6/9/11

Τα αδιέξοδα της εφεδρείας

του Γιάννη Παντελάκη

Η εργασιακή εφεδρεία δείχνει πως αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της διακοπής των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας την περασμένη εβδομάδα.

 
Αν τουλάχιστον ισχύουν οι σχετικές πληροφορίες που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, κάτι ιδιαίτερα πιθανό, αφού και ο υπουργός Οικονομικών, στην έκτακτη συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα, μιλώντας μάλιστα για επέκταση της εφεδρείας σε όλους τους δημόσιους φορείς. 

Όλα αυτά θα συμβούν υποτίθεται στ' όνομα του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. 
Θα υπάρχει όμως τέτοιος;

Ακόμη και αν παραβλέψουμε την πιο σημαντική παράμετρο αυτής της ιστορίας, που είναι η ίδια η σημασία της ανεργίας για έναν άνθρωπο, και το δούμε εντελώς ψυχρά, με αριθμούς, η απάντηση είναι αρνητική. Περιορισμός των δημοσίων δαπανών δεν θα υπάρξει. Απλοί υπολογισμοί το επιβεβαιώνουν.


Ένας εργαζόμενος που μπαίνει στην εφεδρεία και ουσιαστικά σ' ένα χρόνο χάνει τη δουλειά του, παύει ως άνεργος να φορολογείται, αφού δεν θα έχει εισοδήματα. Πρώτη απώλεια εσόδων για το κράτος. 

Ένας άνεργος για έναν τουλάχιστον χρόνο θα παίρνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Δεύτερη απώλεια εσόδων. 
Ένας άνεργος δεν καταναλώνει, άρα με μηδενική αγοραστική δύναμη, μηδενικά θα είναι και τα προσδοκώμενα έσοδα από φορολόγηση προϊόντων που θ' αγόραζε ο πρώην καταναλωτής. Το ασφαλιστικό ταμείο του πρώην εργαζόμενου θα πάψει πια να έχει έσοδα από τις εισφορές του, ακόμη μία απώλεια εσόδων, τα οποία θα καταβάλει το Δημόσιο για να στηρίξει τα ταμεία.

Όλα αυτά λέει η απλή λογική -οι φιλελεύθεροι υπέρμαχοι του νεοσύστατου θεσμού τι έχουν να πουν; 

πηγή:"Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου