20/9/11

Ξεκίνησαν γεωτρήσεις της Κύπρου και στο βάθος... σκιές πολέμου!

Κλιμακώνει τις προκλήσεις και την ένταση η Τουρκία! ζητά άμεση διακοπή γεωτρήσεων!
''Επιτήδειος ουδέτερος'' η Ε.Ε.!
Το Ισραήλ τρίβει τα χέρια του!

Από σήμερα το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy μπήκε σε κίνηση στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και την ένταση σε βάρος της Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με Δευτεριάτικες δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τενέρ Γιλντίζ ζήτησε από την Κύπρο να διακόψει άμεσα τη γεώτρηση, απειλώντας με "αντίποινα" (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω).
Οι μόνοι απόλυτα κερδισμένοι από τις εξελίξεις είναι οι ΗΠΑ και πρώτα και κύρια το Ισραήλ.
Κύπρος αλλά και Ελλάδα έκαναν το "στρατηγικό λάθος" να προσδεθούν ακόμα περισσότερο, σε βαθμό 'άθλιας "δορυφοροποίησης", στον αμερικανοισραηλινό άξονα.

Είναι τραγικό ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, αντί να στηριχτούν -για να προωθήσουν τα δίκαια θαλάσσια ενεργειακά τους συμφέροντα- σε μια δική τους ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική, παραδόθηκαν απολύτως σε μια αμερικανοισραηλινή εταιρεία και κυρίως παραδόθηκαν στην πολιτικοστρατιωτική «προστασία» του Ισραήλ.

Το γεγονός αυτό κατέστησε τη θαλάσσια ενεργειακή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου μέρος της τουρκο-ϊσραηλινής διένεξης και παράγοντα περεταίρω όξυνσης της τελευταίας.
Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει ακόμα περισσότερο την αξιοποίηση της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ , φέρνει την Ελλάδα σε αντίθεση με τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, ενώ Αθήνα και Λευκωσία γίνονται ακόμα περισσότερο όμηροι της «διαιτησίας» και των παιχνιδιών των ΗΠΑ στην περιοχή.
 
Αυτή την ώρα διαγράφεται στον ορίζοντα, ορατός όσο ποτέ ο κίνδυνος να καταστούν Ελλάδα και Κύπρος το εύκολο θέατρο της «επίλυσης» των διενέξεων στο τρίγωνο Τουρκία –ΗΠΑ – Ισραήλ, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει Αθήνα και Λευκωσία σε περιπέτειες πολεμικής ανάφλεξης για τα συμφέροντα τρίτων!
Άκρως ανησυχητική και υποδηλωτική αρνητικών εξελίξεων είναι η στάση «επιτήδειου ουδέτερου» που φαίνεται να τηρεί η ΕΕ απέναντι σε Τουρκία και Κύπρο (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω)
* Η iskra παραθέτει ακολούθως σχετικά με το θέμα ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ, ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΆΓΚΥΡΑΣ

Λευκωσία, Κύπρος
Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Εnergy άρχισε να κατεβαίνει προς τον βυθό του «οικοπέδου 12» της κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτώντας την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου. Η Τουρκία καλεί την Λευκωσία να σταματήσει τις έρευνες και απειλεί με έρευνες ανοιχτά των βόρειων ακτών της Κύπρου, συνοδεία σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO στα ύδατα ανοικτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.
«Αν η ελληνική πλευρά τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη (για την έναρξη των ερευνών), θα αρχίσουμε και εμείς από την ερχόμενη εβδομάδα εργασίες βυθοσκόπησης» είπε.
Να σημειωθεί ότι το νορβηγικό πλοίο το οποίο έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, την Κυριακή κινείτο βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το γεωτρύπανο της Noble Energy άρχισε να κατεβαίνει προς τον βυθό του «οικοπέδου 12» τη Δευτέρα, ενώ στην πλατφόρμα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο από την Χάιφα καύσιμα για τη λειτουργία του τρυπανιού.
Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο αποτελούν «πρόκληση», ενώ προειδοποίησε ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.
«Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε (...) η 'ΤΔΒΚ' μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.
«Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, όπως είναι προγραμματισμένο.
«Αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) δεν ολοκληρωθούν και η ΕΕ δώσει την εκ περιτροπής προεδρία στη νότια Κύπρο, τότε η πραγματική κρίση θα είναι μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του Αταλάι στο τουρκοκυπριακό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο Bayrak κατά την ολοκλήρωση επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΓΚΥΡΑ

Την άμεση διακοπή των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Νoble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τενέρ Γιλντίζ.
Οι έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου άρχισαν ουσιαστικά σήμερα με την πόντιση του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας στο βυθό του οικοπέδου 12.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών και προειδοποίησε ότι τα πλοία πετρελαϊκών ερευνών που βγάζει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να έχουν τη συνοδεία σκαφών του Τουρκικού Στόλου.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, θα επιτρέψει την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ στα ύδατα της Β. Κύπρου.
Η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, «αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου και εκτίμησε πως «η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς δημιουργεί προβλήματα και ένταση στην περιοχή και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».
«Έχω ήδη πει στον κ. Χριστόφια ότι αν δεν αναβληθούν οι εργασίες, τότε και εμείς θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα και σίγουρα θα επηρεαστούν και οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε κ. Έρογλου.
Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως οι εργασίες προχωρούν γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχασε την αξιοπιστία του -κατά την έκφρασή του- με την έκρηξη στο Μαρί και προσπαθεί με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Όπως έκανε γνωστό, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπο Στέφαν Φούλε από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών για φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι «αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν, τότε θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία διαπραγματεύσεων».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες τότε «οδηγούμαστε σε λύση δυο κρατών», ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, υπογράμμισε πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα σημειωθεί πραγματική κρίση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, προαναγγέλλοντας «πάγωμα» των σχέσεων με την Ε.Ε..

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Κάλεσμα σε Τουρκία και Κύπρο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Κομισιόν με αφορμή την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με την έναρξη ερευνών προς εντοπισμό φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να φθάσουν σε μία ολοκληρωμένη διευθέτηση της κρίσης όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
 
Τόνισε ακόμη ότι «όλες οι πλευρές οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να πράξουν το παν για να διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας».
 
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κάλεσε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία να διακόψει αμέσως τις έρευνές της στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι τα τουρκικά πλοία πετρελαϊκών ερευνών που θα βγουν στην ανατολική Μεσόγειο, ενδέχεται να έχουν τη συνοδεία σκαφών του Τουρκικού Στόλου
Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να προκαλεί ένταση λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων».
Όπως επεσήμανε, εάν και εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τα όποια οφέλη από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο δεν μπορούν να μιλούν για δικαιώματα του κατοχικού καθεστώτος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.
Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το ρόλο και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι αν η ΕΕ ήταν εντάξει, δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία να ανοίξει έστω και ένα κεφάλαιο χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια πίεση, βέβαια, ασκείται με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια, είπε ο κ. Χριστόφιας και απεκάλυψε ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είχε πει ότι «όλοι λέμε διάφορα ως Ευρωπαίοι, αλλά ο καθένας μας έχουμε τα δικά μας ιδιοτελή συμφέροντα».
Το θέμα των τουρκικών απειλών αναμένεται να εγείρει σήμερα και η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην Πολωνία.

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου