Η Ελλάδα πρώτη στη λαιμητόμο!
Ο Γ. Παπανδρέου άφωνος συναινεί!Με πρωτοβουλία της Γερμανίας και Γερμανογαλλική συμμαχία φαίνεται να προωθείται, παρά τις αντιδράσεις, σχέδιο απόφασης που αφορά την «ψευδεπίγραφη» οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ, στη βάση ενός προκρούστειου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το γνωστό «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ.
Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και η ψευδεπίγραφη οικονομική διακυβέρνηση, στα οποία άφωνος συναίνεσε ο Γ. Παπανδρέου, έρχονται ως Γερμανική απαίτηση και αντιστάθμισμα στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της ελαστικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και των μέτρων, στο πλαίσιο συνολικού πακέτου, για τη χρηματοπιστωτική «διευκόλυνση» της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της ευρωπεριφέρειας (Βλ. σχετικό άρθρο Παν. Λαφαζάνη εδώ)
Τόσο η λεγόμενη «οικονομική διακυβέρνηση» όσο και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» εν είδη ολοκληρωτισμού, θα επιβάλλουν μια ατελείωτη λιτότητα και δημοσιονομικές δεσμεύσεις Συνταγματικής ισχύος σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, που θα μετατρέπουν την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ σε ένα σύγχρονο κοινωνικό και εργασιακό Νταχάου του νέου Οικονομικού «Ράιχ»!
Σε χειρότερη θέση θα βρεθεί η Ελλάδα προκειμένου να «ευεργετηθεί» με την επιμήκυνση του χρέους της προς την τρόικα και την δανειοδότησή της για την επαναγορά ομολόγων της!
Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαφαίνεται μεταξύ των 17 ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο σχέδιο κοινής δήλωσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής «σταθερότητας» στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.
Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».
Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.
Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».
Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».
Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.
Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες». (πράγμα που σημαίνει πολύ περισσότερα δισ. από τα κράτη για τις τράπεζες)
Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.
Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Σύγκλιση ζητούν Μέρκελ, Σαρκοζί
«Σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό» ζήτησαν από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο, λίγο πριν το γεύμα εργασιών της Συνόδου Κορυφής όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομία.
Πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου