι και τον τρόπο που έδρασε η αστυνομία. Μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει και αναθεώρηση της νομοθεσίας για την παροχή ασύλου.
Η περίπτωση της Λεονάρντα Ντιμπράνι έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις καθώς η 15χρονη αναγκάστηκε από την αστυνομία να κατέβει από το σχολικό, επιστρέφοντας από εκδρομή, για να συλληφθεί. «Είναι μαθητές σαν και εμάς και θα πρέπει να μπορέσουν να πάνε σχολείο στη Γαλλία», δήλωσε ένας μαθητής που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Δημιουργούμε ένα κίνημα για να μπορέσουν και οι δύο να μείνουν στη Γαλλία», πρόσθεσε.

Τα πυρά από όλες τις πλευρές συγκεντρώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, και πολλοί ζητούν ανοιχτά την παραίτησή του, αίτημα εξάλλου και των διαδηλωτών. Ο Μανουέλ Βαλς, που υποστήριξε τις απελάσεις, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στο παρελθόν όταν δήλωσε πως οι Ρομά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία.Την ίδια στιγμή που οι μαθητές δημιουργούν ένα μαζικό αντιρατσιστικό κίνημα, μια πολιτευτής του ακροδεξιού γαλλικού  Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν παρομοίασε την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας με πίθηκο, λόγω της αφρικανικής της καταγωγής.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Μέτωπο σε μια προσπάθεια αλλάξει την εικόνα έχει διαγράψει από το 2011 πολλά μέλη του για ρατσισμό και νεοναζιστικές τάσεις. Μάλιστα η Λεπέν έχει απειλήσει πως θα μηνύσει για «συκοφαντική δυσφήμηση» όσους δημοσιογράφους αποκαλούν το κόμμα της «ακροδεξιό».

Πηγή: tvxs.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου