22/1/11

Το Ισραήλ οριοθετεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα!



Γεωπολιτικά παιχνίδια στο τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ

Απόλυτη ανάγκη η ανεξάρτητη πολιτική για τη χώρα μας!

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, ως γνωστόν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραπέμπουν στις καλένδες την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή Ελλάδας-Κύπρου! 

Και όταν αναφερόμαστε σε υφαλοκρηπίδα εν προκειμένω δεν έχει καμία διαφορά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφού έχουν την ίδια έκταση και η διάκριση συνδέεται με το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ είναι ευρύτερα και αφορούν όχι μόνο τον υποθαλάσσιο αλλά και το θαλάσσιο πλούτο, μαζί με αξιοποίηση θαλάσσιας επιφάνειας!

Και ενώ οι κυβερνήσεις της χώρας μας σιωπούν, ήρθε το Ισραήλ, να καλύψει για δικούς του λόγους, δικές του σκοπιμότητες και δικές του βλέψεις, το κενό! Έτσι, κατά περίεργους αλλά όχι ανεξήγητους λόγους το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη ο πρώτος που (παρατίθεται, στην φωτογραφία του ρεπορτάζ παραπάνω) οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ, συμπεριλαμβάνοντας και το Καστελόριζο, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Τουρκίας!

Η κίνηση αυτή του Ισραήλ έχει πολύ μεγάλη σημασία αφού αποτελεί "κόλαφο" για την Τουρκία, και ανοιχτή υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων και φυσικά του διεθνούς δικαίου!

Γιατί το έκανε αυτό το Ισραήλ;


Αν το Ισραήλ προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και την ίδια την Κύπρο, είναι για τους εξής ιδιοτελείς λόγους

Πρώτον: Διότι αυτή η οριοθέτηση είναι απόλυτα αναγκαία ώστε το Τελ Αβίβ να αντλήσει  και να μεταφέρει νόμιμα και με ασφάλεια το φυσικό αέριο από τα θαλάσσια σύνορά του και πιο συγκεκριμένα από το πλούσιο εντοπισμένο κοίτασμα "Λεβιάθαν".

Δεύτερον: Διότι το Ισραήλ είναι αρνητικά προδιατεθειμένο απέναντι στην Τουρκία και προφανώς θέλει να καταδείξει ότι η αντιπαράθεση της Άγκυρας στην επεκτατική πολιτική του, μπορεί να αποβεί άκρως ζημιογόνα για τα συμφέροντά της.

Τρίτον: Διότι με την κίνηση του αυτή το Τελ Αβίβ καταδεικνύει πόσο "χρήσιμο" μπορεί να αποβεί σε Ελλάδα και Κύπρο και επομένως πόσο επωφελής θα μπορεί να καταλήξει η "δορυφοροποίηση" των δύο τελευταίων στην Ισραηλινή στρατηγική.

Αν αυτοί, ή περίπου αυτοί, είναι οι σχεδιασμοί του Ισραήλ, τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Να ακολουθήσει πολιτική περαιτέρω "δορυφοροποίησης" απέναντι στο Ισραήλ, όπως κάνει η παραδομένη αμερικανόπνευστη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου;

Μια τέτοια στάση θα ήταν ολέθριο λάθος!

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ούτε "δορυφόρος" του Ισραήλ, ούτε να συνεχίζει μια πολιτική "κατευνασμού" απέναντι στις απαράδεκτες βλέψεις της Άγκυρας.

Η χώρα μας, αντίθετα, πρέπει να προσανατολισθεί σε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική έξω και πέρα από τα αμερικανοατλαντικά πλαίσια.

Μια ανεξάρτητη πολιτική που θα αξιοποιεί στη βάση αρχών δυνατότητες, ευκαιρίες και συμπτώσεις συμφερόντων με οποιαδήποτε γειτονική χώρα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να υποκύπτει ούτε στις Ισραηλινές θηριωδίες και βαρβαρότητες ούτε στις Τουρκικές βλέψεις, που παρακάμπτουν σε Αιγαίο και Κύπρο τη διεθνή νομιμότητα. 

Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι δύσκολη και εξαιρετικά σύνθετη. Είναι η μόνη, όμως, άξια λόγου για την υπεράσπιση θεμελιωδών εθνικών και περιφερειακών αξιών επωφελούς συνεργασίας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας.

Η Ισκρα, παραθέτει στη συνέχεια το εξαιρετικά αποκαλυτπικό ρεπορτάζ του defencent.gr

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!

Mπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεκτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. 

Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις την ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρώ και της Μεγίστης.
 

Επομένως με την πρόταση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την ... εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!
 

Το ζητούμενο πια δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά πως θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφού στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.
 

Συζήτηση για το θέμα είχαν εχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου