10/9/11

Θεσσαλονίκη-ΔΕΘ:Πόλη-φρούριο με δεκάδες κλειστούς δρόμους

της Κατερίνας Αγοραστού

Η οργή και η αγανάκτηση λόγω των οικονομικών μέτρων, το πλήθος των διαδηλωτών, που αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά, αλλά και ο μεγάλος αριθμός συγκεντρώσεων είναι τα βασικά στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ. 

Για πρώτη φορά τα στελέχη της ΕΛΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο με πρωτοφανή μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία ήδη από χτες μοιάζει με αστυνομοκρατούμενη πόλη.

Σήμερα, στο επιχειρησιακό κέντρο θα βρίσκονται ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, και ο υπαρχηγός Ιωάννης Ραχωβίτσας. Ωστόσο, το συντονισμό των δυνάμεων θα έχει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ενώ τα μέτρα και τις διαδηλώσεις θα επιβλέπουν και τρεις εισαγγελείς.

Φράχτης, «κανόνι» και διμοιρίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των αστυνομικών είναι να δημιουργηθεί ένα απροσπέλαστο τείχος γύρω από τη ΔΕΘ, με ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα που βρίσκεται από την πλευρά της ΧΑΝΘ, καθώς και στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Ο γαλλικής κατασκευής φράχτης, που ήρθε ήδη από την Αθήνα, θα στηθεί πιθανότατα σε εκείνο το σημείο, ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να πλησιάσουν προς ΔΕΘ και «Ι. Βελλίδης». Ο φράχτης, ο οποίος είναι από πλεξιγκλάς, αποτελείται από δύο κομμάτια περίπου 12,5 μ. το καθένα που είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν στο ίδιο σημείο.

Εκεί σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και ο «Αίαντας», η αντλία ή αλλιώς το «κανόνι» νερού, που επίσης ήρθε από την Αθήνα, ενώ φραγμός με λεωφορεία της ΕΛΑΣ θα δημιουργηθεί και σε άλλα καίρια σημεία. Ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών, οι οποίοι στο σύνολό τους θα ξεπερνούν τις 5.000 (κάποιοι μιλούν ακόμη και για 7.000), έχει ήδη λάβει θέση σε στόχους, γραφεία βουλευτών και υπουργών και προξενεία.

Επίσης, διμοιρίες θα τοποθετηθούν σε όλο το χώρο γύρω από τη ΔΕΘ, το «Ι. Βελλίδης», σε σημεία στο κέντρο της πόλης, καθώς και γύρω από τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, από την ΕΛΑΣ υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για είσοδο στο ΑΠΘ σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά επεισόδια εντός του χώρου της πανεπιστημιούπολης. 

Ο... χορός των κινητοποιήσεων

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ βλέπουν το σχεδιασμό τους να μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα, αφού η λίστα των κινητοποιήσεων μεγαλώνει και νέα σημεία συγκεντρώσεων προστίθενται στην ήδη φρακαρισμένη πόλη. Ουσιαστικά θα διεξαχθούν τρεις μεγάλες πορείες με πολλά «μπλοκ» η καθεμία, οι οποίες θα κινηθούν σε όλο το κέντρο με σκοπό να καταλήξουν τελικά στη ΔΕΘ, όπου θα τις περιμένουν οι «φραγμοί» της ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μαζί με ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, καθώς και με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, έχουν δώσει ραντεβού στις 6 αύριο το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ για τις 6.30 στην πλατεία Αριστοτέλους έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου θα συμμετάσχει επίσης και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί και με άλλα σωματεία.

Επίσης, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν ορίσει τρία σημεία συγκεντρώσεων - αποκλεισμού, στο Λευκό Πύργο, στο πάρκο των Προσκόπων στη Βασ. Γεωργίου και μπροστά από το πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο στην οδό Εγνατία.
Η αντιεξουσιαστική κίνηση έχει απευθύνει κάλεσμα για τις 6 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο, ενώ θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό του μνημείου στις 3 το μεσημέρι.

Επίσης, στην περιοχή της Καμάρας στις 6 θα συγκεντρωθούν τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και αριστερίστικες οργανώσεις.
Για τις 4.30 έχει οριστεί η συγκέντρωση του Συντονιστικού Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο, όπου αναμένεται να φτάσουν φοιτητές και από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς το κάλεσμα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές από το Πολυτεχνείο αναμένεται να ξεκινήσουν πρώτοι την πορεία τους και, περνώντας από κεντρικούς δρόμους, θα προστίθενται άλλες οργανώσεις και σωματεία (πιθανότατα πλην ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ), ενώ θα καταλήξουν στο Λευκό Πύργο, όπου θα ενωθούν με τους «Αγανακτισμένους» και όλοι μαζί μέσω της οδού Ν. Γερμανού θα κινηθούν προς τη ΔΕΘ.

Ακόμη, για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και η συγκέντρωση των φιλάθλων του Ηρακλή στο Κατσάνειο, ενώ στις 3 έχει οριστεί η συγκέντρωση των οδηγών ταξί στο Ιβανώφειο.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου