5/9/11

Κυβερνητικό θέατρο με φόντο νέα μέτρα και σκληρότερες αναδιαρθρώσεις!

Κυβέρνηση: "σκωτσέζικο" ντους σύγκρουσης και ανακωχής με τρόικα!

Αποτυχίες-αδιέξοδα-όλοι εναντίον όλων για τις ευθύνες!

Η έκθεση του νεοσυσταθέντος Γραφείου της Βουλής για τον προϋπολογισμό, η οποία κόστισε την παραίτηση της επικεφαλής του, ήταν απλώς η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει!

Το ξεκίνημα του Φθινοπώρου ανέδειξε τα μεγάλα αδιέξοδα από την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου μνημονιακού προγράμματος.

Το μεσοπρόθεσμο επέφερε ακόμα μεγαλύτερη, σε σχέση με τις προβλέψεις, ύφεση και ανεργία, ενώ και ο βασικός δημοσιονομικός του στόχος για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαγράφεται εκτός τόπου και χρόνου.

ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ!

Πάνω στην αποτυχία του μεσοπρόθεσμου και στα ερείπια της χώρας, που έχουν προκαλέσει τα μνημονιακά προγράμματα, έχει ξεσπάσει παρασκηνιακά μια άτυπη διαμάχη, «όλοι εναντίον όλων», ανάμεσα στους συνενόχους κυβέρνηση-τρόικα αλλά και στο εσωτερικό τους.
Την ίδια ώρα κλιμακώνονται, μπροστά στα αδιέξοδα, οι «φαγωμάρες» στο πλαίσιο του συναινετικού αστικού πολιτικού κόσμου.
Η εικόνα λίγο απέχει από τον χαρακτηρισμό «μαλλιά κουβάρια»!
Εντός της κυβέρνησης κλιμακώνεται ένας ανούσιος ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στους «super» μνημονιακούς και μεταρρυθμιστές (Ραγκούσης-Λοβέρδος-Διαμαντοπούλου κλπ.) και στους δήθεν υποστηρικτές πιο «μετριοπαθών» βημάτων (Ρέππας, Ξενογιαννακοπούλου κλπ.).

Μέσα στην τρόικα σιγοβράζει η «αντίθεση» ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, με την πρώτη να δίνει περισσότερο το βάρος στη λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα και δραστικού περιορισμού δαπανών, ενώ το δεύτερο εστιάζει περισσότερο στη μείωση της φοροδιαφυγής, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επονομαζόμενες «διαρθρωτικές (νεοφιλελεύθερες) μεταρρυθμίσεις.
Μέσα στην ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στις τράπεζες, έχει ξεσπάσει άγριος πόλεμος για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιούλη, με την Φινλανδία να επιμένει στη διεκδίκηση εγγυήσεων από την Ελλάδα, διακινδυνεύοντας να τιναχτεί στον "αέρα" όλο το πακέτο!

Ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα λαμβάνουν νέα διάσταση οι «τριβές» και οι εντάσεις (με πιο χαρακτηριστική την «εμπλοκή» των σχετικών συζητήσεων τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 2/9/2011) με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στον εκτροχιασμό της ύφεσης και όχι του ελλείμματος και να κάνει τη «δύσκολη» σε νέα μέτρα, ενώ η τρόικα επιρρίπτει τις ευθύνες των «αστοχιών» στη μη συνεπή υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και να ζητά επίμονα πρόσθετα μέτρα.
Σύμφωνα με ορισμένες, μάλιστα, πληροφορίες τα πρόσθετα μέτρα που ζητούνται για το 2011 και τον προϋπολογισμό του 2012 ανέρχονται σε 5,7 δις ευρώ!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το δίδυμο Γ. Παπανδρέου – Ε. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια τους να ξεπεράσουν ανυπέρβλητες πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες, επέλεξαν σε μια στιγμή να εμφανίσουν τις «τριβές» με την τρόικα ως στοιχείο, δήθεν, «ρήξης» μαζί της και "υποτιθέμενης" διακοπής των συνομιλιών.

Αυτή η κυβερνητική επιλογή πολιτικού θεάτρου, την οποία ακολούθησε το «σκωτσέζικο ντους» της "ανακωχής", κρίθηκε ως η πιο κατάλληλη, ώστε με την τακτική της «ηρωικής» αντίστασης και της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και της καλλιέργειας «φόβου» στο ενδεχόμενο ρήξης με την τρόικα, να περάσουν πιο εύκολα σε δεύτερο χρόνο τα πρόσθετα μέτρα, μια νέα αγριότερη νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση της κυβέρνησης, αλλά αν χρειαστεί και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εκλογές!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, εν μέσω, δήθεν, «αντιστασιακών μαχών» εναντίον της τρόικας, σκοπεύει να περάσει, με την ομιλία του στην ΔΕΘ, σε μια νέα χαιρέκακη επίθεση εναντίον των υποτιθέμενων «συντεχνιών» (συμπεριλαμβάνουν «τμηματικά» όλο τον ελληνικό λαό, πλην των μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου), που «εμποδίζουν», τάχα, την πορεία της χώρας, ενώ θα εξαγγείλει με σφοδρότερο μένος την εμμονή και προώθηση σκληρών νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων.

Η «θεατρική αντιπαράθεση» με την τρόικα, μάλλον, θα αποτελέσει για την κυβέρνηση το πλαίσιο και το όχημα στο επόμενο διάστημα για να «δικαιολογήσει» νέα μέτρα, να αυστηροποιήσει τα παλιά, να επικαλύψει μια νέα αφόρητη κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης διάλυσης της χώρας και ίσως να δικαιολογήσει, αν κριθεί σκόπιμο, και εκλογές!.

Το δίδυμο Γ. Παπανδρέου – Ε. Βενιζέλου πιστεύει ότι σε αυτήν την επιλογή του, την οποία επενδύει με ένα άνευ προηγουμένου λαϊκισμό, θα έχει «συμμάχους» όχι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, και τμήματα της κοινής γνώμης που είναι έτοιμα να επιπέσουν εναντίον των «προνομίων» κάθε κοινωνικής ομάδας και να καταραστούν εν γένει το δημόσιο για όλα τα δεινά της χώρας!

ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ!

Αυτήν την ώρα που ο τόπος εισέρχεται σε νέα και πολύ χειρότερη φάση της μνημονιακής λεηλασίας και η κυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο θρασεία και επικίνδυνη, ενώ το συναινετικό αστικό κατεστημένο (ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ κλπ), παρά τις έντονες «φαγωμάρες» του, συσπειρώνεται, επί της ουσίας, ως μια γροθιά στην τροϊκανή γραμμή, χρειάζεται να αναληφθεί μια μεγάλη πρωτοβουλία διάσωσης της χώρας και ελπίδας, η οποία μόνο από τους κόλπους της Αριστεράς μπορεί να προκύψει.

Σήμερα όσο ποτέ ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη αριστερή πρωτοβουλία για τη συμπαράταξη της Αριστεράς, πάνω σε ένα ριζοσπαστικό, συνεκτικό, ρεαλιστικό και υπεύθυνο εναλλακτικό πρόγραμμα, που θα έχει ως αφετηρίες τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, την έξοδο από το ευρώ, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την ανασυγκρότηση του δημοσίου για ένα νέο αποτελεσματικό και παραγωγικό του ρόλο και μια μεγάλη και δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου.

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου