25/10/13

Κόλαφος Μούιζνιεκς κατά ελληνικών ΜΜΕ για το ζήτημα των Ρομά

Για ανευθυνότητα στην παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τη νομαδική εθνοτική ομάδα των Ρομά κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς!

Με επιστολή του προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «με τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα θέματα που αφορούν τους Ρομά» τα μέσα «οξύνουν τις ρατσιστικές διαθέσεις εναντίον τους και δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή εκατομμυρίων Ρομά στην Ευρώπη».

Κρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάσθηκαν στον Τύπο οι περιπτώσεις των ανηλίκων παιδιών που βρέθηκαν σε καταυλισμούς των Ρομά στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ο επίτροπος επισημαίνει ότι οι αναφορές επικεντρώθηκαν στην εθνικότητα των οικογενειών στις οποίες βρέθηκαν τα παιδιά και οι Ρομά παρουσιάσθηκαν ως απαγωγείς παιδιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρομά δεν είναι πιο πρόθυμοι να διαπράξουν εγκληματικές συμπεριφορές από τα μέλη οποιασδήποτε άλλης εθνικής ομάδας, τα ΜΜΕ επιμένουν με λάθος και επικίνδυνο τρόπο, να καλλιεργούν τον μύθο ότι οι Ρομά είναι από τη φύση τους εγκληματίες, προσθέτει ο επίτροπος.

Η διάδοση μιας τέτοιας εικόνας για τους Ρομά είναι επικίνδυνη και βλάπτει τις προσπάθειες ένταξης των μελών της συγκεκριμένης εθνικής ομάδας στον κοινωνικό ιστό των χωρών που διαμένουν, τονίζει ο κ. Μούιζνιεκς.

«Πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι οι Ρομά θα ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όταν, σε κάθε περίπτωση, τα ΜΜΕ δεν χάνουν την ευκαιρία να τους υπενθυμίσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;», διερωτάται.

Η ιστορία διδάσκει «ότι η δαιμονοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε φαύλες πολιτικές και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες», καταλήγει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου