4/3/11

Νέα φοροχαράτσια φέρνει η σχεδιαζόμενη εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών!

Χωρίς τέλος η μνημονιακή φορολαίλαπα!

Αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που θα εκτοξεύσει στα ύψη μια σειρά από φόρους, που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την φορολογία των ακινήτων. 
  
Μ’ αυτό τον τρόπο, από τη μια πλευρά θα μπει «ταφόπλακα» στον κλάδο της οικοδομής και από την άλλη τα εισοδήματα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων θα δεχτούν ακόμα ένα σοβαρότατο πλήγμα, προκειμένου να «αιμοδοτηθούν» οι πιστωτές-τοκογλύφοι της χώρας. 

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών – που γίνεται στην κατεύθυνση της εξίσωσής τους με τις εμπορικές αξίες- θα είναι της τάξης του 30% έως 100% και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη τον Ιούλιο του 2011.

Προάγγελος αυτών των αυξήσεων είναι η χτεσινή (2-3) απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση της τάξης του 60% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η περίπτωση του Ψυχικού δείχνει και τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για «προσαρμογή» σε πλήθος περιοχών σε όλη την Ελλάδα των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων. 

Το γεγονός αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω μια ολόκληρη αλυσίδα από φόρους που έχουν να κάνουν με:
1. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, όριο το οποίο δεν αναμένεται να αναπροσαρμοστεί.
2. Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Είναι αμφίβολο αν η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα συνοδευτεί με αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο όριο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
3. Τα συμβόλαια και μετεγγραφές. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή και στις εξοχικές κατοικίες.
5. Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
6. Το φόρο από ενοίκια και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Είναι ξεκάθαρο συνεπώς ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι ένα ακόμα μνημονιακό φορομπηχτικό μέτρο, το οποίο θα βυθίσει, ακόμα περισσότερο, την ελληνική οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. 

Αλλά αυτό δεν δείχνει να έχει καμιά σημασία για την τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , η οποία φαίνεται πως έχει μία και μόνη αποστολή: την υπεράσπιση, με οποιοδήποτε κόστος για τον τόπο, των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου