17/4/13

Χιλιάδες απολύσεις κρύβουν οι «επίορκοι»


του Θόδωρου Μιχόπουλου 

Μας δουλεύουν κανονικά - τρόικα και συγκυβέρνηση. 

Η χώρα έχει βουλιάξει [1,5 εκατ. άνεργοι, απολύσεις και ανθρωποθυσίες παντού, μισθοί των 300 ευρώ, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση της δημοκρατίας, διάλυση του κοινωνικού κράτους] και αυτοί, πριν ακόμα στεγνώσουν οι υπογραφές τους στο «νέο» Μνημόνιο, που προβλέπει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, βγαίνουν και δηλώνουν ότι «η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους της χωρίς νέα μέτρα σε επίπεδο μισθών και συντάξεων, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι στόχοι σε επίπεδο φοροδιαφυγής κ.λπ.»Economist]. [Πολ Τόμσεν, χθες, στο συνέδριο του

Οι 15.000 που είναι 25.000!

Η συγκυβέρνηση δεν είπε ούτε ένα «όχι». Δέχτηκαν τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και καμαρώνουν γιατί τις περιόρισαν [!] στις 15.000 - «Ξέρετε τι ζητούσαν; 20.000 απολύσεις και να βάλουμε ότι το βασικό στοιχείο του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης είναι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων», δηλώνει ο Δ. Χατζησωκράτης [Βήμα FM, 15.04.13]. Ο ίδιος, όμως, αποκαλύπτει [ΝΕΤ, 15.04.13] ότι οι απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 θα είναι 25.000! «Οι άλλοι 10.000 που απομένουν από τις 25.000 που θα είναι υπό κινητικότητα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, θα είναι οι φυσιολογικά μετακινούμενοι», σημειώνει.

Ο Φ. Κουβέλης, ωστόσο, που συμφώνησε στις απολύσεις, τόνιζε [Βήμα, 13.04.13] ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος όσο θα ήθελα» από τη διαπραγμάτευση που κάνουν οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας, ενώ σημείωνε ότι η μείωση του Δημοσίου «είναι έξω από τις μνημονιακές υποχρεώσεις [και] επιπλέον δεν έχει ούτε δημοσιονομικό ούτε διαρθρωτικό περιεχόμενο». Λίγες ώρες μετά, συμφωνούσε στα εντελώς αντίθετα...

Γιατί, όμως, αυτή η επιμονή της τρόικας στις απολύσεις; Η απάντηση είναι ότι σπάει τα ταμπού: τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ουσιαστικά καταργούν εμμέσως, σ’ ένα βαθμό, διατάξεις του Συντάγματος. Σπάνε, δηλαδή, ακόμα και το ταμπού του Συντάγματος. ΔΗΜ.ΑΡ. και ΠΑΣΟΚ τη διευκολύνουν και σ’ αυτόν τον τομέα.

Αντισυνταγματικά

Ο Αντ. Σαμαράς είχε προαναγγείλει [συνέντευξη σε Ημερησία, 13.04.13] όχι μόνο τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά και τις νομοθετικές αλλαγές που επίκεινται προκειμένου να «προστατεύσει» τη συνταγματική εκτροπή. Την απόλυση «όσων η οργανική θέση καταργείται», όταν, σύμφωνα με συνταγματολόγους, του Αντ. Μανιτάκη συμπεριλαμβανομένου, πρέπει να καταργηθεί και ο φορέας για να υπάρξουν απολύσεις. Ακόμα, δεν θα υπάρχει δεύτερος βαθμός στα πειθαρχικά, ενώ, προκειμένου να αποτραπούν μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια, μετά το πρωτοβάθμιο θα υπάρχει μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας - διαδικασία χρονοβόρα και πολυέξοδη.

Όσο για τον Γ. Στουρνάρα, δεν περιμένεις παρά να βλέπει με τα μάτια του Τόμσεν και των λοιπών τροϊκανών - «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ [...] Έχουμε συμφωνία με την τρόικα [...] Επομένως, αναμένεται η εκταμίευση των επόμενων δόσεων». Δόσεις που θα ξεπληρώσουν κυρίως «υποχρεώσεις» προς την ΕΚΤ. Ελάχιστα ευρώ θα αφορούν την πραγματική οικονομία της χώρας... Ο Γ. Στουρνάρας, μάλιστα, που θα συναντηθεί σήμερα και με τον Κ. Παπούλια για να τον ενημερώσει, «ξέχασε» να σημειώσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα: ευελιξία στους μισθούς, επέκταση της φορολογίας, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στον ηλεκτρισμό, απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κ.λπ. προκειμένου «να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Το κουρείο...

Το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ και συνεχώς η συγκυβέρνηση το «κλείνει» με νέα μέτρα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα με μια σειρά νέων μέτρων που αναμένονται τον Ιούνιο ή, το αργότερο, το φθινόπωρο - «Φοβάμαι πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου», δηλώνει ο Σπ. Λυκούδης. Τι απομένει να ζητήσουν ακόμα;

Το «κουρείο» δεν είναι μακριά αν δεν τους βγει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να δηλώνει ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους, όμως οι εξελίξεις με Εθνική και Eurobank τίποτα δεν αποκλείουν. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που άλλα λέει και άλλα γίνονται. Η δήλωση του επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ [εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung] δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το τι θα συμβεί αν δεν πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέσεις με ποσά άνω των 100.000 ευρώ».

Πλούσιοι οι Νότιοι!

Η σκλήρυνση της τρόικας, πάντως, φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Με δημοσιεύματα και δηλώσεις, μάλιστα, προσπαθούν να διαμορφώσουν τη στρεβλή εικόνα ότι οι Νότιοι είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς. Το Spiegel, για παράδειγμα, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του και τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας», σημειώνει ότι η Γερμανία «πληρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα» για τη διάσωση της Ευρωζώνης καθώς τα νοικοκυριά της κατέχουν κατά μέσο όρο μικρότερη περιουσία από τα νοικοκυριά των χωρών που ζητούν τα γερμανικά χρήματα. Και θίγοντας το θέμα της παραοικονομίας αναφέρει ότι στις τέσσερις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, βρίσκονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία - «όσο μεγαλύτερη η σημασία της μαύρης εργασίας, τόσο μικρότερα τα έσοδα από φορολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ η πολιτική που έχουν επιβάλει στην Ευρωζώνη οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους. Πορτογαλία και Ιρλανδία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις «υποχρεώσεις» τους, με αποτέλεσμα να τους δοθεί παράταση επτά χρόνων για την αποπληρωμή του χρέους τους, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών προτείνει «κοινό επιτόκιο δανεισμού» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν την ίδια αξιολόγηση, η Κύπρος βρίσκεται στην αρχή του σπειροειδούς κατήφορου, στην Ελλάδα, που διαλύεται, η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε στο να συμφωνήσει η συγκυβέρνηση στο ό,τι ζητάει η τρόικα. 
Ώς πότε;..

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου