του Θ. ΠΑΝ
Παραπομπή σε δίκη για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ μελετά η κυβνερνση
Σε "σκληρότερη λιτότητα διαρκείας", η οποία θα επεκτείνεται και στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης, συμπυκνώνεται το περιεχόμενο της έκθεσης που καθαρογράφουν οι απεσταλμένοι της τρόικας μετά τον τελευταίο γύρο επαφών με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας, Υγείας και Εργασίας που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.
Η έκθεση, μαζί με τις απαιτούμενες για την μακρά λιτότητα αλλαγές, οι οποίες θα είναι γενικές ως προς την περιγραφή τους σε πρώτη φάση, προβλέπει και αύξηση των ποσών που θα ανέλθουν τα μέτρα από 12,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον στα 14 δισ. ευρώ. κυβέρνηση και τρόικα ως πρωταρχικό στόχο θέτουν τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 (καθώς αυτό θεωρείται πλέον αδύνατον για το 2014, που ήταν και ο αρχικός στόχος), κάτι που συνεπάγεται νέες θυσίες για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ειδικότερα, στο 4ετές πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 (και ενώ οι εκλογές κανονικά θα πρέπει να γίνουν το 2013...) δεν θα ενσωματωθούν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 12,7 δισ. ευρώ, που έχει προτείνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναμένεται να εξειδικευθούν το αργότερο μέχρι τον Μάιο, αλλά και πρόσθετα μέτρα περί τα 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ίσον με 5% του ΑΕΠ το 2015.
Αυτό σημαίνει ότι, το 2015, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου θα πρέπει να υπερβαίνουν τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 12,5 δισ. ευρώ.
Η επιμήκυνση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στη διατήρηση της ύφεσης και το 2011, αλλά και στην απόκλιση (0,2% του ΑΕΟ) του περυσινού ελλείμματος, όπως δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία (στο 9,6% του ΑΕΠ, από 9,4% που υπολόγιζε η κυβέρνηση).
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου προβλέπει πως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,4% εφέτος, στο 6,4% το 2012, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015.
Η τρόικα έδωσε ως εκ τούτου οδηγίες για νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα θίξουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, θα φέρουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και δυσμενείς αλλαγές στο Δημόσιο (κυρίως με το νέο μισθολόγιο) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την κατάργηση ή τη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και υπηρεσιών.
Μέσω τραπεζών οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ από 1/4
Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ μέσω τραπεζών, πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών. Όπως είπε στην ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες λεπτομέρειες επεξεργάζεται στο φορολογικό νομοσχέδιο αυτές τις ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έγινε, καθώς και τον διάλογο με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει όριο το ποσό των 75.000 ευρώ, για παρακρατηθέντες και μη αποδοθέντες φόρους, πάνω από το οποίο θα προβλέπεται η άμεση σύλληψη και παραπομπή του ελεγχόμενου σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστώνεται από τις φορολογικές αρχές ότι δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο ΦΠΑ ή Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών άνω των 75.000 ευρώ θα προβλέπεται η άμεση σύλληψη και παραπομπή του ελεγχόμενου σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Το αδίκημα αυτό, το οποίο επισύρει σήμερα ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, θα θεωρείται «διαρκές», σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, παρά τις αρχικές αντιδράσεις.
Πηγή: http://www.avgi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου