οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν υπό αυταρχικά καθεστώτα και βιώνουν το ίδιο οικονομικό βάρος από τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας και τις αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, όπως δημοσιεύει το περιοδικό TIME.
Ο Ali Dahmash, ένας ακτιβιστής που έχει ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο στο Αμάν, ονομάζει την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή «επανάσταση της πείνας». «Αυτή η έκρηξη προκλήθηκε από την απόγνωση. Έγινε εξαιτίας της οικονομίας», σημειώνει.
Από την πλευρά του ο Mishaal al Gergawi, ένας Άραβας σχολιαστής και επιχειρηματίας έγραψε σε εφημερίδα του Ντουμπάι: «Οι Τυνήσιοι και οι Αλγερινοί πεινούν. Οι Αιγύπτιοι και οι Υεμενίτες τους ακολουθούν».
Ο al Gergawi αναφέρθηκε στον νεαρό Τυνήσιο οπωροπώλη που αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Sidi Bouzid πριν από μερικές εβδομάδες, για να διαμαρτυρηθεί επειδή η αστυνομία τον εμπόδιζε να δουλεύει επειδή δεν είχε άδεια. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του λαού της Τυνησίας.
«Ο Mohamed Bouazizi δεν αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν μπορούσε να γράψει σε ιστολόγιο ή να ψηφίσει. Οι άνθρωποι αυτοπυρπολούνται γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν τις οικογένειές του να σβήνουν, όχι από θλίψη, αλλά από λιμοκτονία», καταλήγει ο σχολιαστής.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το κοινωνικό δίκτυο Twitter δέχθηκε σωρεία αναρτήσεων τόσο από τον αραβικό κόσμο όσο και από άλλα μέρη του πλανήτη, μέσω των οποίων οι χρήστες δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους Τυνήσιους διαδηλωτές, ενώ καλούσαν Άραβες ηγέτες να παραιτηθούν.
Σε πολλά μηνύματα γινόταν ευθεία αναφορά στην απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Hosni Mubarak ή του Λίβυου ηγέτη Muammar Gaddafi.
«Στην Αλγερία είναι ακόμα χειρότερα από την Τυνησία. Η αστυνομία επιτίθεται με πραγματικά πυρά», γράφει ο Dahmash.
Τόσο στην Τυνησία, όσο στην Αλγερία και την Αίγυπτο οι οικονομίες πλήττονται από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και την ανεργία. Την Κυριακή, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Λιβύη παρά την ομιλία του Gadhafi στην οποία επέπληξε τους Τυνήσιους για την ανυπομονησία τους, λέγοντας ότι έπρεπε να περιμένουν ο πρόεδρος Zine El Abidine Ben Ali να παραιτηθεί μέσα σε τρία χρόνια, όπως είχε πει ο ίδιος.
Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τις πρεσβείες της Τυνησίας στο Αμάν και το Κάιρο για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.
Ωστόσο παρά τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στις αραβικές πρωτεύουσες, αρκετοί άραβες διστάζουν ακόμα να μιλήσουν ανοιχτά για αλλαγή καθεστώτος στον αραβικό κόσμο.
Εν τω μεταξύ, από τη στιγμή που ο Ben Ali έφυγε από τη χώρα, οι τιμές των τροφίμων στην ιορδανική πρωτεύουσα μειώθηκαν κατά 5% - πιθανότατα με κυβερνητική διαταγή, γεγονός που αποδεικνύει φόβο.
Παράλληλα η Τυνησία ψάχνει για ένα νέο πρόσωπο να την καθοδηγήσει. Μετά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1962, η χώρα είχε μόνο δύο ηγέτες.
Τέλος, παρά το σημερινό χάος, ο Dahmash πιστεύει ότι η επανάσταση θα οδηγήσει σε μια σταθερή, νόμιμη κυβέρνηση. «Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου η Τυνησία έχει ανεπτυγμένους θεσμούς. Οι πολίτες είναι ώριμοι και καλά ενημερωμένοι».
Πηγή: http://www.epikaira.gr/ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου