11/2/11

Τα νοσοκομεία θα δανείζονται από τις τράπεζες!


Την εφαρμογή ενός νόμου για την υγεία χωρίς την στήριξη του ιατρικού κόσμου επέλεξε η κυβέρνηση μετά την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου Λοβέρδου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Έκτορας Νασιώκας ζήτησαν διάλογο με τους γιατρούς, γιατί αλλιώς δεν θα πετύχει το σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τη μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 50% οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας θα αναγκαστούν να αναζητήσουν πόρους από τις τράπεζες.

Α. Λοβέρδος: Αποκαθίσταται το Σύνταγμα

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος προτίμησε τα μεγάλα λόγια και τους εντυπωσιασμούς προκειμένου να κρύψει ότι έμεινε ανυποχώρητος. Έτσι κατέθεσε πίνακα στον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια 70% ακριβότερα, ενώ εισαγγελέας έχει εξετάσει 80 περιπτώσεις. "Γινόταν πάρτι. Η ακαταστασία, η έλλειψη διοίκησης ήταν το πέπλο για την εύνοια της συναλλαγής. Έβλεπαν φως και έμπαιναν", ανέφερε για τις προμήθειες. Για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στον ιατρικό κόσμο κάνοντας λόγο για συντεχνίες. "Παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, η χώρα να ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην το επιτρέπουν στις κυβερνήσεις ή στις πλειοψηφίες της Βουλής οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του, το κέντρο του. Η κυβέρνηση εισηγείται, η Βουλή αποφασίζει".

Π. Λαφαζάνης: Ναπολεόντεια διάσταση

"Οι λογικές αυτές έχουν μία ναπολεόντεια διάσταση", του απάντησε ο Π. Λαφαζάνης, και πρόσθεσε ότι "δεν είναι δυνατόν να καθυβρίζετε και να κατεδαφίζετε έτσι όλη την προηγούμενη ιστορία στον χώρο της υγείας και να κτίζετε εκ του μηδενός ως Δον Κιχώτης πάνω στα ερείπια που βρήκατε". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "γίνεται μία τρύπα στο νερό", καθώς η κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας "δεν κάνει τίποτα άλλο παρά ένα κέλυφος, αδειανό χωρίς περιεχόμενο".

Εντύπωση προκάλεσε η κριτική της Αλέκας Παπαρήγας στους… γιατρούς "οι οποίοι όντως παλεύουν συντεχνιακά και παλεύουν για την επιβίωση και τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών"! Κατά τα λοιπά η γραμματέας του ΚΚΕ θεωρεί ότι πρόκειται για "το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο από τη μεταπολίτευση". "Τα θέματα της υγείας και της πρόνοιας, της πρόληψης, θα μετατραπούν σε έκρηξη εναντίον σας", εκτίμησε και προειδοποίησε ότι πρόκειται για σχέδιο διαπλοκής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα υγείας.

Σε διαφορετικό κλίμα ήταν η κριτική του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος θεωρεί ότι "κάνετε ένα βήμα, αλλά είναι σαν να πήρατε το σερβίς, αλλά δεν μπορέσατε να "καρφώσετε". Χρειαζόταν περισσότερη λεβεντιά, περισσότερο θάρρος". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, διαφώνησε με τις κινητοποιήσεις των γιατρών επειδή "οι ακραίες εκδηλώσεις και οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα", ενώ ουσιαστικά συμφώνησε με όσα είπε ο υπουργός για το "πάρτι" στην υγεία, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Διακλαδικό, παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία, κ.λπ.) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην αντίληψη του υπουργού "ταυτίζεται μόνο με τον γιατρό και μάλιστα όχι καλά αμειβόμενο και με πολύ λιγότερες θέσεις από αυτές που απαιτούνται".

Τη στοχοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών επέκρινε και η Ηρώ Διώτη σημειώνοντας ότι είναι "συνειδητή επιλογή, διότι αν δεν τους απαξιώσετε στα μάτια της κοινωνίας, να τους εμφανίσετε ως τους ευνοημένους της ζωής, πώς τότε θα διαρρήξετε την κοινωνική συνοχή;"

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η κοινωνία βγαίνει από τον λήθαργο, καθώς καταλαβαίνει πως "την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, την προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση με τις απολύσεις γιατρών και τη μη πρόσληψη αυτών για τους οποίους έχει δεσμευτεί".

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου