31/10/13

Η Eπιστημονική αφυδάτωση της Ελλάδας

Σε επιστημονική αφυδάτωση η Ελλάδα - Πρωτόγνωρο κύμα φυγής Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό
Σε επιστημονική αφυδάτωση η Ελλάδα - Πρωτόγνωρο κύμα φυγής Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό

Μαζική φυγή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό προς αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής τύχης αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. 
Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο δεκάμηνο του 2013 παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης  σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.  Για επιστημονική αφυδάτωση και κοινωνική αιμορραγία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
 
Η ανεργία στο ιατρικό δυναμικό της Αθήνας σημείωσε τους πρώτους 10 μήνες του 2013 ένα ποσοστό 10,32% (2.598 γιατροί στους 25.163 ενεργούς) ενώ το 2012 ήταν 12,44% (3.147 γιατροί στους 25.303 ενεργούς),

Η σχετική μείωση της ανεργίας από το 2012 στο 2013 εξηγείται από τη μεγάλη διαφυγή γιατρών τους τελευταίους 24 μήνες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.
Και πρόκειται  για ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδας, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο δεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 3,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο ΙΣΑ καλεί την Πολιτεία να αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, να κάνει σωστά το έργο της και να πάψει να τιμωρεί και να εξαθλιώνει τους έλληνες γιατρούς.

Καταγγέλλει επίσης  την πρακτική  «διαπόμπευσης του ιατρικού σώματος περί υπερσυνταγογραφίας και υπερπαραπεμπτικογραφίας, αδιάκριτα και καθολικά».

«Τονίσαμε πολλάκις, ότι με απειλές δε δομείται η Υγεία. Το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να χάνει το ελληνικό κράτος τους γιατρούς του. Και αν δεν αλλάξει άμεσα η διαχείριση αυτή του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού, ο κάθε Τούρκος Υπουργός θα καλεί τους γιατρούς μας, που η Ελλάδα διώχνει.

Όπως ακριβώς έγινε με τους ασθενείς της Λέσβου που προσκλήθηκαν από τα φθηνά ιατρικά πακέτα των Τουρκικών νοσοκομείων, όπως με το πλωτό νοσοκομείο που ναυπηγήθηκε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του Αιγαίου, τώρα το πονηρό μάτι της Τουρκίας χτύπησε και τους έλληνες γιατρούς
»
  
Πηγή: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου