16/2/11

Δημόσια περιουσία: πώληση; Ή κάτι χειρότερο, ληστρική ''αξιοποίηση" απο ιδιωτικά συμφέροντα;

Θέατρο και μυθοπλασίες γύρω απο το μέγεθος της αξίας και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

Νομοθετική πρωτοβουλία, για την μη πώληση δημόσιας γης, ανακοίνωσε ότι θα λάβει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας εχθές (15.02) στο 1ο Συμβούλιο Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση. Σύμφωνα, με τον Γ. Παπανδρέου, η διάταξη θα απασχολήσει και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση του 2013!

Η σημερινή κίνηση του Γ. Παπανδρέου, στόχο είχε να εκτονώσει, τις θυελλώδεις αντιδράσεις που δημιούργησαν, ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα ανακοινωθέντα σχετικά με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου συνολικής αξίας € 50 δις. Δηλαδή, άλλη μια σπασμωδική κίνηση πανικού, για κάτι το οποίο ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, έχει δημόσια δηλώσει πως συμφωνήθηκε με την τρόικα!

Βέβαια, όσοι γνωρίζουν, κάποια πράγματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις γνωρίζουν, πως υπάρχει τελικά κάτι χειρότερο ακόμα και από την πώληση, σε ότι αφορά το δημόσιο συμφέρον! Αυτή, η χειρότερη δηλαδή, απειλή, για το δημόσιο συμφέρον, δεν είναι άλλη από την πολυδιαφημισμένη έννοια της «αξιοποίησης»!

Και αυτό γιατί η έννοια της «αξιοποίησης» συνδέεται με την σύναψη συμβάσεων μακροχρόνιας διάρκειας, με σκοπό την παράδοση δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, έναντι πινακίου φακής! Από τις σκανδαλώδεις αυτές συμβάσεις, ούτε το δημόσιο έχει σημαντικά έσοδα, ούτε ανάπτυξη προκύπτει, ενώ το περιβάλλον υποβαθμίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, από ότι συμβαίνει με τις δημόσιες επενδύσεις.

Μόνοι κερδισμένοι
από τη διαδικασία αυτή είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία όχι μόνο αποκτούν δημόσια γη ή περιουσιακά στοιχεία για δεκαετίες αλλά επιπλέον καταφέρνουν και να ανανεώνουν (αν το επιθυμούν) τις συμβάσεις αυτές. Κλασσική περίπτωση είναι αυτή του Διεθνούς Αεροδρομίου των Σπάτων, του οποίου η σύμβαση παραχώρησης θα ανανεωθεί για δεκαετίες.

Παρόλα αυτά όμως, ακόμα και η ομιλία του Πρωθυπουργού, είναι γεμάτη αμφισημίες, ακόμα και γύρω από το ίδιο το θέμα της πώλησης, που υποτίθεται θέλει να αποτρέψει! Όπως ο ίδιος δήλωσε, σήμερα, η Βουλή, θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής (πόσο μικρής, αλήθεια;) έκτασης γης! Έτσι για, άλλη μια φορά, η Βουλή, μετατρέπεται, σε επικοινωνιακό φύλλο συκής, τη στιγμή που όλες οι βασικές ιδιωτικοποιήσεις έχουν εγκριθεί από αυτήν!

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί, πως το μεγάλο επικοινωνιακό τρικ, δεν παίχτηκε μόνο σήμερα. Παίζεται εδώ και μέρες με την ίδια την ανακοίνωση για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας συνολικής αξίας, € 50 δις! 

Σημαντικοί παράγοντες, υποστηρίζουν πως το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό ακόμα και αν πουληθεί το «σύμπαν»!

Ενδεικτικά, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, υπολογίζει πως η αξία του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, υπολογίζεται στα € 273 δις, ενώ μόνο το 18.11% αυτής θεωρείται αξιοποιήσιμο... Από τη μεριά του, το ΙΣΤΑΜΕ (επίσημο επιστημονικό ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ), υπολογίζει πως μόνο 100 από τα 71.000 ακίνητα του Δημοσίου είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

Έτσι λοιπόν σήμερα, που λόγω της κρίσης καταρρέουν οι τιμές των ακινήτων αλλά και οι αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων, τα «€ 50 δις» πιο πολύ προσπαθούν να διαλύσουν το διάχυτο κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει στους κυρίαρχους κύκλους γύρω από τα αδιέξοδα του Μνημονίου...

Σίγουρο, είναι λοιπόν πως ακριβώς για να δοθεί ένα θετικό σήμα στις «αγορές» αλλά και σάρκα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, τα «€ 50 δις», θα λειτουργήσουν ως ο υψηλός πήχης». Ο πήχης αυτός, θα καταστήσει, παραπάνω από αυτονόητη σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, την εκποίηση του συνόλου των δημοσίων επιχειρήσεων (όσες έχουν απομείνει), συνολικής αξίας το πολύ €15 δις, οι οποίες αποτελούν και τη δυναμικότερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου...

Πηγή: http://www.iskra.gr/
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου