28/2/11

Διεθνής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Γενεύη. Επαναστατικό Συμβούλιο στη Λιβύη

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα σύνορα της Λιβύης.

Στη δημιουργία επαναστατικού συμβουλίου προχώρησαν οι εξεγερμένοι Λίβυοι, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ απέρριψαν το ενδεχόμενο συνομιλιών με το καθεστώς Καντάφι. Οι εξεγερμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζουν στην Τρίπολη όπου θα αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη. Παράλληλα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών απ΄όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γενεύη προκειμένου να αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση τους απέναντι στο καθεστώς του Καντάφι, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι μετανάστες που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη και έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα. 

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εξετάζεται η επίθεση των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη με στόχο να εξουδετερώσουν τον Καντάφι, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περικύκλωση της πόλης Ζαουίγια από δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς. Οι αντιφρονούντες δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουσθούν με τους 2.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί γύρο από την πόλη αυτή που απέχει μόνο 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.
 Χιλιάδες ξένοι εργάτες κυρίως από την Αίγυπτο έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας και ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό επισημαίνει αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των εξεγερμένων, με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει κατά την μετάβασή της στη Γενεύη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την αντιπολίτευση.
"Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά [...] Είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί", δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια, υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε ομοφώνως αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι και άνοιξε το δρόμο για την παραπομπή των ηγετών του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες ελέγχουν της πόλεις που βρίσκονται στα ανατολικά της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγάζης, όπου ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις πριν από 10 ημέρες, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός επαναστατικού συμβουλίου, που θα μιλά εκ μέρους τους.

"Δεν είναι μεταβατική κυβέρνηση, στόχος του συμβουλίου είναι να δώσει ένα δημόσιο πρόσωπο στην εξέγερση", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου της Λιβύης, Χαφίζ Γκόγκα.

Το νέο σώμα δημιουργήθηκε ύστερα από σύσκεψη των εξεγερθέντων, στη Βεγγάζη.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ, επιθυμεί να ηγηθεί μεταβατικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου δήλωσε ότι αποτελεί προσωπική ενέργεια του τέως υπουργού.

Ο Ατζλέιλ γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή πολιτών και στρατιωτικών και θητεία τριών μηνών, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές. Δεσμεύτηκε ότι στόχος του συμβουλίου είναι να διατηρήσει τη Λιβύη ενωμένη. Πρόσθεσε δε, ότι οι πολέμιοι του καθεστώτος δεν έχουν επαφές με ξένες κυβερνήσεις και δεν θέλουν την επέμβασή τους στη χώρα.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των κινητοποιήσεων ξεπερνάει τους 1.000.

Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση

Την ίδια ώρα ώρα σύμφωνα με υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Προσφύγες, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
"Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη " δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή ", προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού. Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές φυλές αλλά και επιτροπές των αντικαθεστωτικών στην απελευθερωμένη ανατολική Λιβύη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκπρόσωποι της Ερυθράς Ημισελήνου κάνουν λόγο για ανθρωπιστική κρίση και καλούν τη διεθνή κοινότητα να βρει τρόπους επαναπατρισμού των μεταναστών που στην πλειονότητά τους είναι Αιγύπτιοι.

Χθες το βράδυ ένα ελληνικό πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από τη Λιβύη, κυρίως υπηκόους Βραζιλίας, Φιλιππινών, Ολλανδίας, Ταϊλάνδης, Πορτογαλίας και Βρετανίας, ελλιμενίστηκε στον Πειραιά.

Σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, δύο αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτική βοήθεια, γιατρούς και νοσοκόμους θα φτάσουν στη Βεγγάζη και σύμφωνα με όσα επισήμανε σε συνέντευξή του στο RTL πρόκειται για την αρχή της αποστολής μιας μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη Λιβύη.

Αναδημοσίευση απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28-2-2011

Πηγή: http://www.apnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου