8/10/13

Πανεπιστήμια στο… κόκκινο


panepistimioΕκρηκτική η κατάσταση στα ΑΕΙ όσο πλησιάζει η λήξη της εισαγγελικής παραγγελίας για παράδοση των καταλόγων της διαθεσιμότητας. 
Τεταμένη και η κατάσταση ανάμεσα σε διοικήσεις-Συγκλήτους και απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους.    

Εκρηκτική η κατάσταση στα ΑΕΙ όσο πλησιάζει η λήξη της εισαγγελικής παραγγελίας για παράδοση των καταλόγων της διαθεσιμότητας. Τεταμένη και η κατάσταση ανάμεσα σε διοικήσεις-Συγκλήτους και απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους

της Αννας Ανδριτσάκη

Μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες ξεκινά σήμερα για τα Πανεπιστήμια της χώρας. Οι εισαγγελείς, έχοντας στείλει από την Παρασκευή την παραγγελία για την παράδοση των καταλόγων της διαθεσιμότητας, περιμένουν την ανταπόκριση των (οκτώ) Ιδρυμάτων μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία του εντολοδόχου υπουργού Παιδείας.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα υπάρξει παρέμβαση. Η ένταση είναι στο κόκκινο. Η απόσταση ανάμεσα σε διοικήσεις-Συγκλήτους και τους –για 5η συνεχόμενη εβδομάδα- απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους όσο πλησιάζει η λήξη της διορίας τόσο μεγαλώνει και πυροδοτεί περαιτέρω.
Εκρηκτική η κατάσταση σε Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ε.Μ.Πολυτεχνείο αλλά και σε περιφερειακά, όπως στο Θεσσαλίας, όπου οι υπάλληλοι έχουν ανακοινώσει αποκλεισμό των αρμόδιων Διευθύνσεων άμα τη εμφανίσει εισαγγελέα «προκειμένου να μη δοθούν τα στοιχεία».

«Aπεργοσπαστική μεθόδευση»

Η απόφαση της Συγκλήτου του Αθηνών για λειτουργία του Ιδρύματος με προσωπικό ασφαλείας για επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διοικητικών οι οποίοι, καταγγέλλοντας ως «απεργοσπαστική μεθόδευση» την απόφαση «για άνοιγμα του Ιδρύματος με καταναγκαστικούς όρους έναντι απεργών», ανακοίνωσαν ότι «καθ’ όλο το διάστημα της απεργίας ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα ρυθμίζονται», ενώ θεωρούν βέβαιο ότι «η αποστολή των στοιχείων για τη μοριοδότηση, βάσει της οποίας θα προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες, θα ενταχθεί κι αυτή στα επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα».

Τεταμένο το κλίμα και στο ΕΜΠ, όπου δεν λειτουργεί τίποτα, ειδικά μετά και την απόφαση του πρύτανη να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του με την οποία η πρυτανεία θα εξυπηρετούσε πρωτοετείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, διοικητικοί και διδάσκοντες υποδέχονταν εκατοντάδες φοιτητές και γονείς ενημερώνοντάς τους για τις κινητοποιήσεις, ενώ ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης εισαγγελικής παρουσίας. Σημειώνεται ότι στα δύο αυτά κορυφαία Ιδρύματα είναι συντριπτική η συμμετοχή στην απεργία, ενώ υπάρχει και ευρύ μέτωπο συμπαράστασης από πανεπιστημιακούς και φοιτητές.

Οι διοικήσεις, ακροβατώντας σε ισορροπίες τρόμου, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια διαλόγου με το υπουργείο, δεν υποχωρούν από τη διεκδίκηση λύσεων –μόλις κατέθεσαν τις προσφυγές στο ΣτΕ επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα της απόφασης για τη διαθεσιμότητα-, αλλά επιμένουν στη θέση της νομιμότητας των δικών τους δράσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και -τελευταία- εστιάζοντας το πρόβλημα της εξαιρετικά χρονοβόρας διαδικασίας συγκέντρωσης και αποστολής των στοιχείων μοριοδότησης κυρίως στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, στις οποίες, βέβαια, ουδέποτε αντιτέθηκαν. Εξ ου και η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του προεδρεύοντος της Συνόδου και πρύτανη ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ότι «δεν χρειαζόταν ο εισαγγελέας. Δεν πρόκειται για άρνηση των διοικήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική παραγγελία έχει φτάσει στα εξής οκτώ Πανεπιστήμια που έχουν κληθεί να τροφοδοτήσουν τη διαθεσιμότητα: Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Οικονομικό Παν. Αθηνών, Πάτρας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ανώτατα Ιδρύματα ανοίγουν τις πύλες τους προειδοποιώντας… για τις ελλείψεις. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας ανακοίνωσε τα εξής: «Τη Δευτέρα 7-10-2013 ξεκινούν τα μαθήματα του Χειμερινού Εξαμήνου του σπουδαστικού έτους 2013-2014 στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σας κάνουμε γνωστό ότι κάποια από τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν κάποια από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους, κάποια άλλα, μάλιστα, δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν». Ακολουθεί ενημέρωση για τη δυσχερή κατάσταση του Ιδρύματος λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, που επηρεάζουν δραστικά τη στελέχωση τμημάτων και την υποστήριξη μαθημάτων.

ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Αναγνώριση της προσφοράς με απολύσεις

Την αποτύπωση του προφίλ της επιχειρεί η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, από τις δημοφιλέστερες του ΕΜΠ και αυτές με την υψηλότερη βάση. Τα στοιχεία εύγλωττα:

● Φοιτητές: 3.000 Προπτυχιακοί και 900 Μεταπτυχιακοί
● Διδακτικό και Τεχνικό Προσωπικό: 92
● Διοικητικοί υπάλληλοι: 90
● Εκπαίδευση και Έρευνα υψηλού επιπέδου
● Διεθνής αναγνώριση: Κατάταξη μεταξύ των 50 κορυφαίων αντιστοίχων Ακαδημαϊκών Τμημάτων στον κόσμο τα τελευταία χρόνια
● Υψηλές διακρίσεις των διπλωματούχων της Σχολής σε κορυφαία Ιδρύματα του κόσμου
● Αναγνώριση στην ελληνική κοινωνία: Προτιμάται από άριστους υποψηφίους – οι υψηλότερες βάσεις
● «Αναγνώριση» από την ελληνική πολιτεία: Οι 74 από τους 90 διοικητικούς υπαλλήλους οδεύουν προς… Διαθεσιμότητα – Κινητικότητα – Απολύσεις. Στη γραμματεία απομένει ένας υπάλληλος.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου