Οι ευρωπαϊκοί λαοί στο «απόσπασμα» του νεοφιλελευθερισμού!
Η Ελλάδα σε ρολο «πειραματοζωου»!
Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την επιβολή μέτρων αδυσώπητης λιτότητας σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δημιουργούν ένα κοινωνικοοικονομικό τοπίο-«ζούγκλα» για τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν με αιματηρές θυσίες την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πυρήνας αυτών των πολιτικών είναι η - πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά δεδομένα -προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών ισχύος σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, μέσα από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας.
Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης του κεφαλαίου, η Ελλάδα διαδραματίζει, ως ο πιο ασθενής «κρίκος» της ευρωζώνης, ρόλο «πειραματόζωου».
Το συνολικό σχέδιο για την Ευρωζώνη, το οποίο επεξεργάζεται η γερμανική πλευρά, έχει ως θεμελιώδη στόχο την πολιτικοοικονοµική διακυβέρνηση της Ευρώπης στη βάση των αρχών του πιο άκρατου νεοφιλελευθερισμού.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού των 440 δισ. ευρώ, µε αντάλλαγμα τη λήψη «προκρούστειων» µέτρων λιτότητας και τη στενότερη επίβλεψη των υπερχρεωµένων κρατών - µελών.
Το απαράδεκτο αυτό σχέδιο βασίζεται σε 4 άξονες:
1. Αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας του EFSF, ώστε να µπορεί να χρησιµοποιήσει το σύνολο των 440 δισ. ευρώ του προϋπολογισµού του. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στο EFSF να αγοράζει οµόλογα χωρών µε πρόβληµα ή να δανείζει γι' αυτόν τον σκοπό τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών, οι οποίες θα επαναγοράσουν έτσι το χρέος τους.
2. Επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείου τηςΕλλάδας των 110 δισ. ευρώ,
3. Μείωση του επιτοκίου δανεισµού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, κάτι που συναντά προς το παρόν επιφυλάξεις.
4. Εφαρµογή από τις χώρες της ευρωζώνης του γαλλογερµανικού σχεδίου για µια νέα µορφή οικονοµικής διακυβέρνησης, το οποίο θα περιλαµβάνει πολιτικές για την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» όπως: αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύγκλιση (βλ. μείωση) της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και τον κανόνα του «φρένου χρέους», που εφαρµόζει η Γερµανία µε στόχο τον µηδενισµό των ελλειµµάτων της.
Γι' αυτό και το σχέδιο αυτό φέρει την ονομασία «σύµφωνο ανταγωνιστικότητας» σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερµανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ»
Το γερµανικό περιοδικό αναφέρει ότι η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συνεννόηση και συµφωνία για το σχέδιο αυτό µε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ το παρουσίασε και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο την περασµένη Τρίτη.
Η «καμπάνα» βέβαια του γαλλογερμανικού σχεδίου χτυπά πρώτα απ' όλα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία ως «πειραματόζωο» καλείται να συνεχίσει την εφαρμογή του πιο βάρβαρου προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί μεταπολεμικά στον ελληνικό λαό. Η συνέχιση του προγράμματος αυτού περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα από το 2012, ύψους 12 δις ευρώ(!), τα οποία έχει ήδη αποφασίσει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασµένο Δεκέμβριο, όπως έχει διαρρεύσει στον τύπο.
Ο κατάλογος των βάρβαρων μέτρων περιλαμβάνει:
Ο κατάλογος των βάρβαρων μέτρων περιλαμβάνει:
-Περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να κυριαρχήσουν απόλυτα οι ατομικές συμβάσεις και οι πλήρως ελαστικοποιημένες συνθήκες εργασίας
-Περαιτέρω αύξηση της βάσης του ΦΠΑ διά της µμεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών από µειωµένο σε κανονικό συντελεστή (µε στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ).
-Περιορισµός του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων, πέρα από το όριο του «ένας εισέρχεται – πέντε φεύγουν» που ίσχυσε για το 2011 (µε στόχο την εξοικονόμηση 600 εκατομμυρίων ευρώ).
-Καθιέρωση έµµεσων φόρων στα µη αλκοολούχα ποτά (εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ).
-Επέκταση του φόρου ακινήτων διά της «επικαιροποίησης» των αξιών των ακινήτων (µε στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 200 εκατ.).
-«Αναδιοργάνωση» των περιφερειών, ώστε να εξοικονοµηθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
-Εισαγωγή παγώματος στις ονοµαστικές συντάξεις.
-Ενίσχυση της «αποτελεσματικότητας» στην προκαταβολή φόρου από τους ελεύθερους επαγγελµατίες (µε στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ).
-Πετσόκομμα των κρατικών ενισχύσεων στις ∆ΕΚΟ (κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ).
-Τα επιδόµατα ανεργίας να είναι πιο «αποδοτικά» (σ.σ. περικοπή), ώστε να «εξοικονοµηθούν» 500 εκατ. ευρώ.
-Συγκέντρωση εσόδων από τις άδειες για τυχερά παιχνίδια (τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ) και από άλλα δικαιώµατα 400 εκατ. ευρώ. Θα μετατραπεί δηλαδή η χώρα σ' ένα απέραντο καζίνο!
Όλα τα παραπάνω βέβαια θα υλοποιηθούν υπό μία και μόνη προϋπόθεση: να σκύψει το κεφάλι ο ελληνικός λαός και να τα δεχτεί. Όμως η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα.....
Δελτίο Τύπου
Bορειοαφρικανικές κοινωνικές όψεις αποκτά η Ελλάδα!
Στα πρόθυρα εξεγερτικών εξελίξεων η ελληνική κοινωνία!
Ανάγκη η συμπαράταξη της αριστεράς!
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» του δημόσιου χρέους και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 12 δις. ευρώ για το 2012, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Οι ανοδικές τάσεις στο ΧΑΑ και η μικρή υποχώρηση του spread δεν προσφέρονται για εφησυχαστικούς κυβερνητικούς εξωραϊσμούς.
Η κυβέρνηση παραδίδει αυτή την περίοδο, για δεύτερη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη χώρα ως πειραματόζωο για περαιτέρω καταλήστευση από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και την περαιτέρω μετατροπή της Ε.Ε. σε νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική αγοραία Γερμανική «φυλακή».
Κι αυτά συντελούνται τόσο με το πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 12 δις που παρασκηνιακά αποφασίστηκε στα Κοινοτικά όργανα όσο και με την προωθούμενη περιορισμένη «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», η οποία θα έχει ως αντίτιμο την εσαεί μνημονιακή επιτήρηση της χώρας και την κηδεμονευόμενη πειθάρχηση λιτότητας της Ε.Ε, μέσα από ένα πρόσθετο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».
Αυτή την ώρα η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερο κοινωνικές όψεις ανεργίας, φτώχειας και αδιεξόδου που προσεγγίζουν ταχύτατα αυτές των Βορειο-Αφρικάνικων χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο μια μεγάλη οργανωμένη προοδευτική και σοσιαλιστική εξέγερση του ελληνικού λαού, μπορεί να θέσει τη χώρα σε τροχιά ανόρθωσης, ανασυγκρότησης, ελπίδας και αναγέννησης.
Αν μέσα σε αυτές τις τραγικές εξελίξεις στο σύστημα δεν έχει κλονισθεί, αυτό οφείλεται στην Αριστερά, που παραμένει και κάτω από τις σημερινές συνθήκες, διαιρεμένη, ασυντόνιστη και χωρίς να διαθέτει ενιαία αξιόπιστη ριζοσπαστική εναλλακτική λύση.
Τώρα είναι αναγκαία όσο ποτέ η πιο ευρεία συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων πάνω σε μια ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση, χωρίς τα οποία μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά, μπορεί να μετατραπεί σε ιστορικό ναυάγιο.
Πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου