6/9/11

Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Ιταλοί


Εκατομμύρια Ιταλών που είναι μέλη μεγάλου εργατικού συνδικάτου απεργούν σήμερα εναντίον των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας. Τα συνδικάτα εμφανίζονται οργισμένα για μια ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και καθιστά ευκολότερη την απόλυση εργαζομένων.

Το συνδικάτο CGIL διεκδικεί ισχυρότερη δράση κατά όσων φοροδιαφεύγουν, ενώ συγχρόνως ζητάει να συνεχισθεί η προστασία της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, με την οκτάωρη αυτή πανιταλική απεργία, το Cgil απορρίπτει την δέσμη μέτρων--την οποία θεωρεί αναποτελεσματική ως προς την ανάπτυξη--και εστιάζει τις επικρίσεις του στο άρθρο οκτώ του πακέτου έκτακτων παρεμβάσεων λιτότητας που ορίζει ότι σε περίπτωση που τα συνδικάτα και οι εργοδότες υπογράψουν σχετική συμφωνία, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται πιο εύκολα, χωρίς την λεγόμενη εύλογη αιτία (giusta causa), ενώ οι εγγυήσεις διατήρησης της θέσης εργασίας θα παραμείνουν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία σαφή εικόνα σχετικά με το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξή της, γι’ αυτό και τα μέτρα πρέπει να ξανασυζητηθούν με στόχο την ανακατανομή του οικονομικού βάρους συνολικά». «Όσοι δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα, πρέπει να αρχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη», τόνισε η Καμούσο.
Στην σημερινή απεργία, εξαιτίας της οποίας οι πτήσεις ακυρώθηκαν, τα τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν και τα περισσότερα κυβερνητικά γραφεία και υπηρεσίες θα μείνουν κλειστά, συμμετέχουν στις πορείες και τα κόμματα της ιταλικής κεντροαριστεράς--το Δημοκρατικό Κόμμα με τον γραμματέα του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η Ιταλία των Αξιών με τον πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το Αριστερά και Ελευθερία, του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, Νίκι Βέντολα.

Το CGIL που κάλεσε την απεργία είναι η μεγαλύτερη εργατική Ομοσπονδία. Ωστόσο, μικρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ακολουθούν με το επιχείρημα ότι δεν έχει νόημα μία κινητοποίηση κατά των εργοδοτών όταν οι θέσεις εργασίας όλων κινδυνεύουν.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δεχθεί τα πυρά των Ευρωπαίων εταίρων του για τα ανεπαρκή μέτρα περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων. 
Σε απάντηση η ιταλική Βουλή σχεδιάζει να υπερψηφίσει αυτή την εβδομάδα ένα ενισχυμένο πρόγραμμα λιτότητας που σχεδιάστηκε βιαστικά στις διακοπές του Αυγούστου κατόπιν πιέσεων από την ΕΚΤ.

Ο Ιταλός πρόεδρος Giorgio Napolitano έχει κτυπήσει συναγερμό για την αύξηση των ιταλικών σπρεντ (έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων) καθώς η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να πέφτει και τα επιτόκια να αυξάνουν.

Τέλος, η Μέρκελ συνέκρινε τη κακή κατάσταση της Ιταλίας με αυτήν την Ελλάδας, την ίδια ώρα που η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο ναδίρ.


πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου