Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος, αλλά και πώς οφείλει να κινηθεί η χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί, παρουσιάζει το ecosmopolis το οποίο επικαλείται και το διεθνές παράδειγμα άλλων χωρών, που χάρη σε συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους.
Έχουμε ακούσει αναλύσεις επί αναλύσεων που δεν καταλήγουν πουθενά ή καταλήγουν όλοι πως δεν υπάρχει διέξοδος. Γιατί όμως κανείς δεν μιλά για τα αυτονόητα;
1. Την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ. Ποιοι ευθύνονται;
Είναι το χρέος υπαρκτό ή υπάρχει μέρος του οποίου μπορεί να χαρακτηρισθεί απεχθές βάση του διεθνούς δικαίου.
Για παράδειγμα πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά τα πάντα, επισημαίνοντας τις «τερατώδεις συμβάσεις των υπερχρεωμένων Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens και των εξοπλιστικών», αλλά και να αποκαλυφθεί ποιο κομμάτι του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς.
Σε κάτι ανάλογο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση του Εκουαδόρ και κατάφερε την παραγραφή του 65% του χρέους.
Ο Ε. Τουσέν ήταν ανάμεσα στις προσωπικότητες που συμμετείχαν στη ΕΛΕ του Ισημερινού. «Επρόκειτο για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης» αναφέρει και προσθέτει ότι «οι διαφορές που έχει η χώρα σας με τον Ισημερινό δείχνουν ότι για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν φυσικά υπάρχει πολιτική βούληση. Ανοίξτε τα βιβλία. Εξετάστε με διαφανείς διαδικασίες και την παρουσία της κοινωνίας όλες τις κρατικές συμβάσεις και βρείτε ποιο μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς, επομένως παράνομο και απεχθές -κατά τη διεθνή νομική ορολογία- και αρνηθείτε το».
2. Μήνυση σε όσες εταιρείες αποδειχθεί ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με υπερκοστολογήσεις όπως η Simens, κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές νοσοκομείων κτλ και αίτημα για αποζημιώσεις.
3. Φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών που αισχροκέρδησαν την τελευταία δεκαετία εις βάρος του κοινωνικού συνόλου για παράδειγμα τράπεζες, διυλιστήρια πετρελαίου, αλυσίδες super market κ.α.
4. Να σταματήσει η φορολογική ασυλία και ασυδοσία των ΜΜΕ και ΠΑΕ
5. Φορολόγηση της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας και δήμευση σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Κάθε μια εκ των παραπάνω περιπτώσεων είναι ικανή να ελαφρύνει σημαντικά το δυσβάστακτο φορτίο του ελληνικού χρέους, πολύ περισσότερο αν γίνουν όλα αυτά μαζί και συντονισμένα.
Πηγή: http://politicanea.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου