25/2/11

H 23η Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της επαρχίας

της Νατάσας Κεφαλληνού 

Πολύ μαζικές ήταν και οι απεργιακές πορείες στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. 

Στη Θεσσαλονίκη το ποτάμι των 20.000 διαδηλωτών κατέκλυσε την πόλη. Μάλιστα ήταν τέτοια η μαζικότητα με αποτέλεσμα όταν οι τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις κατέβηκαν στο δρόμο να ενωθούν αναπόφευκτα. 

Στην Καμάρα η συγκέντρωση ήταν πολλή μεγάλη, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Τον τόνο έδιναν τα μπλοκ των σωματείων, όπως του βιβλίου χάρου, των μισθωτών - τεχνικών, των δασκάλων, των εκτάκτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα. 

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλο κομμάτι διαδηλωτών κινήθηκε προς το άγαλμα Βενιζέλου, όμως καθ’ οδόν δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Μάλιστα ασφαλίτες που βρίσκονταν πίσω από τα ΜΑΤ, ντυμένοι με πολιτικά, συνέλαβαν απρόκλητα μέλος της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα περιφρούρησης των μπλοκ. Η σύλληψη του αγωνιστή φαίνεται ότι ήταν στοχευμένη, αφού σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αφαλίτες τον υποδείκνυαν. Τελικά του απαγγέλθηκαν ψευδής κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής.

Μεγαλειώδης πορεία και στην Πάτρα με τη συμμετοχή και στις δύο πορείες περίπου 10.000 χιλιάδων διαδηλωτών. Μαζικά ήτα τα μπλοκ του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με τη συμμετοχή πολλών σωματείων (Γαλαρία, ΕΒΟ, Μίσκο κ.ά.). 

Έντονο ήταν το αντικυβερνητικό στίγμα της πορείας αλλά και ο διαχωρισμός από τη συνδικαλιστικής γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) του ΕΚΠ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία στα Γιάννενα. 

Αγροτοκτηνοτρόφοι με τρακτέρ, μαζί με εργαζόμενους απ’ τη Δωδώνη και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν ξεχωριστή προσυγκέντρωση και στη συνέχεια κατέληξαν στη συγκέντρωση του ΕΚΙ, απ’ όπου πορεύτηκαν μαζί με το Συντονιστικό Σωματείων στο κέντρο της πόλης. Η συμμετοχή στην πορεία ξεπερνούσε τις 3.000. 
Η συγκέντρωση – πορεία του ΠΑΜΕ δεν συναντήθηκε ποτέ με τους υπόλοιπους απεργούς.

Στο Βόλο οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με εργατικά σχήματα και δυνάμεις από τον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Περί τους 700 διαδηλωτές έκαναν ξεχωριστή πορεία στην πόλη (έγιναν τρεις πορείες), η οποία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπου διεξήχθη σύσκεψης για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στο Ηράκλειο η πορεία είχε περίπου 2.500-3.000 κόσμου. Πολύ μαζικά ήταν τα φοιτητικά μπλοκ, ενώ το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε 150 άτομα. Ξεχωριστή διαδήλωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, με 300 άτομα. 

Έντονα αντικυβερνητικό ήταν το στίγμα της πορείας, με συνθήματα όπως: «Της ανατροπής πλησιάζει η ώρα Γιωργάκη με ελικόπτερο θα φύγετε από τη χώρα». Στο τέλος της πορείας, που κατάληξε στην Περιφέρεια, κομμάτι των ξενοδοχοϋπαλλήλων (κλάδου πληττόμενου με μαζικές απολύσεις), θέλησε να κάνει συνέλευση μέσα στο κτίριο, για να βρει απέναντι του ισχυρή αντίσταση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ. 

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε πορεία αντίστοιχη με την απεργιακή διαδήλωση του Δεκέμβρη 2010. Έντονη ήταν η αποδοκιμασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, και ιδιαίτερα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ.

Μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε και την προηγούμενη ημέρα από εκπαιδευτικούς, με τη συμμετοχή γονέων και μαθητών ιδιαίτερα από το Γυμνάσιο Καντάνου, που πρόκειται να κλείσει εξαιτίας των συγχωνεύσεων. 

Στη Μυτιλήνη έγιναν δύο μεγάλες σε όγκο και παλμό διαδηλώσεις. Μπροστά από της γγ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν απρόκλητη επίθεση. Μάλιστα από τα χτυπήματα τους, ένας φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Και στην Πρέβεζα έγινε προσυγκέντρωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης και των κτηνοτρόφων του ν
ομού, οι οποίοι πορεύτηκαν στην παραλία. Εκεί ενώθηκαν με το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ, τους συλλόγους δασκάλων και δικαστικών υπαλλήλων και όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία προς την ΑΤΕ, όπου κατατέθηκε ψήφισμα. 

Αμέσως μετά η πορεία συνεχίστηκε προς τα γραφεία της Περιφέρειας. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. 

Στην Ηγουμενίτσα η Πρωτοβουλία Συνδικαλιστών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα πραγματοποίησε κοινή συγκέντρωση με την ΕΛΜΕ και πορεία προς το Δημαρχείο. Εκεί κατέληξε και η πορεία του ΕΚΘ, αποτελούμενη από δυνάμεις του ΠΑΜΕ. 

Στη Λευκάδα η Ανταρσία συμμετείχε με πανό στη συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου, στο οποίο πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ. Πάντως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του ΠΑΜΕ να δημιουργήσει μια «υγειονομική ζώνη» απέναντι σε σωματεία της εκπαίδευσης, τα οποία δεν ανήκουν στη δύναμή του.

Στην Κέρκυρα οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έκαναν παρέμβαση σε όλες τις συγκεντρώσεις. Αξιοσημείωτη ήταν η εντυπωσιακή εμφάνιση στην πορεία της Πρωτοβουλίας Ελεύθερων Επαγγελματιών. 

Αρκετά μαζική ήταν και η πορεία για τα δεδομένα της Χίου. Τα μπλοκ που αποτελούσαν το σώμα της ανεξάρτητης και ξεχωριστής από τη ΓΣΕΕ πορείας, ήταν μαθητές (3o Ενιαίο Λύκειο Χίου), ΕΛΜΕ, NT-ΑΔΕΔΥ, Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων. Η πορεία κινήθηκε με συνθήματα ανατροπής της κυβέρνησης και της αντεργατικής πολιτικής. Στη συνέχεια το σύνολο σχεδόν της πορείας πραγματοποίησε κατάληψη του κτιρίου της Δημαρχίας. 

Ο δήμαρχος κατ’ αρχάς αρνήθηκε να αποχωρήσει ειρηνικά, ενώ προκλητική ήταν η παρουσία ασφάλειας και αστυνομίας. 

Τελικά εκδιώχθηκαν, η κατάληψη πραγματοποιήθηκε, ενώ προέκυψε και κοινό κείμενο που απαιτούσε: Δημόσια και δωρεάν υγεία - παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς - συντάξεις, καμία ιδιωτικοποίηση, νομιμοποίηση των μεταναστών κ.ά

Πηγή: http://www.prin.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου