28/9/11

Τι είναι ''συντεταγμένη χρεοκοπία'' και ποιες οι συνέπειες;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTN6ySXgxWVniMmiQRu_geO9YKEXHNcYla8d2eKpOOxsnyoAdi2-UrirATXHN5p-lqg0e3Nl_LZEdoMQ2X2zfFF-wfkA6Q8R7RkPXwtB5EpMDOvnatYH8rzwX4-Cxi31FuaWwH3_xIRiEK/s1600/881042330d81f0e9f97c496.jpg







Μέρκελ - Βενιζέλος: όχι σε κούρεμα χρέους και έξοδο από ευρώ!

Το σχέδιο της "συντεταγμένης" ή "ελεγχόμενης" χρεοκοπίας, εντός του ευρώ, αποτελεί ένα σενάριο το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους κόλπους των κυρίαρχων κύκλων σε ΕΕ (κυρίως Γερμανία) και ΔΝΤ.

Πριν μια εβδομάδα, περίπου, ο Κλέμεντ Φουστ καθηγητής οικονομικών στην Οξφόρδη και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχε μιλήσει για συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία που έχει μάλιστα ξεκινήσει ήδη (αναφερόμενος στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου που έχουν ναυαγήσει). 

Σήμερα, το BBC διακινεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει "κούρεμα" κατά 50% του ελληνικού χρέους, τετραπλασιασμό του σημερινού Μηχανισμού Στήριξης, EFSF, από € 440 δις στα € 2 τρις με παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, απέναντι στις απώλειες τις οποίες θα έχουν.  

Σύμφωνα πάντα με το BBC το σχέδιο αυτό κερδίζει έδαφος σε ΕΕ και ΔΝΤ με την εφαρμογή του να είναι πιθανό να ξεκινήσει σε πέντε με έξι εβδομάδες.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Η συντεταγμένη χρεοκοπία δεν σημαίνει πως τα μνημονιακά βάσανα του ελληνικού λαού θα χαλαρώσουν ή πολύ περισσότερο ότι θα σταματήσουν.

Κάθε άλλο! Άλλωστε ο ίδιος ο Φουστ, από μόνος του παραδέχτηκε πως η Ελλάδα, αν δει, θα δει φως μετά από μια δεκαετία!
Και αυτό γιατί, το όποιο σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας, θα συνοδευτεί από ένα νέο πρόγραμμα περικοπών, νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων και νεοαποικιοκρατικής κηδεμονίας που μπροστά του το μνημόνιο θα φαντάζει ως ορεκτικό! 

Κάτω από το καθεστώς της συντεταγμένης χρεοκοπίας θα υπάρξει τσεκούρι και μισθών και συντάξεων που θα ξεπερνά το 50%. Πρακτικά στην Ελλάδα το εργατικό εισόδημα μιας μέσης οικογένειας θα φτάσει στα €400.  
Παράλληλα, ότι έχει απομείνει από το έτσι και αλλιώς προβληματικό και ελλιπές κράτος πρόνοιας, θα αποτελέσει μουσειακό είδος!
Τέλος, οι οποιεσδήποτε παραγωγικές επενδύσεις γίνουν στη χώρα θα έχουν την "έγκριση" ή θα προωθούνται από τη Γερμανία και την ΕΕ (βλέπε άλλωστε και τις συζητήσεις για γερμανικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά με... κονδύλια που δικαιούται η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ)

Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΚΟΠΙΑ, ΥΣΤΑΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Παρόλο που η συντεταγμένη χρεοκοπία, αποτελεί το ύστατο σχέδιο των κυρίαρχων κύκλων στις δύο όχθες του Ατλαντικού δεν σημαίνει ότι είναι και εφαρμόσιμο.

Πρώτον, μια διαδικασία συντεταγμένης χρεοκοπίας θα συναντούσε ανυπέρβλητες πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία και τις υπόλοιπες βόρειες χώρες, η κοινή γνώμη των οποίων θα ξεσηκωνόταν ενάντια στη "τζάμπα" βοήθεια προς τους "τεμπέληδες" Έλληνες. Εδώ μέχρι και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχει "κολλήσει" στις απαιτήσεις της φινλανδικής κυβέρνησης για εγγυήσεις, στο πλαίσιο τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων της.

Δεύτερον, η σκέψη πως μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε πρότυπο για ανάλογες αναδιαρθρώσεις χρεών σε Πορτογαλία, Ιρλανδία κλπ, θα οδηγούσε στην ενδυνάμωση των ανωτέρω πολιτικών δυσκολιών.

Τρίτον, οι ιδιώτες πιστωτές δύσκολα θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ικανοποιητικά ποσοστά (πχ 90%) πάνω σε μια εθελοντική συμφωνία για κούρεμα, ύψους 30% - 50%. Και αυτό γιατί κάθε ομολογιούχος (πχ τραπεζίτης) που αποδέχεται μια απώλεια στα ομόλογά που κατέχει, ουσιαστικά "επιδοτεί" όσους δεν θα συμμετάσχουν στη συμφωνία και άρα δεν θα υποστούν τις σχετικές απώλειες. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το PSI της 21ης Ιουλίου έχει φρακάρει παρά τους σχετικά ευνοϊκούς όρους που παρέχει στις τράπεζες.

Τέταρτον, είναι πολύ αμφίβολο πως ο εξουθενωμένος και εξοργισμένος από τα μέτρα ελληνικός λαός, θα συναινέσει ή θα ανεχτεί το πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει τη "συντεταγμένη χρεοκοπία", χωρίς να υπάρξουν μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις!
  
ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΞΟΡΚΙΖΕΤΑΙ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ) ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ (ΜΕΡΚΕΛ ΚΛΠ)

Προς το παρόν τα επίσημα χείλη, ξορκίζουν το σενάριο της συντεταγμένης χρεοκοπίας.
Για παράδειγμα, η Α. Μέρκελ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απέρριψε όχι μόνο το σενάριο εξόδου από το ευρώ αλλά και οποιοδήποτε κουρέματος του ελληνικού χρέους. 
Στο σενάριο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε σήμερα και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας πως αποτελεί την «έσχατη λύση».

Αντίστοιχες διαψεύσεις έκανε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για  άσχετες και επιπόλαιες προσεγγίσεις που στόχο έχουν να βλάψουν τη χώρα μας.
   
Η επίσημη διάψευση αυτών των σεναρίων δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αποτελούν έσχατη λύση.
Πρώτον, χρειάζεται χρόνος ώστε να συμφωνήσουν σε αυτά όσο το δυνατόν περισσότεροι "συμμετέχοντες" (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, Γερμανία, χώρες - μέλη της ΕΕ, τράπεζες κλπ)
Δεύτερον, ακόμα και η ίδια επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αμφίβολη για τους λόγους για τους οποίους αναλύσαμε παραπάνω.

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου