15/9/11

«Η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει “για τα καλά”»

Bloomberg: Μόλις 2% πιθανότητες να μην χρεοκοπήσουμε!
"Επίκαιρα" 14-9-2011

Ο Mario Blejer, ο άνθρωπος που διηύθυνε την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, στον απόηχο της μεγαλύτερης χρεοκοπίας του κόσμου, δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να σταματήσει τις πληρωμές για το χρέος της», ώστε να μπει ένα φρένο στην επιδείνωση της οικονομίας που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό το χρέος δεν εξοφλείται» είπε ο Blejer σε συνέντευξή του στο Μπουένος Άιρες, που ήταν επίσης σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, από το 2003 έως το 2008.
 «Η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει “για τα καλά”. Μία περιορισμένη χρεοκοπία είναι χειρότερη από μία μεγάλη και ακόμα χειρότερη από την΄παντελή αποφυγή της», τόνισε ο Blejer.
 «Τα πακέτα στήριξης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι προσπάθειες που επιδεινώνουν την κρίση και αφήνουν την Ελλάδα με μεγαλύτερο χρέος σχετικά με το μέγεθος της οικονομίας της», πρόσθεσε ο Blejer.

Στο μεταξύ στις 23- 25 Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να κρατήσουν συμπαγή τη νομισματική ένωση και η ελληνική κρίση επιδεινώνεται.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία απόλυτη τραπεζική κρίση», είπε από τη μεριά του ο Μοχάμεντ Ελ Αριάν, Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, της Pimco.

Πτώχευση σε Πορτογαλία και Ιρλανδία

«Μία ελληνική χρεοκοπία θα ωθήσει την Πορτογαλία στον ίδιο δρόμο και θα θέσει την Ιρλανδία υπό απίστευτη πίεση ώστε να χρεοκοπήσει τουλάχιστον συμβολικά», υπογράμμισε ο Mario Blejer.

«Είναι εντελώς γελοίο αυτό που συμβαίνει αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι χώρες κάνουν τα πάντα βάσει αυτού του προγράμματος, όπως ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές, αλλά έως το τέλος του 2012 το χρέος τους θα είναι μεγαλύτερο από φέτος» » λέει ο 63χρονος Blejer.

πηγή: http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου