Ο διορισμένος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε πως ο Μουμπάρακ παρέδωσε την εξουσία στο στρατό!
Ο αιγυπτιακός λαός πανηγυρίζει στους δρόμους! οι πολίτες απαιτούν αλλαγή και όχι εναλλαγή !
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, αποτελεί παρελθόν για την Αίγυπτο. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, στις 18:00, ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου της Αιγύπτου, σε λιγότερο από 24 ώρες από το χθεσινοβραδινό διάγγελμά του!
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά παραμένει στο θέρετρο του στο Σαρμ Ελ-Σείχ στη χερσόνησο του Σινά, μαζί με την οικογένεια του...
Τα ποτάμια της λαϊκής οργής και αγανάκτησης που ξέσπασαν τελικά, μετά τη χθεσινοβραδινή παρέμβασή του υποχρέωσαν το Χόσνι Μουμπάρακ σε άτακτη φυγή! Η λαϊκή εξέγερση της Αγιύπτου, συνεχίζεται και κλιμακώνεται γκρεμίζοντας το καθεστώς!
Την παραίτηση ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο διορισμένος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, προσθέτοντας ότι την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο! Επικεφαλής, του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, είναι ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι.
Το Al Arabiya ανέφερε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα αποπέμψει το Υπουργικό συμβούλιο, την Άνω και την Κάτω Βουλή και θα κυβερνήσει με τον επικεφαλής του συνταγματικού συμβουλίου. Προσθέτει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ, ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα. «Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα. Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο», δήλωσε.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καλούν, το στρατό να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ ο Ελ Μπαραντέι, χαρακτήρισε τη σημερινή ως "μέρα απελευθέρωσης".
Σε διεθνές επίπεδο η Επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την παραίτηση Μουμπάρακ και ότι κατ' αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για "πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις". Με άλλα λόγια η ΕΕ, ελπίζει η παραίτηση Μουμπάρακ, να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εφαρμογή της συνταγής του μονοδρόμου των αγορών!
Φυσικά το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή, είναι τι θα πράξει ο στρατός. Θα βοηθήσει το καθεστώς να ανανεώσει το προσωπείο του θυσιάζοντας τον Μουμπάρακ; Ή μήπως, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ιμπεριαλιστικής τρόικα ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ, για διατήρηση της ίδιας εξωτερικής πολιτικής με άγρια (νεο)φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και κοστούμι δυτικής αστικής δημοκρατίας; Ή αντιθέτως, θα ευνοήσει γνήσιες προοδευτικές διεργασίες στην αιγυπτιακή πολιτική σκηνή;
Το σίγουρο είναι πάντως πως μια ολόκληρη χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων δεν εξεγέρθηκε απλά για να διώξει το Μουμπάρακ! Αντιθέτως τα αίτια της αιγυπτιακής εξέγερσης είναι πολύ βαθύτερα!
Έτσι λοιπόν, προκύπτει ως ακόμα πιο κρίσιμο το εξής ερώτημα: Εάν τελικά ο στρατός επιλέξει να καθυποτάξει τον αιγυπτιακό λαό, τι θα πράξουν τελικά τα τα εκατομμύρια των εξεγερμένων; Θα δεχτούν αβίαστα τους νέους τους τυράννους ή θα προσπαθήσουν να τους ανατρέψουν και αυτούς, τώρα που γνωρίζουν πως έχουν τη δύναμη να το πράξουν;
Το σίγουρο είναι πάντως πως την Αίγυπτο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο που ελπίζουμε να δρομολογήσει νέες προοδευτικές εξελίξεις για τη μεγάλη αυτή χώρα! Εξελίξεις, χειραφέτησης από τη βρώμικη ιμπεριαλιστική συμμαχία ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ, και νέων δρόμων κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης, σε όφελος του αιγυπτιακού λαού, που, μπορούν να αλλάξουν τον προσανατολισμό όλου του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου!
Οργή λαού μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Μουμπάρακ
Στην πλατεία Ταχρίρ χθες το βράδυ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν τα παπούτσια τους προς την οθόνη από την οποία μεταδόθηκε η ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, πράξη που εκφράζει περιφρόνηση στον αραβικό κόσμο φωνάζοντας: «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Δίνε του, δίνε του».
Πρότειναν γενική απεργία και ζήτησαν από τον στρατό, που είχε αναπτυχθεί στην περίμετρο της διαδήλωσης, να λάβει θέση. «Στρατέ της Αιγύπτου, πρέπει να κάνεις μία επιλογή, το καθεστώς ή ο λαός». O αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, κάλεσε λίγο αργότερα τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεσμευόμενος «για τη διατήρηση της ασφάλειας» και «τη διαφύλαξη της επανάστασης των νέων».
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και πρόσθεσε ότι ο στρατός οφείλει να επέμβει για να σώσει τη χώρα.
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ εξέφραζαν απογοήτευση ή ανησυχίες για ενδεχόμενη επικράτηση των εξτρεμιστών.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν άνοιξε ακόμη τον δρόμο για ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον , ενώ η πρωθυπουργός τη Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ είπε ότι «η αλλαγή πρέπει να έρθει στην Αίγυπτο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο του διαγγέλματος, το οποίο «δεν συνιστά το προσδοκώμενο βήμα προς τα εμπρός», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ευχήθηκε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της Δημοκρατίας και «όχι της θρησκευτικής δικτατορίας, όπως το Ιράν».
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο Μουμπάρακ ήταν «αναπόφευκτη», ενώ την χαρακτήρισε σωστή απόφαση.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται δήλωσε ότι εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό «να βρει το δρόμο του και να το κάνει με βάση το Σύνταγμα».
Ανεβάζουν τους τόνους οι ΗΠΑ
Ανέβασε τους τόνους απέναντι στο καθεστώς Μουμπάρακ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις εξαγγελίες του αιγύπτιου προέδρου. Οργή και απογοήτευση στο Κάιρο, με τον λαό να ετοιμάζει νέες μαζικές διαδηλώσεις. «Βροχή» αντιδράσεων και από την Ευρώπη.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς και καλώντας το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη Δημοκρατία.
«Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν είναι ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο
Πηγές: http://www.iskra.gr/,ΑΠΕ, in.gr, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου