11/4/13

Καφκικός εφιάλτης «Η Αμυγδαλέζα»

του Δημήτρη Αγγελίδη

Τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας έχουν καταγραφεί τις πρώτες τρεις μέρες της απεργίας πείνας των 800 μεταναστών που διαμαρτύρονται ότι η κράτησή τους είναι παράλογη, καταχρηστική και παράνομη

Τουλάχιστον άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας έγιναν στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας χτες, τρίτη μέρα της απεργίας πείνας που έχουν ξεκινήσει περισσότεροι από 800 κρατούμενοι, μετανάστες και πρόσφυγες, από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για την καταχρηστική, παράλογη και παράνομη παράταση του χρόνου κράτησής τους.

Ήπιε σαμπουάν

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ένας κρατούμενος προσπάθησε χτες να κρεμαστεί και άλλος ένας ήπιε ένα μπουκάλι σαμπουάν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε πλύση στομάχου. Την Κυριακή είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν άλλοι δύο, ένας πίνοντας κι αυτός σαμπουάν και άλλος ένας κόβοντας τις φλέβες του με σπασμένο γυαλί.
Τον τελευταίο τον συνάντησαν στην Αμυγδαλέζα από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου και η συνεργάτιδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελένη Σπαθανά, που επισκέφτηκαν χτες την Αμυγδαλέζα. «Έχει φτάσει στα όριά του. Κρατείται σε ομηρία 7,5 μήνες» μας είπαν. Πρόκειται για έναν 30χρονο Πακιστανό, με σπουδές Οικονομικών Επιστημών και άριστη γνώση αγγλικών, που κρατείται από τον Σεπτέμβριο παρ’ όλο που έχει ζητήσει οικειοθελώς να γυρίσει στη χώρα του.Ορισμένοι κρατούμενοι που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας μερικές μέρες νωρίτερα παρουσίασαν χτες λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκαν στο ιατρείο του κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει κρατούμενοι και σε άλλα κέντρα κράτησης αλλοδαπών, όπως και σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.

Όσο περνά ο καιρός, οι κρατούμενοι του «Ξένιου Διός» αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον καφκικό εφιάλτη στον οποίο πρωταγωνιστούν, έναν εφιάλτη πολύμηνης κράτησης, που μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες, κι αυτό για μια διοικητική παράβαση, κατά παράβαση κάθε λογικής: Κρατούνται υποτίθεται για να απελαθούν, αλλά πολλοί απ’ αυτούς είναι μη απελάσιμοι, βάσει διεθνών συνθηκών, και άλλοι δεν απελαύνονται, παρόλο που το θέλουν, λόγω γραφειοκρατικών και οικονομικών δυσκολιών του ελληνικού κράτους.


Οι συνθήκες κράτησης, που περιγράφονται σε ερώτηση την οποία κατέθεσαν την Παρασκευή 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Υγείας, ξεπερνούν το όριο της απάνθρωπης μεταχείρισης: Οι κρατούμενοι ζουν χωρίς σαπούνι για περισσότερους από δύο μήνες, αποκομμένοι από την επικοινωνία με συγγενείς και συνηγόρους, φορώντας τα ρούχα με τα οποία συνελήφθησαν, χωρίς κατάλληλη ενημέρωση για τη διάρκεια και τους λόγους της κράτησής τους. «Υφίστανται ένα μαρτύριο απροσδιόριστης διάρκειας, που παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή, ενωσιακή και εθνική νομοθεσία», επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Μέχρι την ελευθερία

«Δεν έκανα τίποτα, δεν σκότωσα κανέναν, δεν έκλεψα. Μόνο για χαρτιά είμαι μέσα». «Θέλω να βγω». «Δεν θα σταματήσουμε την απεργία μέχρι την ελευθερία». «Θέλουμε τη βοήθειά σας». Φράσεις αγωνίας, απόγνωσης και αποφασιστικότητας, που ακούγονται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απεργοί πείνας της Αμυγδαλέζας με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

«Είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης ναζιστικού τύπου, και αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις επιχειρήσεις-σκούπα κατά των εξαρτημένων, κατά οποιουδήποτε θεωρεί η ρατσιστική πολιτική απόβλητο. Θέλουμε άσυλο στους πρόσφυγες και νομιμοποίηση των μεταναστών. Καλούμε τα συνδικάτα, τα κόμματα τις Αριστεράς, τα συνδικάτα στο χώρο της υγείας, την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕΔΗΝ, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τις διεθνείς οργανώσεις να στηρίξουν αυτή την κινητοποίηση», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου