30/4/13

Ιστορική απόφαση η έξοδος από το ευρώ!

Ιστορική απόφαση η έξοδος από το ευρώ!
 
Η διέξοδος βρίσκεται εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου!

του Κώστα Αλεξίου

Η παρούσα απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι μόνο σημαντική αλλά, ίσως, και ιστορική.
Η απόφαση αυτή της ΚΕ του ΑΚΕΛ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα αυτό, μάλλον, έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την πολιτική της νεοφιλελεύθερης φιλο-ΕΕ διαχείρισης των προηγούμενων χρόνων και να ακολουθεί μια νέα ριζοσπαστική τροχιά, της οποίας ακόμα είναι άγνωστη η συνέπεια, η σταθερότητα, η έκταση και το βάθος, πράγματα που θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.

Το ΑΚΕΛ είναι, ίσως, το πρώτο αριστερό κόμμα σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης και το οποίο έχει κυβερνητική προοπτική, που θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση το ευρώ και την παρουσία της χώρας του στην ευρωζώνη.

Το ΑΚΕΛ, επίσης, σε σχέση με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτει σε αμφισβήτηση όχι μόνο το Μνημόνιο αλλά υπογραμμίζει ευθέως και σωστά, ότι η λύση βρίσκεται και «εκτός της δανειακής Σύμβασης με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ)», υπονοώντας ευθέως ότι δεν μπορεί να υπάρξει δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς να συνοδεύεται με Μνημόνιο. Ή διαφορετικά, το ΑΚΕΛ θεωρεί και σωστά, ότι δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς μνημόνιο, αποτελεί αυταπάτη!

Είναι προφανές, νομίζουμε, ότι η απαλλαγή της Κύπρου από τη δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο και το ευρώ είναι μόνο τα αφετηριακά σημεία ενός προγράμματος διεξόδου της Κύπρου από την κρίση, το οποίο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι ριζοσπαστικά προοδευτικό και να έχει σοσιαλιστικό ορίζοντα. 
Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν δύσκολο να συμπεριληφθεί σε μια σύντομη απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στην οποία γίνεται μόνο μια μικρή νύξη για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Θα αναμένουμε, λοιπόν, από το ΑΚΕΛ να δούμε το περίγραμμα ενός προοδευτικού προγράμματος που θα συνοδεύει την απαλλαγή από τρόικα, μνημόνια, δανειακές συμβάσεις και ευρώ.

Να σημειώσουμε, επίσης, τη θέση του ΑΚΕΛ για την «επιδίωξη διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ για συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου». Ασφαλώς, είναι κατανοητό μια χώρα, που ακολουθεί δρόμο εξόδου από την ευρωζώνη, να θέλει να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ, είναι, όμως, παρακινδυνευμένο να θέτει αυτήν την έξοδο σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η οποία μπορεί να αποβεί παγίδα.

Στο μεταξύ, κορυφώνεται η πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση στην Κύπρο, ενόψει της συζήτησης στην Κυπριακή Βουλή για την επικύρωση του Μνημονίου, η οποία γίνεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη (30/4).

Θεωρείται, σχεδόν, πρωτοφανές γεγονός ότι η συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για το Μνημόνιο θα διεξαχθεί εν μέσω μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, στις οποίες πρωτοστατεί το ΑΚΕΛ (βλ. ρεπορτάζ εδώ).

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου