30/9/11

"Εύρηκα": Σχέδιο καταστροφής και υποδούλωσης


του Γιώργου Σαρρή

Το όχι και τόσο μυστικό σχέδιο "σωτηρίας" της Ελλάδας με το ελληνικό όνομα "ΕΥΡΗΚΑ" δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας La tribune και το είδα το πρωί στο capital.gr.
Στην αρχή δεν έδωσα σημασία αφού το θεώρησα χωρίς εγκυρότητα. Όταν το είδα να δημοσιεύεται παντού και να παίζει στα βραδινά δελτία πραγματικά ανησύχησα.

Και μόνο διαβάζοντας το πρώτο και το δεύτερο σημείο από τα 6 που περιλαμβάνει η "σωτήρια" διαδικασία ανατριχιάζεις.
Λέει:
1. Η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κτλ.) σε μία δομή (εταιρεία), όπως ακριβώς συνέβη το 1990 στη Γερμανία για να ιδιωτικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση. Τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους εκτιμώνται τουλάχιστον στα 125 δισ. ευρώ! (το θαυμαστικό είναι του capital και δεν το καταλαβαίνω.)
2. Η εταιρεία αυτή θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες, και η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 (η αντίστοιχη διαδικασία στην Ανατολική Γερμανία διήρκησε πολύ λιγότερο).
Νομίζω ότι τα πράγματα δεν έχουν ανάγκη από πολλές μεταφράσεις. Όλη η περιουσία μας-γιατί δική μας είναι- γίνεται περιουσία μιας ξένης εταιρείας με έδρα το τεράστιο πλυντήριο χρήματος που έχει οργανωθεί σε κράτος και ονομάζεται Λουξεμβούργο. Σκοπός της εταιρείας είναι όπως λέει πιο κάτω το σχέδιο στο σημείο 3 να πουληθούν αυτά τα "στοιχεία" με σκοπό να μαζευτούν χρήματα που θα πάνε στο EFSF και την ΕΚΤ για επαναγορά ελληνικού χρέους.

Τι δεν λέει το σχέδιο

*Το ποιος και πως θα αποφασίσει για το πως θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή έστω ότι το φάγαμε και ξεπουλάμε. Δεν θα έχουμε ούτε καν λόγο και γνώμη; Μάλλον...
*Ενώ περιγράφει με λαμπερό τρόπο ότι έτσι το χρέος θα μειωθεί από την επαναγορά στο 88%, δεν ασχολείται καθόλου με το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα θα έχει στερηθεί πολύτιμους πόρους που αποφέρουν έσοδα και επομένως αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος δεν θα μειώνεται στη συνέχεια αλλά θα αυξηθεί και πάλι ακόμη κι αν όλα πάνε όπως λέει το σχέδιο.
*Δεν λέει ακόμη τι θα γίνει όταν όλες οι εταιρείες πουληθούν και «εξορθολογιστούν» από τζογαδόρους του μαύρου χρήματος και των αγορών που το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι απλά το κέρδος αλλά το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Τι κοινωνικό και οικονομικό σοκ θα προκαλέσει ενδεχόμενο κύμα απολύσεων.
Είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν κάποιο νόημα όταν οι προς πώληση εταιρείες είναι ζημιογόνες και πρέπει να εξυγιανθούν. Όταν όμως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ(ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι), ο ΟΠΑΠ κλπ. που φυσικά είναι κερδοφόρες και κάποιες πολύ κερδοφόρες τότε απλά συμβαίνουν μόνο από υπόδουλα κράτη. Να πούμε άλλωστε ότι όπως είπε ο ίδιος ο κ.Πάγκαλος,  η ΔΕΗ αποτιμάται αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο στο 1/10 της ακίνητης περιουσίας της. Και μόνο που το συζητάμε λοιπόν είναι ήδη σκανδαλώδες!

Όσο για τις τράπεζες να πούμε πως όλες μαζί αποτιμώνται στα 6,5δις όταν στο ενεργητικό τους έχουν αξίες 495δις!! (Αυτό για να καταλάβουμε τι ωραίος μηχανισμός απαξίωσης είναι το Χρηματιστήριο,  που τώρα βολεύει το "ελεύθερο" από δεσμεύσεις κεφάλαιο μια χαρά.)
*Επίσης ο συσχετισμός ανάμεσα στην περίπτωση της Ελλάδας με την ένωση των δυο Γερμανιών είναι λάθος αν όχι ύποπτος. Η Γερμανία τουλάχιστον διαχειριζόταν τότε την άλλη μισή Γερμάνια, ενώ στη δική μας περίπτωση η ΕΕ βάζει χέρι σε μια ανεξάρτητη χώρα μέσω μιας εταιρείας. Καμία σχέση λοιπόν. 

Πάμε όμως και στο σημείο 5 που λέει:

5. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης. Αν είναι μειωμένα, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος(!)....
Αυτό τώρα τι σημαίνει; Ότι αν όλα πάνε καλά η εταιρεία θα κερδοσκοπήσει από τόκους, έξοδα διαχείρισης που δεν θα είναι λίγα.
Αν πάλι κάπου κάτι στραβώσει το κόστος θα επιβαρύνει την Ελλάδα!
Δηλαδή αν αντί 125 δις ξεπουληθούμε για 50δις, ή κάτι δεν πάει καλά στην επαναγορά ομολόγων(που δεν θα πάει) τότε και τα πάντα θα έχουμε χάσει και θα πρέπει να πληρώσουμε και τη ζημία που θα προκύψει;
Αυτό το σχέδιο προφανώς δεν λέγεται σχέδιο σωτηρίας αλλά σχέδιο καταστροφής και υποδούλωσης.
Όσο για το τι θα συμβεί στους Έλληνες φυσικά δεν δίνουν δεκάρα.
Είναι καθαρό ότι πρέπει να ξυπνήσουμε από το σοκ, να συσπειρωθούμε και να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και το αύριο των παιδιών μας.
Ας αποδείξουμε ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε.

πηγή: "ελευθεροτυπία" 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου