6/9/11

Τσουνάμι αντιδράσεων ενάντια στη διάλυση της παιδείας!

Κύμα καταλήψεων από φοιτητές και καθηγητές!

Χωρίς βιβλία, δασκάλους και καθηγητές δημοτικά και λύκεια!

Συγγνώμη αντί φιλότιμου από την Α. Διαμαντοπούλου!

Με νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις κατά του νέου νόμου-πλαισίου ξεκινά η εβδομάδα. Κι ενώ το ντόμινο καταλήψεων συνεχίζεται μετατρέποντας το κύμα των αντιδράσεων σε πραγματικό τσουνάμι, με πάνω από 232 σχολές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να έχουν βάλει «λουκέτο», στο χορό των κινητοποιήσεων βρίσκονται από χθες, Δευτέρα, και οι καθηγητές του ΕΜΠ με 48ωρη απεργία.

Την  Πέμπτη (08/09) ετοιμάζεται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επίσης στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κατά την 76η Διεθνή Έκθεση.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια ακόμα προσπάθειά της να μειώσει την αξία και τη δυναμική των κινητοποιήσεων των φοιτητών αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις έκανε λόγο για παθογένειες και κομματικές σκοπιμότητες.
«Αυτά είναι τα συμπτώματα ενός συστήματος για το οποίο το συμφέρον των φοιτητών δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία, τη γνώση και τη μάθηση. Αυτά και άλλα παρόμοια αποτελούν την αποτύπωση των παθογενειών δεκαετιών, όπου η ουσιαστική γνώση των παιδιών θυσιάστηκε στον βωμό κομματικών ισορροπιών και άλλων σκοπιμοτήτων» είπε.

Αυτοκριτική, βεβαίως, από πλευράς κυβέρνησης για τη «συνδρομή» της στα φαινόμενα παθογένειας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπήρξε. 

Αντίθετα, η Υπ. Παιδείας εκμεταλλεύεται αφενός τα απότοκα των πολιτικών επιλογών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ - που σταδιακά οδήγησαν σε υποβάθμιση της ποιότητας και της λειτουργίας των ιδρυμάτων και αφετέρου προβάλλει θέματα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, όπως το άσυλο, προκειμένου να περάσει με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση της κοινής γνώμης την πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ!

Ψήφισμα, με το οποίο καλούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, εξέδωσαν κατά την έκτακτη σύνοδό τους την Παρασκευή 02.09 οι πρυτάνεις! Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Τέσσερα είναι τα σημαντικότερα σημεία του ψηφίσματος:
  • Η Σύνοδος επιμένει στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από την αρχή για τον Νόμο-Πλαίσιο.
  • Εκφράζει την ανησυχία της για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου.
  • Δεσμεύεται ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και
  • Καλεί τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και τάσσεται υπέρ του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου».
Επιπλέον οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «δεν είναι σωστός ο τραυματισμός του πανεπιστημίου μέσω της συκοφάντησής του», και μάλιστα, όπως λένε, «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».
Κατά τη συζήτηση, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ.Ρέμελης, τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Για τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης είπε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», εκτίμησε ότι «πάει να χαθεί ο έλεγχος» και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη».

Σε ερώτηση τι απαντούν οι πρυτάνεις στην έκκληση της υπουργού Παιδείας από τη Βουλή για ανοιχτά Πανεπιστήμια ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι «αυτή την έκκληση την έχουμε κάνει και εμείς», θυμίζοντας και ανάλογες κινήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ 


Μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει και να υπερθεματίζει του «ψηφιακού» σχολείου, το «αναλογικό» όμως φαίνεται ότι έχει αφεθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ξεκινούν τη σχολική χρονιά χωρίς συγγράμματα, και με τους γονείς να καλούνται, για ακόμα μια φορά, να πληρώσουν τα «σπασμένα» της κατ’ επίφαση δημόσιας παιδείας.
Έτσι, με μια συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια από την καθυστέρηση στη διανομή των συγγραμμάτων, ρίχνοντας τελικά το μπαλάκι της ευθύνης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις» είπε η υπουργός.

Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα αντί βιβλίων, οι μαθητές να παραλάβουν φωτοτυπίες και DVD.
«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες» τόνισε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ

Υπάρχουν κέντρα διανομής βιβλίων που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατήγγειλε σήμερα το δ.σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η ΔΟΕ έθεσε και το ζήτημα του κόστους των φωτοτυπιών τονίζοντας: «Και το "κερασάκι στην τούρτα" είναι ότι τα έξοδα της εκτύπωσης φωτοτυπιών και DVD θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες και υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές και οι γονείς. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη και απαράδεκτη».
Το δ.σ. της ΔΟΕ καλεί:
1) Τα ΔΣ των συλλόγων να ενημερώσουν άμεσα τους συλλόγους διδασκόντων, να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς, και να προγραμματίσουν μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) και με τους συλλόγους γονέων, κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης και απόφασης αγώνα, ώστε να μπλοκάρουν τη διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι' αυτό το λόγο.
2) Τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ να απαιτούν την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
3) Εκπαιδευτικούς και γονείς να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου