7/1/11

Εργασιακό κάτεργο η χώρα!


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕΧΡΙ 35% ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ! ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η «ΜΑΥΡΗ» ΚΑΙ Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Όλα τα στοιχεία πείθουν ότι η χώρα, πολύ περισσότερο από όσο ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργασιακό κάτεργο, ενώ η εργασιακή τραγωδία συνεχώς επιδεινώνεται!

Μετά τη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε., στην οποία το επιχειρησιακό σωματείο συνομολόγησε, με εκβιασμούς και με ισχυρή μειοψηφική αντίθεση, Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση για μειώσεις μισθών 10%, πέφτουν βροχή τα αιτήματα από πλήθος επιχειρήσεις, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, για την παράκαμψη των Κλαδικών Συμβάσεων και την υπογραφή Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων μείωσης των μισθών!

Πολύ χειρότερη, όμως, εξέλιξη συνιστά το γεγονός ότι ένα κύμα επιχειρήσεων, στις οποίες δεν υπάρχει καν επιχειρησιακό Σωματείο, επιδιώκουν και επιτυγχάνουν παρανόμως, την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους και με τις οποίες οι μισθοί μειώνονται έως 35%! Είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό και οι καταγγελίες του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Άλκη Απιδόπουλου.

Την ίδια ώρα σωρηδόν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να μειώσουν το εργατικό κόστος, μετατρέπουν μαζικά τις συμβάσεις πλήρους σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ στην ουσία δεν αλλάζει το ωράριο απασχόλησης

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, η «μαύρη» εργασία οργιάζει και εξαπλώνεται, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε μια εκτίμηση πως περίπου το 40% των εργαζομένων δουλεύει χωρίς ασφάλιση (πρώτα απ’ όλα νέοι και νέες) να μην είναι καθόλου εξωπραγματική!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων κυριολεκτικά καταρρέουν, με συνέπεια το Υπουργείο Εργασίας να πραγματοποιεί χαριστικές ρυθμίσεις, σαν αυτή που αποφασίστηκε στις 07/01/11, προκειμένου να αποδοθούν ασφαλιστικές εισφορές από μεγαλοοφειλέτες!

Η πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σύντομα σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης της ανεργίας, είναι φανερό ότι θα επιφέρει τη χαριστική βολή στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι αλλά και η οικονομία χρειάζονταν όσο ποτέ ένα σύγχρονο, ισχυρό και αποτελεσματικό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Κι όμως αυτό το Σώμα αυτή την περίοδο είναι, σχεδόν, ανύπαρκτο, ένα Σώμα φάντασμα, αφού έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι αρμοδιότητες και κυρωτικές του εξουσιοδοτήσεις είναι ελάχιστα αποτελεσματικές!

Σε τέτοιες στιγμές, που επιβεβαιώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης-τρόικας είναι κυρίως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, γίνεται όρος αποτελεσματικής αντίδρασης η διαμόρφωση ενός μεγάλου ενωτικού και ενιαίου ταξικού αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων για την προάσπιση της επιβίωσής τους!

Όπως γίνεται όρος και η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων για την ήττα αυτών των άγριων αντεργατικών επιλογών και το άνοιγμα νέων προοδευτικών σοσιαλιστικών δρόμων για τη χώρα!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου