15/9/11

Χάγη: Η Ιταλία στήριξε το Δίστομο!


Συνεχίζεται η δίκη κατά της Ιταλίας στη Χάγη για τις κατασχέσεις γερμανικών περιουσιών

«Συμβάντα» που ανήκουν στο παρελθόν οι ναζιστικές θηριωδίες σύμφωνα με τη γερμανική αντιπροσωπεία

Το κρίσιμο θέμα της ετεροδικίας, δηλαδή το εάν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε ξένη χώρα ο στρατός κατοχής ενός κράτους είναι ακαταδίωκτα από τη δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν, εκδικάζεται από προχθές (12.9) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για μια δικονομική διαδικασία η οποία, ωστόσο, έχει άκρως πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς θα κριθεί αν οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής θα λάβουν τελικά τις σχετικές γερμανικές αποζημιώσεις.
 
Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, και τελευταία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.
 
ΙΤΑΛΙΑ: ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ!

Με τις θέσεις της ιταλικής πλευράς συνεχίστηκε την Τρίτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η εκδίκαση της προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου.
 Οι εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισαν πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς -όπως υποστήριξαν- ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών. Επεσήμαναν εξάλλου πως τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.
 Το απόγευμα της Δευτέρας διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την ετεροδικία του κράτους», κατά το οποίο εξηγήθηκε ο όρος της ετεροδικίας και πότε αυτή ισχύει.
 Σε δηλώσεις του  ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, που βρίσκεται στη Χάγη εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, σημείωσε πως αύριο Τετάρτη «θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις εντός της αιθούσης», καθώς όπως είπε, «μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».
 «Εμείς», πρόσθεσε, «ζητάμε να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων. Η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Τα 55 παιδιά από τους 215 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο, δεν ήταν στρατιώτες. Κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο, για να μπορούν να πουν ότι η δολοφονία τους είναι πολεμική πράξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ!

Αρχικά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, (βλ παρακάτω) η γερμανική πλευρά κατά την τοποθέτησή της προχθές (12.9) στο Δικαστήριο όχι μόνο υπεραμύνθηκε της επίλυσης του ζητήματος των αποζημιώσεων αποκλειστικά μέσω διακρατικών συμφωνιών, - παραπέμποντάς το ουσιαστικά στις καλένδες αφού μέχρι σήμερα η Γερμανία αρνείται πεισματικά να συζητήσει το θέμα- αλλά και κράτησε τελείως απαξιωτική στάση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κάνοντας λόγο για «ατυχή συμβάντα» που συνέβησαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και τα οποία ανήκουν πια στην ιστορία. 
Την Ελλάδα, που έχει ασκήσει παρέμβαση (την ύστατη ώρα) στην υπόθεση υπέρ της Ιταλίας, εκπροσωπεί στο δικαστήριο ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου Στέλιος Περράκης μαζί με τους επίσης καθηγητές Μαρία - Ντανιέλα Μαρούδα και Αντώνη Μπερεδήμα. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει γίνει δεκτή ως παρατηρητής και όχι ως διάδικος, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

 Τις αποζημιώσεις για τα θύματα του Ναζισμού στην Ελλάδα διεκδικούν, «ευτυχώς», τα Ιταλικά Δικαστήρια, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ελληνική Δικαιοσύνη ενταφίασαν αυτή την μείζονα εθνική υπόθεση.
 Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μόλις στο «παρά πέντε», λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία (15/01/2011) για τη δυνατότητα της Ελλάδας να παρέμβει στο Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας, αποφάσισε να ασκήσει κάποια παρέμβαση, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστη και ασαφής.
 Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η παρούσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχουν εθελόδουλα βάλει στο αρχείο τα μεγάλα εθνικά και ηθικά θέματα των Γερμανικών επανορθώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων των ελλήνων θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας, ενώ οι κορυφές της ελληνικής Δικαιοσύνης "έθαψαν" την ιερή υπόθεση της αποζημίωσης των ελλήνων θυμάτων των Ναζί.
Την  ώρα που  επανέρχεται με διάφορες αιτίες στην επικαιρότητα το θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας   έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

** Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:


Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.  
Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09. 

Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.
Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.
Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.

Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επί τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.

Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.  
Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος  

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου