28/1/11

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο


Συνεχίζεται το κύμα των διαμαρτυριών στην Αίγυπτο παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ευρύ κίνημα πολιτών με μεγάλη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

H κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει τεταμένη. Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης Μουμπάρακ ζητώντας την παραίτησή του. Η αστυνομία επιδεικνύει ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι των διαδηλωτών και έχει προχωρήσει σε πολλές εκατοντάδες συλλήψεις.
Η Σίλια Χάρντερς, διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή και ειδικά για την Αίγυπτο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ανθρώπους στο Κάιρο. Σε συνέντευξή της στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

«Υπάρχει πολύ ένταση, νευρικότητα, πολύ θλίψη, πόνος και φόβος για τη βία. Ειδικά στο Σουέζ, όπου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και πολύ θάρρος, πολύ κουράγιο και οι άνθρωποι λένε δεν θα σταματήσουμε τώρα. Έστω και εάν το facebook, το twitter, και η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο, είναι συχνά μπλοκαρισμένα. Υπάρχει μια κατάσταση αναμονής. Όλοι περιμένουν την Παρασκευή, την ημέρα της προσευχής, όπου έχουν προαναγγελθεί μεγάλες διαδηλώσεις».

Ο φόβος των αντιποίνων δεν τους σταματά

Στη Σίλια Χάρντερς τέθηκε το ερώτημα, εάν έχει αποκομίσει την εντύπωση από την επαφή της με τον κόσμο ότι οι άνθρωποι φοβούνται τα αντίποινα από τις αρχές:

«Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό. Δεν το πιστεύω, αν και φυσικά νομίζω πως μπορεί να συμβεί, όπως συνέβη και στο Ιράν. Και εκεί είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση και μια απίστευτη βία εναντίον του κόσμου. Πάντως προς το παρόν δεν πιστεύω πως ο φόβος εμποδίζει τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους».

Στους δρόμους πάντως δεν κατεβαίνουν μόνο άνθρωποι που πλήττονται από την ανεργία ή είναι φτωχοί αλλά το κίνημα αυτό συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού:

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. Πρόκειται για τα μεσαία στρώματα αλλά και για άλλα πιο φτωχά. Υπάρχουν επίσης πολλές γυναίκες και αυτό το θεωρώ πολύ καλό. Επιπλέον πρόκειται πολιτικά για ένα ευρύ κίνημα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμμετέχουν. Την περασμένη Τρίτη συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν πως δεν θα υπάρχουν κομματικά συνθήματα παρά ένα κοινό σύνθημα που θα κάνει λόγο για ελευθερία στην Αίγυπτο. Επίσης πολύ ενδιαφέρον βρίσκω το γεγονός ότι  γίνονται διαδηλώσεις και στην επαρχία και υπάρχει και εκεί μεγάλη συμμετοχή του κόσμου».

Οι κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο έχουν πρότυπό τους τις διαδηλώσεις στην Τυνησία. Εάν θα καταφέρουν να διώξουν τον Μουμπάρακ ή εάν κατασταλεί τελικά με τη βία το κίνημα αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες.


Tobias Armbrüster / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6419195,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου