Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε το έργο συνολικού κόστους € 600 εκατ!
Μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους αδιαφάνειας εξαγγέλθηκε σήμερα (19/1) από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μια μεγάλη επένδυση ενεργειακής ισχύος 200 MW για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαΐδα. To έργο προβλέπεται να έχει συνολικό κόστος € 600 εκατ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κυβερνητική πρόθεση είναι το έργο να υλοποιηθεί σε συνεργασία με «στρατηγικό επενδυτή». Γίνεται έτσι ξεκάθαρο πως ακόμα και αν υπάρχει συμμετοχή της ΔΕΗ, το έργο θα δοθεί κυρίως στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η επένδυση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλά μεγάλη επένδυση αλλά, με βάση και τα διεθνή δεδομένα, σαν «φαραωνικό» έργο με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο σήµερα φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου που βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά έχει ισχύ 97 MW, τα µισά δηλαδή απ' όσο προβλέπει η συζητούμενη επένδυση.
Βάσει της σημερινής ομιλίας της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ και η καινοτομία της επένδυσης βρίσκεται στο γεγονός ότι συνδυάζει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου µε τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής panels, δημιουργώντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας σε µια περιοχή, όπου η απασχόληση στηρίζεται αποκλειστικά στον λιγνίτη.
Το εργοστάσιο αυτό έχει τεθεί ως όρος για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος
Με δεδομένη τη θετική προσέγγισή μας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ έχουμε συγκεκριμένες ενστάσεις και παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο έργο.
1. Δεν γνωρίζουμε πόση βάση έχει μία τέτοια επένδυση όταν έχει παράνομα σταματήσει η λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), δηλαδή του φορέα του μακροχρόνιου σχεδιασμού ενεργειακής πολιτικής. Συνεπώς, δεν γνωρίζει κανείς και πρώτα από όλα το ελληνικό κοινοβούλιο το συνολικό σχεδιασμό αλλά και τον ειδικότερο για την προώθηση των ΑΠΕ αλλά και κάθε συγκεκριμένης επένδυσης.
2. Πιστεύουμε ότι με το έργο αυτό πιο σημαντική είναι η επικοινωνιακή διάσταση από μέρους της κυβέρνησης και λιγότερο η ουσία. Και αυτό επιπροσθέτως αφού η περιοχή της Κοζάνης δεν φημίζεται για τη διάρκεια της ηλιοφάνειας.
3. Η ΔΕΗ δεν φαίνεται να αποκλείεται από το έργο αλλά δεν πρόκειται για πλειοψηφική συμμετοχή αφού κυβέρνηση και τρόικα κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης συμμετοχής της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του 60% (μείωση 40%). Επομένως, είναι προφανές πως το έργο αυτό θα διευκολύνει την εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας.
4. Τη μεγαλύτερη συμβολή στο έργο θα έχουν ξένοι όμιλοι (ως σήμερα έχει γίνει γνωστό το ενδιαφέρον ομίλων από ΗΠΑ αλλά και με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες από τρεις - τέσσερις εταιρείες γερµανικής και κινεζικής προέλευσης).
5. Η συμβολή στην απασχόληση της επένδυσης θα είναι μηδαμινή στο φωτοβολταϊκό πάρκο και μικρή στο εργοστάσιο παραγωγής (φωτοβολταϊκών panels). Η κυβέρνηση οφείλει ενημέρωση γι αυτό.
6. Μεγάλη χρήση γης (έκταση 5.200 στρεµμάτων) που οι αγρότες της περιοχής περίμεναν μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης λιγνίτη να αποδοθεί για γεωργική εκμετάλλευση. Η παράμετρος αυτή δεν πρέπει να αγνοηθεί
Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι με τα ως σήμερα δεδομένα πιο πολύ αποσκοπεί η κυβέρνηση σε επικοινωνιακούς και όχι ουσίας λόγους.
Οι λόγοι αυτοί σχετίζονται:
-Με το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει μεγάλες επενδύσεις αλλά δεν της προκύπτουν (φαίνεται να ναυαγεί και η επένδυση Κατάρ σε Ελληνικό).
-Με δεδομένη τη μείωση παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή Κοζάνης Πτολεμαΐδας με την απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, να φανεί ότι η δραστηριότητα αναπληρώνεται σε κάποιο έστω βαθμό από νέες μονάδες.
-Να φανεί όχι μόνο στην κοινωνία της Κοζάνης αλλά και ευρύτερα ότι προωθούνται οι ΑΠΕ.
Τέτοιες ενέργειες σε σχέση με τα φωτοβολταικα panel πρέπει να γίνονται αλλά με πολύ προσοχή ώστε να μην βλάψουμε το περιβάλλον
ΑπάντησηΔιαγραφή