28/9/11

Το αυτοκαταστροφικό trolling μιας κυβέρνησης


Ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να αναβιώσει τις χειρότερες μέρες της ΥΕΝΕΔ, έχει πέσει θύμα η ίδια του κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιέργησε όλο αυτό το διάστημα.  

τoυ Γιώργου Τσαντίκου

τρολάρισμα (το): αποτέλεσμα συμπεριφοράς, όχι απαραίτητα με κακό σκοπό από τους φανερά εμπλεκόμενους, μια κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει η αλληλεπίδραση των χρηστών. Το τρολάρισμα κάνει την εμφάνισή του υπό διάφορες συνθήκες, όπως: Λόγω ενός πονηρού τρολ, στα καμώματα του οποίου ανταποκρίνονται, ανυποψίαστα, αδαείς χρήστες. Λόγω κάποιου αδαή που παρασύρεται, ακούσια, σε συμπεριφορά αγανάκτησης.


Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία κάποτε εξελέγη με την εμφατική διαφορά των 10 και λίγο ποσοστιαίων μονάδων, ακολουθεί μια συνηθισμένη τακτική για τις συστημικές δυνάμεις που προσπαθούν να διευκολύνουν την εφαρμογή δυσάρεστων πολιτικών: έχει αναγορεύσει συλλήβδην τις περισσότερες εργασιακές και κοινωνικές ομάδες σε εχθρούς του κοινωνικού συνόλου, εκτοξεύοντας επίσημα ή ανεπίσημα διαφόρων ειδών κατηγορίες: οι φοιτητές που αντιδρούν είναι πάντα μειοψηφίες και το άσυλο σφηκοφωλιά παρανομιών, γεμάτο συνδικαλιστοπατέρες και μητέρες. 

Οι «αγανακτισμένοι» είναι πολίτες που έπαιρναν 4 και 5 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και όταν τα έχασαν, γέμισαν το Σύνταγμα. Οι δικηγόροι είναι μια κλειστή κάστα που βγάζει λεφτά εις βάρος των υπολοίπων. Και φυσικά, ο ανώτερος εχθρός, το mothership της πίστας, ο Σάουρον της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι: είναι πολλοί, είναι τεμπέληδες, είναι πλούσια αμειβόμενοι, είναι οι πραγματικοί εχθροί μας. Αυτό το ομαδικό trolling ολοκληρώθηκε προχθές με την είσοδο των φοιτητών των συντονιστικών καταλήψεων στο δελτίο της ΝΕΤ. 

Οι φοιτητές ή ξαφνικά απέκτησαν… ονοματεπώνυμο («αριστεριστές της ΕΑΑΚ» έγραψαν τα «Νέα»-ο άφατος μέχρι πρότινος νέος κίνδυνος) ή έγιναν εκβιαστές που για κάποιο αδιόρατο λόγο θέλησαν να διακόψουν την απρόσκοπτη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού.

Η διοίκηση της ΝΕΤ κατάφερε να μην μεταδώσει την ανακοίνωση των φοιτητών, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατόπιν υπουργικής απόφασης. Έτσι, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ότι η ενημέρωση (και) της ΝΕΤ, αυτής που πληρώνει δηλαδή το κοινό μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ δεν είναι αντικειμενική.
 Ό,τι απέκρυπτε μέχρι πρότινος, την άποψη των φοιτητών που ψηφίζουν υπέρ των κινητοποιήσεων, αποκρύπτει και τώρα. Απλά, το κάνει επίσημα πλέον, λέγοντας επί της ουσίας ότι δεν πρόκειται να προβάλλει άποψη πέρα από όσες προασπίζουν τη «νομιμότητα» ή διεκδικούν την ύπαρξή τους μέσα από τα περισσότερα like στο facebook. Τελεία. Και τέλεια;

Όχι φυσικά. Η κυβέρνηση κατάφερε να αναβιώσει τις χειρότερες μέρες της ΥΕΝΕΔ, η οποία είχε και ένα λόγο παραπάνω να αποκρύπτει γεγονότα βρ’ αδερφέ, κανάλι του στρατού ήταν, όχι της ΚΟΒας. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε και μια καλή δόση σοβιετικής πυγμής στη δήλωσή του, περιμένοντας προφανώς να εκτοξεύσει έτσι την τηλεθέαση του κρατικού καναλιού και ιδού: η κρατική παρεμβατικότητα στα ΜΜΕ είναι ανάμεσά μας. Μόνο που η βασική αρχή της ενημέρωσης λέει ότι πρέπει να είναι αδέσμευτη και αντικειμενική, μακριά από συμφέροντα κάθε είδους. Λέμε τώρα…

Σήμερα, η κυβέρνηση και το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της ίδιας τους της μεθόδου, υφίστανται δηλαδή ένα self trolling και σπαράζονται από τις ίδιες τις αντιθέσεις τους. Η κοινωνική αυτοματοποίηση που μεθοδεύουν διαρκώς, προσπαθώντας να στρέψουν τους πολίτες τον ένα εναντίον του άλλου, έχει επιστρέψει μέσα στη Βουλή και αναζητάει τα θύματά της ανάμεσα στους ίδιους τους γονείς της. 

Τα περιστατικά αντεγκλήσεων μεταξύ βουλευτών για τις δηλώσεις διαφόρων περί βουλευτικών προνομίων καταγράφονται πλέον ως επεισόδια ελληνικού τρόπου επίλυσης διαφορών («τι είπες ρε» με ταυτόχρονο άρπαγμα του γιακά) μέσα στο εντευκτήριο της Βουλής. Έξω από αυτή, οι βουλευτές περιορίζουν τις εμφανίσεις τους γιατί όπου πάνε, τους παραμονεύει ο νόμος του Λιντς. Και οι ίδιοι, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι γι΄ αυτό.

πηγή: http://aristerovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου