10/2/11

Νέα λαοθάλασσα στο Κάιρο κατά Μουμπάρακ

Το αντικυβερνητικό κίνημα δεν "ξεφουσκώνει"

Σημαίες και αντικυβερνητικά συνθήματα κυριάρχησαν και χθες στην πλατεία Ταχρίρ, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις 25 Ιανουαρίου, που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.

Το κίνημα κατά του Χόσνι Μουμπάρακ δεν υποχωρεί, παρά τις κινήσεις του καθεστώτος για εκτόνωση της κρίσης. Έτσι χθες, 15η ημέρα των κινητοποιήσεων, ο αριθμός των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ ήταν ο μεγαλύτερος σε σχέση με την έναρξη, στις 25 Ιανουαρίου, του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του Μουμπάρακ. 

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και πανό στα οποία είχαν γράψει "Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς", κύριο σύνθημα του κινήματος αμφισβήτησης. "Είμαστε ο λαός, είμαστε η εξουσία" φώναζαν οι διαδηλωτές. "Οι νέοι με το Facebook" έγραφε ένα άλλο πανό, που αναφερόταν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μέσω του οποίου οι νέοι διοργάνωσαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι ο Μουμπάρακ συγκροτούσε επιτροπή με προοπτική την τροποποίηση του Συντάγματος, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν. 

"Ο πρόεδρος επιδοκιμάζει την εθνική συναίνεση, κάτι που επιβεβαιώνει ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση" επισήμανε ο Σουλεϊμάν. "Ένας σαφής οδικός χάρτης έχει τεθεί με χρονοδιάγραμμα για την ειρηνική και οργανωμένη μεταβίβαση της εξουσίας". 

Οι τροποποιήσεις, που αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου αυτού έχουν σχέση με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην προεδρική θητεία.

Νωρίτερα ο Μουμπάρακ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Αμπντάλα Μπεν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου και ξένου αξιωματούχου μετά τις 25 Ιανουαρίου. 

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ είχε επικρίνει έντονα τις χώρες που ενθαρρύνουν την εξέγερση στην Αίγυπτο υποδηλώνοντας το Ιράν, χωρίς να το κατονομάσει.

Στους 297 οι νεκροί

Τουλάχιστον 297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, ανέφερε χθες η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερος.

Συγκεκριμένα η ΜΚΟ είχε επιβεβαιώσεις για 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ, εξήγησε η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγιεφ στην ιστοσελίδα της HRW. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με τη Μοράγιεφ.

"Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, επειδή η δική μας καταμέτρηση βασίστηκε μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των τριών πόλεων. Συμπεριλάβαμε μόνο τα θύματα που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε εμείς οι ίδιοι" πρόσθεσε η Μοράγιεφ.

Τον Σουλεϊμάν προτιμούσε το Ισραήλ...

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσε το Ισραήλ ως αντικαταστάτη του Μουμπάρακ και συνομιλούσε καθημερινά με το Ισραήλ μέσω ενός "κόκκινου τηλεφώνου", αποκαλύπτει ένα τηλεγράφημα του ιστότοπου WikiLeaks που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα "Τέλεγκραφ" του Λονδίνου. 

Σε μια αμερικανική διπλωματική διακοίνωση του 2008, η οποία δόθηκε στη βρετανική εφημερίδα από τον WikiLeaks, αναφέρεται ότι ο Ντέιβιντ Ασάμ, σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε τον Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος αναφέρεται σε ορισμένα τηλεγραφήματα ως "Σολιμάν", ως τον αξιωματούχο που θα ήταν προτιμότερο για το Ισραήλ να πάρει τη σκυτάλη από τον Μουμπάρακ.

"Η ανάλυση των σεναρίων διαδοχής θα γίνει από την πρεσβεία μας στο Κάιρο, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι το Ισραήλ έχει μια αξιοσημείωτη προτίμηση για την επιλογή Όμαρ Σολιμάν" καταλήγει το τηλεγράφημα.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου