4/9/11

Γέμισαν οι πλατείες «αγανάκτηση»

Πολύς κόσμος στο Σύνταγμα, έντονη η παρουσία της αστυνομίας

Πιστοί στο πρώτο μεγάλο ραντεβού, μετά τη θερινή ανάπαυλα, είναι οι αγανακτισμένοι πολίτες στις πλατείες της χώρας. Η πλατεία Συντάγματος έχει γεμίσει κόσμο από τις επτά το απόγευμα ενώ κλειστές παραμένουν η Όθωνος και η Αμαλίας.

Ανανεωμένοι και πιστοί στα γνωστά τους συνθήματα είναι οι αγανακτισμένοι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. 
Μουσικές συντροφεύουν τους αγανακτισμένους, οι οποίοι στις 9 ξεκίνησαν τη συνέλευση για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 
Κείμενα εμπνευσμένα από τον αγώνα τους ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης ενώ αναμένεται να αποφασιστούν και τα επόμενά τους βήματα στα οποία θα είναι έντονη και η συμμετοχή των φοιτητών.

Γύρω στις 10 το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τον κόσμο από την πάνω είσοδο της Βουλής, σπρώχνοντάς τον προς το κέντρο της πλατείας.

syntagma 5.6.2011Στην αρχή της συγκέντρωσης σημειώθηκαν μικροεντάσεις μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών στοιχείων. Γενικά κυριαρχεί ηρεμία, παρά το πλήθος κόσμου που είναι συγκεντρωμένο, σύμπνοια και αγωνιστικότητα.

Οι σκηνές έχουν εξαφανιστεί αλλά τα πλακάτ παραμένουν στα ίδια σημεία. 
Γύρω στις 8 το απόγευμα ενώθηκαν με τους αγανακτισμένους πολίτες, φοιτητές από το πολυτεχνείο, το χημικό και το μαθηματικό οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει πορεία από τα Προπύλαια.

Γύρω από τους κάθε ηλικίας συγκεντρωμένους κυκλοφορούν πλέον και ομάδες περιφρούρησης οι οποίοι φορούν και διακριτικά αυτοκόλλητα που αναγράφουν "αλληλεγγύη-ειρήνη". 
Την εμφάνισή της έκανε και μια ομάδα πρώτων βοηθειών της πλατείας Συντάγματος, η οποία φοράει κόκκινα μπλουζάκια με άσπρο σταυρό.

"Η 3η Σεπτέμβρη είναι μια ημερομηνία, που μπορούμε να οικειοποιηθούμε αποδίδοντας της το πραγματικό νόημα, αυτό των λαϊκών αναγκών, διαχρονικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος.  "Είναι μια ημερομηνία ορόσημο [...] η ημέρα, που μας θυμίζει την ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια [...]τα ψέματα και τον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνώντων", σημειώνεται στο κείμενο.

Τίθεται ως στόχος η "ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικα και του συνόλου του πολιτειακού και οικονομικού συστήματος", καθώς σύμφωνα με τη Λαϊκή Συνέλευση αποτελεί προαπαιτούμενο για την άμεση δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Η Λαϊκή Συνέλευση προειδοποιεί ότι δεν θέλει στο κίνημα των "αγανακτισμένων" αντιπροσώπους, "διότι εξορισμού αλλά και ειδικά σε αυτές τις πολιτειακές δομές και με αυτό το οικονομικό σύστημα, διαφθείρονται, αποκόπτονται από το λαό, και τον προδίδουν". 

Αντιθέτως, υπογραμμίζει: "Θέλουμε να αποφασίζουμε συλλογικά, εμείς για εμάς. Επιδιώκουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας".  

Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Δήμητρα Βασιλοπούλου, Νίκος Αλέπης

Τελευταία ενημέρωση: 23:25 Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου