22/4/13

Εβδομάδα αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής


metalleia-week-
Το ανοιχτό συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού δημιουργήθηκε στα τέλη του Μαρτίου, από ένα σύνολο ατόμων και συλλογικοτήτων, ξεκινώντας από τη βάση ότι το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού και οι αγώνες ενάντια σε αυτά δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους των άμεσα θιγόμενων περιοχών, αλλά όλους μας.


Ως σκοπός της ανοιχτής αυτής συνέλευσης προσδιορίστηκε εξαρχής ο συντονισμός δράσεων ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στη Β. Ελλάδα γενικότερα (Έβρο, Κιλκίς), με σημαντικούς άξονες την ποικιλόμορφη ενημέρωση γύρω από το ζήτημα, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και πανελλαδικά, την ενίσχυση και διεύρυνση του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, αλλά και την οργάνωση της αλληλεγγύης μας στην αντίσταση των τοπικών κοινωνιών που θίγονται άμεσα από τα σχεδιαζόμενα έργα εξόρυξης. 
Κατανοώντας την αλληλεγγύη ως μια διαδικασία αμφίδρομη και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως όλα αυτά είναι και δικό μας ζήτημα, έχουμε θέσει ως κύριο μέλημά μας τη δράση εκεί όπου ζούμε και κινούμαστε, αγωνιζόμενοι ενάντια στο ίδιο το ζήτημα των μεταλλείων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα εθνικών και υπερεθνικών εταιριών και αναδεικνύοντάς το ως θέμα στην κεντρική πολιτική θεματική.

Στο πλαίσιο των στόχων αυτών διοργανώθηκε από το Ανοιχτό Συντονιστικό ένα διήμερο στη Θεσσαλονίκη, με εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 26 Απριλίου – που περιλάμβανε ομιλίες κατοίκων από τόπους που θίγονται άμεσα από τα μεταλλεία (Χαλκιδική, Κιλκίς) και προβολή βίντεο – και πορεία στις 27 Απριλίου, που πλαισιώθηκε από πλήθος κόσμου. Ακολούθως, στις 25 Μαΐου, το Ανοιχτό Συντονιστικό συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Οι δυνατότητες και τα όρια των περιβαλλοντικών αγώνων: η περίπτωση των Μεταλλείων Χρυσού» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ-Συνεδρίου Communismos 2.0, στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ. 

Επιπλέον, εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6 Ιουνίου, διοργανώθηκε από το Συντονιστικό στις 5 Ιουνίου πορεία και στις 31 Μαΐου νέα μεγάλη εκδήλωση, στο Λευκό Πύργο, που περιλάμβανε θεματικές παρουσιάσεις, όσον αφορά τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, από ακαδημαϊκούς που έχουν ήδη ασχοληθεί σημαντικά με το θέμα και ομιλίες ατόμων από επιτροπές ενάντια στα μεταλλεία σε περιοχές που θίγονται άμεσα από αυτά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία), συνιστώντας έτσι την αφορμή για μια διαβαλκανική συνάντηση αντίστασης. 

Στη συνέχεια, στις 21 Ιουνίου, διοργανώθηκε από το Ανοιχτό Συντονιστικό εκδήλωση-συζήτηση με εισηγητή τον Anselm Jappe και θέμα Φασισμός και κρίση, “μεγάλα έργα” και “αποανάπτυξη”: ο ολοκληρωτισμός του κλυδωνιζόμενου καπιταλισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία Μικρόπολις. Στις 11 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Aνοιχτού Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού πραγματοποιήθηκε δίωρη κατάληψη στα γραφεία της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα και κατόχου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ – έναντι του 95% που ανήκει στην Eldorado Gold Corp. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στα γεγονότα του ξυλοδαρμού 3 κατοίκων της Μ.Παναγιάς Χαλκιδικής που αντιδρούν στις καταστροφικές μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, από ομάδα εργαζομένων της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός. 
Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2012, το Ανοιχτό Συντονιστικό συνδιοργάνωσε μαζί με επιτροπές αγώνα από τις άμεσα θιγόμενες περιοχές (Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη) και με την Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) 3ήμερο δράσεων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που περιλάμβανε τη συμμετοχή, στις 7 Σεπτέμβρη, σε εκδήλωση με θέμα Ανάπτυξη και απομεγέθυνση: τα fast track και η άμεση δράση για το ζήτημα του χρυσού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2012, πανελλαδικό μπλοκ ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην πορεία της ΔΕΘ, στις 8 Σεπτέμβρη και πορεία στις Σκουριές, στις 9 Σεπτέμβρη.

Με άξονα την ουσιαστική και έγκυρη πληροφόρηση γύρω από το ζήτημα των μεταλλείων, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού, με χρήση πολλαπλών μέσων. Στο επίπεδο αυτό δημιουργήθηκε το βίντεο «Η σιωπή μας, ο χρυσός τους»  και πιο πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο «Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού»
Το βίντεο επιχειρεί να παρουσιάσει δεδομένα για τη σχέση των πολυεθνικών με τα μεταλλεία, τις καταστροφικές τους επιπτώσεις και τους αγώνες ενάντια σε αυτά, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό υλικό από την ερευνητική ταινία «Κυνήγι θησαυρού», ενώ σύντομα θα μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Το δε βιβλίο, προσεγγίζει το ζήτημα των μεταλλείων τόσο από πολιτική και ιστορική σκοπιά, όσο και από επιστημονική (περιβαλλοντικές επιπτώσεις) και δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτελέσει  ερέθισμα  για  συζήτηση  όχι  μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα, όπου ήδη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις-βιβλιοπαρουσιάσεις (στις 11/10/12 στο Αυτόνομο Στέκι στην Καβάλα, στις 12/10/12 στον Κοινωνικό Χώρο Xanadu στην Ξάνθη και στη Φαμπρικα Υφανέτ στις 20/10/12). 
Στο μεγαλύτερο τμήμα του, το βιβλίο αυτό συνιστά συλλογικό έργο των μελών του ανοιχτού συντονιστικού, ενώ επιπλέον, φιλοξενεί σχετικές με το ζήτημα τοποθετήσεις των   A. Jappe και G. Caffentzis, καθώς και κείμενα διαφορετικών προσεγγίσεων από κινήσεις ενάντια στα μεταλλεία στις άμεσα θιγόμενες περιοχές, τα οποία ενσωματώθηκαν προκειμένου να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγώνων στις εν λόγω περιοχές.

Όλες οι αποφάσεις του συντονιστικού λαμβάνονται αντιιεραρχικά, μέσα από την ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική συνέλευσή του, προϋποθέτοντας την ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή όλων σε αυτές. O τόπος διεξαγωγής της συνέλευσης δεν είναι σταθερός, καθώς σε αυτό συμμετέχουν άτομα από διάφορους χώρους και συλλογικότητες, ενώ οι ημερομηνίες συνελεύσεων καθορίζονται κάθε φορά ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, χωρίς να υπάρχει σταθερή μέρα συνέλευσης. Η ενημέρωση για τις συνελεύσεις, γίνεται μέσω του site του συντονιστικού (http://nogoldthess.espivblogs.net), όπου γίνεται προσπάθεια να συγκεντρώνεται επιλεκτικά πληροφοριακό υλικό σε σχέση με τα μεταλλεία χρυσού, αλλά και ενημερώσεις για τις δράσεις του συντονιστικού.

Τέλος, η κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις δράσεις του συντονιστικού αποτελεί συλλογική ευθύνη των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτό και δεν υποστηρίζεται από κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, παρά μόνο από την ελεύθερη συνεισφορά ατόμων ή συλλογικοτήτων που αντιλαμβάνονται τη σημασία του εγχειρήματος.

email επικοινωνίας: no.gold.thess@espiv.net

Πηγή: nogoldthess.espivblogs.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου