Εκτός εαυτού βγήκε άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας
Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη χθεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Ε» ότι
χρηματοδοτεί με 4,5 εκατ. ευρώ τους Γερμανούς ειδικούς της Task Force, για να
υλοποιήσουν το σχέδιο για νέο ΕΟΠΥΥ αλλά και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ: Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, περιφερειακά ιατρεία).
Ο κ. Γεωργιάδης, κατά την προσφιλή του τακτική, εμφανίστηκε μαινόμενος κατά της «Ελευθεροτυπίας» επειδή ξεσκέπασε την ανάθεση του έργου, γεγονός που ούτε τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν γνώριζαν, υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμα είναι ψευδές.
Μάλιστα με εμφάνιση τηλεοπτικού... αστέρα κράδαινε άλλο έγγραφο από αυτό που αποκάλυψε η εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ανοιχτό διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος κερδίσει και εργαστεί για την ανασυγκρότηση του συστήματος, θα εισπράξει και τα χρήματα.
Οι γνωστές τσιρίδες
Ο υπουργός, θέλοντας να υπερισχύσει με τις γνωστές φωνές του, ισχυρίστηκε ότι είναι άγνωστο ποιος θα πάρει τα χρήματα και ότι δεν θα τα πάρει η Task Force, παρ' ότι στο έγγραφο φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κωδικός δικαιούχου. Ο υπουργός Υγείας δεν διέψευσε φυσικά ότι θα μοιραστούν κανονικά τα 4,5 εκατ. ευρώ για την τεχνική υποστήριξη, αλλά σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επισήμανε ότι το έργο δεν έχει παραχωρηθεί στους Γερμανούς ειδικούς της Task Force.
Ομως όπως διαφαίνεται κατά μήκος του εγγράφου, το σχέδιο της ανασυγκρότησης θα υλοποιηθεί από τις επιτροπές Health in Action (Υγεία εν δράσει), που συγκροτήθηκαν από την Task Force.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα όχι μόνο δεν δίστασε να καταφερθεί εναντίον της «Ε» για την αποκάλυψή της, αλλά άφησε και αιχμές για ζήτημα πλέον «προσωπικό», ενώ είναι ευρέως γνωστό πως ούτε η εφημερίδα ούτε οι συντάκτες της σχετίζονται με τον ίδιο ή τον κύκλο του.
«Είναι η δεύτερη φορά που το κάνετε, μπορεί να έχετε προσωπικό θέμα» απεφάνθη ο κ. Γεωργιάδης για να ισχυροποιήσει τα λεγόμενά του.
Η πρώτη φορά πάντως που αντέδρασε με αντίστοιχο τρόπο ήταν όταν η «Ε» αποκάλυψε το μεγάλο θέμα των γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία στη χώρα μας πωλούνται ακόμη και κατά 880% ακριβότερα.
Εκτός αυτού όμως, αξιοποιώντας ψευδείς πληροφορίες, θέλησε να διαψεύσει και περαιτέρω το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα. «Λοιπόν, αυτά τα λεφτά, εάν και εφ' όσον το πρόγραμμα προχωρήσει, είναι ένα πρόγραμμα πάρα πολύ παλαιό να ξέρετε, πρωτοξεκίνησε από το '08, έγινε διαγωνισμός δυο-τρεις φορές και δεν έχει ευοδωθεί». Να σημειωθεί όμως ότι η επέκταση της συνεργασίας με την Task Force για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπεγράφη το 2012 επί υπουργίας Αν. Λυκουρέντζου.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, που είναι σαφές πλέον ότι έχει κάνει τη χρυσή συμφωνία με την Task Force για τη δημιουργία της ΠΦΥ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με τους ιατρικούς συλλόγους και τα σωματεία για ένα μήνα ακόμη.
Επίσης, μαινόμενος και με υψηλή ένταση φωνής, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο ίδιος να απολογείται στους ξένους της Task Force:
«Είναι πολύ άκομψο να πρέπει να εξηγώ σε ξένους προσκεκλημένους της χώρας μας, οι οποίοι είναι εδώ για να μας βοηθήσουν επειδή εμείς το ζητήσαμε, γιατί πρέπει να τους εμπλέξουμε στους εσωτερικούς μας καβγάδες» είπε επιχειρώντας να θολώσει και πάλι τα νερά.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του, που καλούνται τώρα να απαντήσουν σε ιατρικούς συλλόγους και ενώσεις για το... διάλογο που υποτίθεται ότι είναι σε εξέλιξη για να αποφασιστεί ποιο σχέδιο θα επιλεγεί για την ανασυγκρότηση ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ.
Εξηγήσεις ζητούν οι γιατροί για τα 4,5 εκατ. που πάνε στους «ειδικούς» της Task Force
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων των γιατρών και
των εκπροσώπων τους για το «έγκλημα της ανάθεσης στην Task Force» έργου
εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τον υποκριτικό όπως τον χαρακτηρίζουν διάλογο
που ζητά ο υπουργός Υγείας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος χαρακτηρίζει εγκληματική πράξη να ανατεθεί το έργο με εκατομμύρια ευρώ στην Task Force και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οπως έχω δηλώσει, ο ΠΙΣ δεν αποδέχεται προαποφασισμένα σχέδια τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας». Θεωρεί, δε, ότι ο προσχηματικός διάλογος προσβάλλει και την κοινωνία και τους υγειονομικούς. «Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανατεθεί η υλοποίηση των προαποφασισμένων σχεδίων στην Task Force με 4,5 εκατ. ευρώ, σε μια κοινωνία που οικονομικά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, όχι μόνο αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις αναξιοπιστίας της πολιτείας σε κάθε τι μελλούμενο που επιχειρείται».
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Είναι εξωφρενικό να αμείβεται με 4,5 εκατ. ευρώ η μελέτη που θα διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η οποία παραχωρείται κατ' ευθείαν στην Task Force. Είναι προκλητικό να μιλά για διάλογο και να ζητά απαντήσεις από τους ιατρικούς φορείς ο υπουργός Υγείας όταν όχι μόνον έχει προαποφασίσει τι θα πράξει, αλλά έχει αποφασίσει και πώς θα το πράξει, καθιστώντας τον οποιονδήποτε διάλογο προσχηματικό».
«Πιο αζημίωτο;»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητά εδώ και τώρα απαντήσεις από τον Αδωνι Γεωργιάδη για τα χρήματα που θα μοιραστούν για το σχέδιο, την ώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία δήλωνε ότι οι επιτροπές θα εργάζονταν αμισθί. Σε επιστολή της η πρόεδρος του Συλλόγου Βαρβάρα Ανεμοδουρά σημειώνει: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε δι' ανακοινώσεών σας, που αφορούσαν τις προτάσεις για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ, εκτός των άλλων, στην εισαγωγή σας να ευχαριστείτε τις Επιτροπές (για το έργο τους) και για την αμισθί συμμετοχή τους. Τα δημοσιεύματα όμως και οι Διοικητικές Πράξεις αποδεικνύουν το αντίθετο (ΑΔΑ: ΒΛ4ΑΘ-ΛΘΛ, ΒΛΛ4469Η26-Β6Ζ, ΒΛΛΡΘ-ΛΥΦ). Τα ποσά είναι πολύ υψηλά, το ίδιο και οι πιστώσεις με απ' ευθείας ανάθεση».
Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Ομως το θέμα που προέκυψε με τα κόστη και δη της Επιτροπής "Υγεία εν δράσει" σε συνεργασία με την Task Force, εκτός των "εξωπραγματικών" θέσεων και προτάσεών της, δίνει άλλες διαστάσεις για τη λειτουργία της με το "αζημίωτο".
«Διάλογος για τα μάτια»
Ζητάμε άμεσα την απάντησή σας, σχετικά με όσα είχατε ανακοινώσει για τις άμισθες Επιτροπές. Αν δεν το γνωρίζατε, σας έχουν εκθέσει. Επίσης ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για τον έλεγχο του ύψους και της κατανομής των δαπανών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την Υγεία, καθώς και όποιων Επιτροπών χρηματοδοτήθηκαν από αυτά και εφ' όσον συντρέχουν λόγοι, την άμεση προσφυγή σας σε νομικές ενέργειες».
Για υποκριτικό διάλογο αλλά και για απαράδεκτες χρηματοδοτήσεις με εκατομμύρια ευρώ κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου: «Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για τις αλλαγές στην ΠΦΥ, να αποκαλύπτεται ότι ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός και υποκριτικός! Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την αποκάλυψη ότι το υπ. Υγείας χρηματοδοτεί, με 4,5 εκατ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, δράσεις που περιγράφονται με σαφή τρόπο στο πόρισμα της Task Force! Ακόμη όμως πιο απαράδεκτη είναι η χρηματοδότηση με 14.900 ευρώ προγράμματος για την ΠΦΥ στην 1η ΥΠΕ και μάλιστα με ανάθεση στον πρόεδρο της επιτροπής της Task Force κ. Θεοδωράκη, τη στιγμή που ήδη τρέχει πρόγραμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ με παραπλήσιο αντικείμενο για το σύνολο της χώρας!»
Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης, άμεσα ενδιαφερόμενος για τις αλλαγές στην ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ, προτίμησε χθες να εκδώσει ανακοίνωση για τις... ξυλόσομπες που βλάπτουν την υγεία των πολιτών και όχι για τις χρηματοδοτούμενες αλλαγές της Task Force, δείχνοντας άλλη μια φορά εμπράκτως την άνευ όρων στήριξή του στον Αδωνι Γεωργιάδη.
Από τον Ιούνιο είχαν
αποφασίσει την εκχώρηση στα ιδιωτικά συμφέροντα
του Δημήτρη Μαλτή
Από τον
Ιούνιο του 2013 είχε προαποφασιστεί και επίσημα η «ταφόπλακα» της πρωτοβάθμιας
φροντίδας υγείας που παρείχε ο ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες ασφαλισμένους και η κατεύθυνσή
της στα ιδιωτικά συμφέροντα, γεγονός που ήταν και ο ουσιαστικός λόγος της
πολύκροτης παραίτησης του τότε διοικητή του Οργανισμού Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου
και όχι οι διαφωνίες του με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.
Το έγγραφο
του υπουργείου Υγείας με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ, που παρουσιάζει
σήμερα η «Ε», εστάλη στον κ. Παπαγεωργόπουλο, από τις 10 Ιουνίου 2013, όπου σε
αυτό παρουσιάζεται το ποσό που είχε εγκριθεί (4.500.000 ευρώ) που θα δινόταν σε
πρώτη φάση σε 40 συμβούλους της task force, η οποία θα εισηγούνταν το
«μηχανισμό υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Είχε
προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέντευξη του τότε υφυπουργού Υγείας Μ.
Σαλμά σε κλαδικό-ιατρικό περιοδικό υπό τον τίτλο «Τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ»,
αλλά και η συμφωνία από την άνοιξη του 2012 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της
τρόικας για ιδιωτικοποίηση της υγείας, γεγονός που εξανάγκασε τον κ.
Παπαγεωργόπουλο να γράψει στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε προς τον
πρωθυπουργό -το περιεχόμενο της οποίας παραμένει άγνωστο, καθώς μόνο η πρώτη
σελίδα δόθηκε στη δημοσιότητα- «θα κυβερνήσουν την υγεία των Ελλήνων».
Στο έγγραφο,
έναντι των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνεται η ανάγκη χρηματοδότησης μελέτης
για την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η έκδοση «σχεδίου
οργανισμού».
Προκειμένου
να προχωρήσει γρήγορα η χρηματοδότηση του έργου η συγκεκριμένη υπηρεσία του
υπουργείου κατέθεσε στον γενικό γραμματέα απόψεις ύστερα από προφορική εντολή
του!
πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου