26/1/11

Η Τρόικα στην Αθήνα: Σε πλειστηριασμό η χώρα και οι εργαζόμενοι!



Νέα μέτρα λεηλασίας για την 4η δόση ενώ τα σενάρια περί «αναδιάρθρωσης» χρέους αναδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία του μνημονίου!
 
Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ξεκινάει επισήμως η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα κρίνει και την εκταμίευση της 4η δόσης των τροϊκανών δανείων των € 110 δις. Παρόλα αυτά ήδη από σήμερα Δευτέρα, τα τεχνικά κλιμάκια θα προβούν στην απαραίτητη προεργασία συλλογής των στοιχείων.

Τα στελέχη της τρόικα, θα εστιάσουν στο κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2010, αλλά και στις περίφημες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.    

Ήδη η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έχει ξεκινήσει την επιχείρηση κοινωνικής εκθεμελίωσης τόσο με το ξεπούλημα του ΟΣΕ και τη διάλυση των δημόσιων συγκοινωνιών όσο και με το λεγόμενο άνοιγμα των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων. Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω δεν ξεχνάμε το αίσχος των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας...

Παρόλα αυτά, η τρόικα θα βάλει νέα μέτρα στο τραπέζι, όπως άλλωστε προβλέπει και το νέο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (ή αλλιώς Μνημόνιο Νο 3). 

Πρώτον, θα απαιτηθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και το κλείσιμο των ζημιογόνων. 

Δεύτερον, θα μπει επί τάπητος η άμεση εκμετάλλευση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από ιδιώτες καθώς και η παραχώρηση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αιγαίου σε μεγάλες πολυεθνικές. 

Τρίτον, θα ζητηθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για νέα κατεδαφιστικά μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι και τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη. 

Τέταρτον, θα ζητηθούν λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το νοσοκομειακό «Καλλικράτη», ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της υγείας. 

Τέλος, επί τάπητος θα μπουν τα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και η επίτευξη του στόχου μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπρόσθετα, η τρόικα θα εξετάσει πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του συνολικού ελλείμματος στα € 17 δις για το 2011

Είναι μάλιστα ξεκάθαρο πως ο στόχος αυτός είναι απόλυτος: δηλαδή εάν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη αύξηση των δαπανών για πχ τόκους τότε αυτή θα πρέπει να αντισταθμισθεί από περαιτέρω μειώσεις δαπανών ή/και φορολογικές αυξήσεις! Για αυτό το λόγο, άλλωστε οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και γύρω από το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή!

Φυσικά, οι συζητήσεις θα συμπεριλαμβάνουν και τα του νέου πακέτου μέτρων, ύψους € 12,77 δις, τα οποία θα αφορούν την τριετία 2012 – 2014. Το πακέτο αυτό, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ ήδη είναι προφανής η πλήρης αποτυχία του Μνημονίου, να επιτύχει την μείωση του χρέους και του κόστους δανεισμού από τις περίφημες αγορές! Μάλιστα, οι περίφημες συζητήσεις για την επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την αποτυχία του Μνημονίου και των μέτρων του. Μόνοι ωφελημένοι από το Μνημόνιο είναι το μεγάλο κεφάλαιο ενώ εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες στενάζουν κάτω από τα μέτρα του!

Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να ακολουθεί τις ίδιες επιλογές σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποκρύπτει από το λαό το γεγονός πως η επιμήκυνση των τροϊκανών δανείων, έρχεται «πακέτο» με την υπαγωγή της Ελλάδας, στις διαδικασίες "Extended Fund Facility" του ΔΝΤ, που στα ελληνικά σημαίνει μακροπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση.

Χαρακτηριστικό είναι και απόσπασμα εγγράφου του ΔΝΤ, το οποίο αποκαλύπτει τι ακριβώς είναι το EFF: «Όταν μια χώρα δανείζεται από το ΔΝΤ, δεσμεύεται να εφαρμόσει πολιτικές... Αυτές οι δεσμεύσεις αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στιας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως συμπλήρωμα και προσθήκη στις πολιτικές που αποσκοπούν στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Η εκτέλεση και η επιτυχία του προγράμματος καθορίζονται από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ...»

ΟΟΣΑ αλλά και Eurostat!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, θα καταφτάσει στην Αθήνα και κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην αναμόρφωση του δημοσίου τομέα σύμφωνα με τα αγοραία πρότυπα.

Τέλος, στις 10 Φεβρουαρίου, θα καταφτάσει και κλιμάκιο της Eurostat, για να ελέγξει το παράρτημα της (ΕΛΛ.ΣΤΑΤ.) διευθυντής του οποίου έχει τοποθετηθεί, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ...

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου