16/4/13

Εκδήλωση γνωριμίας με τη Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Καλαμαριάς, με την υποστήριξη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Καλαμαριάς


«Oι Ιστορίες των Ανθρώπων»

Εκδήλωση γνωριμίας με τη Ζώνη Ψυχικής Υγείας Πολιτών Καλαμαριάς.

Σάββατο 20 Απριλίου 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Η Προποντίς”, Νικ. Πλαστήρα 14, Παραλιακή Ζώνη Καλαμαριάς

Προβολή Ντοκυμαντέρ
Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας
Παρουσίαση της Ζώνης Ψυχικής Υγείας Πολιτών Καλαμαριάς
Ανοιχτή συζήτηση

"ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΔΙΑΡΡΗΓΝΥΟΝΤΑΙ
Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΣ"
Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας
Ζούμε σε δύσκολες και συναρπαστικές εποχές. Είναι εποχές που τα κίβδηλα πυροτεχνήματα των δήθεν κοινωνικών παροχών από έναν καλπάζοντα καπιταλισμό πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζεται σταδιακά στο επίπεδο που ήταν πριν το αμερικάνικο όνειρο.

Ο τομέας της Υγείας υπαναχωρεί τραγικά σε συνθήκες της δεκαετίας του ‘70 και η ψυχική υγεία μετακινείται στο μοντέλο της απλής χορήγησης ψυχοφαρμάκων, που είναι φθηνά, παρεχόμενα παρόλ΄ αυτά (γιατί άραγε;) από τα, αιμορραγούντα κατά τα άλλα, ταμεία υγείας, και προγραμματίζουν την περαιτέρω παθητικοποίηση και την εξάρτηση του πληθυσμού από χημικές ουσίες, που απλά βοηθούν στην τήρηση της σιωπής και της «υπομονής» χωρίς όρια.

Σ’ αυτό το τοπίο ερχόμαστε να διαδηλώσουμε, με γνώση και συνείδηση, την αντίθεσή μας στην παθολογικοποίηση και το φαρμακο-κουκούλωμα της θλίψης, του άγχους και της οργής όλων μας και να προτείνουμε άλλους τρόπους συνύπαρξης με τον εαυτό μας.
> Η θλίψη, η οργή και το άγχος σε συνθήκες διάλυσης της ζωής μας δεν είναι αρρώστια, αλλά υγιής αντίδραση επιβίωσης κάθε ζωντανού συστήματος.
> Ως εκ τούτου η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αποδυνάμωση μέσω ουσιών, αλλά η ενδυνάμωση των ανθρώπων που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
> Η ενδυνάμωση αυτή σημαίνει νέες ιδέες, νέα οράματα, νέες εμπειρίες, νέες αξιολογήσεις και άντληση θετικών αποθεμάτων από το παρελθόν μας και τις γύρω μας σχέσεις.
> Η ενδυνάμωση αυτή περνάει μέσα από τον προσωπικό αναστοχασμό, την αλληλεγγύη μεταξύ μας και το μέτρημα των δυνάμεών μας μέσα από αυτά τα δύο, για να βρούμε νέες μορφές οργάνωσης της ζωής μας.

Μ’ αυτή τη λογική και αντιπαρατιθέμενοι-ες με το φαύλο μοντέλο της απλής φαρμακολογικής καταστολής του ψυχικού πόνου, το Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, προτείνει τη δημιουργία Ζώνης Ψυχικής Υγείας Πολιτών (τόπος, ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν σύντομα) στα πλαίσια των αλληλέγγυων οργανώσεων στην πόλη μας, στην οποία συμπολίτες μας με κάθε είδους ψυχολογικά θέματα θα μπορούν:
* να συζητούν τρόπους αντιμετώπισης των ψυχικών δυσκολιών και αξιοποίησης των δυναμικών που ήδη έχουν
* να παίρνουν μια επαγγελματική γνώμη για το πού μπορούν να απευθυνθούν για παραπάνω βοήθεια, χωρίς να καταλήξουν κατευθείαν και μόνο στα ψυχοφάρμακα
* όπου αυτό μπορεί να γίνει, να παίρνουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική από επαγγελματίες ψυχικής υγείας – στελέχη του Παρατηρητηρίου.

Η κίνηση αυτή του Παρατηρητηρίου έρχεται καταρχήν ως κίνηση πρόληψης στην επερχόμενη κατάρρευση πολιτών που νομίζουν ότι δεν έχουν άλλον τρόπο να ανταπεξέλθουν εκτός από τα φάρμακα και την ψυχιατρική. Έχουμε όλοι μας πολύ περισσότερες δυνάμεις απ΄ αυτές που νομίζουμε να τις εντάξουμε δημιουργικά στο συνολικό όραμα μιας κοινωνίας που μέσα από την κρίση θα ξαναβρεί την ποιότητα στις σχέσεις της με το περιβάλλον, την τροφή της, τους ανθρώπους της. Θεωρώντας ότι όλ’ αυτά πάνε μαζί και υπόσχονται μια όμορφη ζωή σε όλους μας παρά και μέσα από τις δυσκολίες της, δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας στην παραπάνω δράση.”

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2013



Στην Καλαμαριά η δράση θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Καλαμαριάς
 
Πηγή: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου