20/9/11

Ιρλανδική ΕΛΕ: μια καλή αρχή!

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σημαντική ώθηση στο διεθνές κίνημα συγκρότησης Επιτροπών Λογιστικού Ελέγχου έδωσε το πόρισμα της Επιτροπής από την Ιρλανδία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Σεπτέμβρη 2011. (Ολόκληρο το κείμενο υπάρχει στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.debtireland.org/resources/publications/an-audit-of-irish-debt/)

Το πόρισμα, που συντάχθηκε από ανεξάρτητους επιστήμονες του πανεπιστημίου Λίμερικ και με την υποστήριξη των οργανώσεων Afri (Action from Ireland) και επίσης Debt and Development Coalition όπως και του συνδικάτου UNITE δικαίωσε πλήρως τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους είναι προϊόν δόλιων ενεργειών και κατ’ επέκταση παράνομο. Επομένως δεν πρέπει να πληρωθεί!


Ειδικότερα, οι ανεξάρτητοι επιστήμονες διαπίστωσαν (πέραν των όσων όλοι γνωρίζαμε, ότι δηλαδή το ιρλανδικό χρέος προήλθε από τη μεταβίβαση στο κράτος του χρέους των υπό κατάρρευση ιδιωτικών τραπεζών) πως κυρίως τον τελευταίο χρόνο, τα ομόλογα του ιρλανδικού δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των κερδοσκόπων. Σε ρυθμό πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια, μετά την όξυνση της κρίσης, την άνοδο των επιτοκίων και την εκτόξευση των συμβολαίων πιστωτικών κινδύνου (CDS) οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία αποσύρθηκαν από την κατοχή κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας, δίνοντας τη θέση τους στους ...χαρτοπαίχτες, όπως εύστοχα σημειώνει το συνδικάτο UNITE σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Στην ίδια ανακοίνωση στηλιτεύεται και η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σταθερά την τελευταία 3ετία στην Ιρλανδία. Η «επέλαση» των κερδοσκόπων και η υπαγωγή του δημόσιου χρέους στα τυχοδιωκτικά χαρτοφυλάκια τους νομιμοποιεί το αίτημα να μην πληρωθεί αυτό το δημόσιο χρέος. Το επιχείρημα των κυβερνήσεων έτσι, ότι η στάση πληρωμών και η μη πληρωμή του χρέους θα θέσει σε κίνδυνο την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, αποδεικνύεται έωλο και προσχηματικό. Καμιά συμμόρφωση και υποταγή δεν οφείλουμε απέναντι στα γεράκια των αγορών!

Το πόρισμα της ιρλανδικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη «σιωπή ασυρμάτου» που έχει επιβάλει με αποτέλεσμα η κοινωνία να μην είναι ενήμερη για την πραγματική και ακριβή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Αυτό επομένως που φαίνεται είναι πως το καθεστώς αδιαφάνειας γύρω από το δημόσιο χρέος και τα δημόσια οικονομικά αποτελεί πανευρωπαϊκή συνταγή, συνοδευτικό προφανώς της κανιβαλικής λιτότητας που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, με πρόσχημα την αύξηση του δημόσιου χρέους. Για μας λιτότητα και για τις τράπεζες συγκάλυψη, είναι επομένως η ενδεδειγμένη συνταγή.

Στη βάση των παραπάνω σημαντικών εξελίξεων το αίτημα για συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ανοίξει διάπλατα τα βιβλία του δημόσιου χρέους αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς εμφανίζεται ως αναντικατάστατο μέσο για να επιβληθεί η παύση πληρωμών και η διαγραφή τουλάχιστον μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους κάτω από την κινητοποίηση και την πάλη του λαού.

Πηγή: Αριστερό Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου