27/10/13

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι ενάντια στη λιτότητα


Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής λιτότητας στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και άλλες πόλειςΣτους δρόμους οι Πορτογάλοι ενάντια στη λιτότητα

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στη Λισαβόνα εναντίον της πολιτικής λιτότητας, των περικοπών των μισθών και των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα που επιβάλλει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της χώρας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

Συγκεντρώσεις έγιναν εκτός της Λισαβόνας στο Πόρτο, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, καθώς και σε πάνω από 10 ακόμη πόλεις, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες κάλεσε ένα κίνημα πολιτών γνωστό με την ονομασία «Έξω η Τρόικα», που θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια του κινήματος των Αγανακτισμένων.
«Το ευρώ βουλιάζει τη χώρα», «όχι στην τρόικα, όχι στην πείνα», έγραφαν ορισμένα από τα πανό που κρατούσε το πλήθος στη Λισαβόνα, ενώ άλλα καλούσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας και κατόπιν κινήθηκαν ήρεμα προς το κοινοβούλιο. Πάντως η διαδήλωση φάνηκε να έχει μικρότερη συμμετοχή από αυτές που είχε οργανώσει το ίδιο κίνημα την 15η Σεπτεμβρίου 2012 και την 2α Μαρτίου φέτος, στις οποίες είχαν λάβει μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης της χώρας με ένα δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκε να της χορηγηθεί τον Μάιο του 2011.

Για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί από τους πιστωτές και για να μειώσει το έλλειμμα της χώρας κάτω από το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2014, η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρουσίασε την 15η Οκτωβρίου έναν προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει την εξοικονόμηση 3,9 δισεκ. ευρώ, ιδίως από περικοπές των μισθών των δημοσίων λειτουργών καθώς και των συντάξεων.

Η κοινωνική ένταση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα εργατικά συνδικάτα έχουν εξαγγείλει απεργία την 8η Νοεμβρίου στον δημόσιο τομέα καθώς και διάφορες άλλες κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου