1/2/11

Νοσοκομεία: το τάλιρο της ντροπής και η επιβίωση της ανθρωπιάς

Χθες γιατροί και σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία κατέλαβαν συμβολικά τα γκισέ και μπλόκαραν την καταβολή των 5 ευρώ ανά ιατρική πράξη που το πρόσφατο νομικό ανοσιούργημα της κατοχικής κυβέρνησης Παπανδρέου αναίσχυντα και ανάλγητα επέβαλε στους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία. 

Πρόκειται από τη μια μεριά για τη συνέχιση  της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης του συστήματος δημόσιας υγείας μέσω της σταδιακής ιδιωτικοποίησής του Ε.Σ.Υ. και από την αντίθετη μεριά για την φιλότιμη προσπάθεια λειτουργών του τομέα της δημόσιας υγείας που αντιστέκονται ώστε να προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα του και να σταθούν στο πλευρό των χαμηλόμισθων, των ανέργων και των ανασφάλιστων, αυτών δηλαδή που δεν έχουν λεφτά για να προστατεύσουν την υγεία τους. Αυτών που αφού το σύστημα είτε έστυψε, είτε τους έκλεισε εξαρχής την πόρτα της απασχόλησης, τώρα πετάει στον Καιάδα του κοινωνικού περιθωρίου, της απαξίωσης και της λήθης. 

 Για την κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου όπως για όλες τις κυβερνήσεις που ακολουθούν "το δόγμα του σοκ" ο λαός είναι ο εχθρός, από τον οποίο το κράτος οφείλει να προστατέψει τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης προόδου, δηλαδή τους λεγόμενους "συμμάχους". Αυτοί είναι το "υγιές" μειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας που δέχεται να συμμετέχει στο άνοιγμα της οικονομικής ψαλίδας, και το ακόμα "υγιέστερο" -και πιο μειοψηφικό- υποσύνολο που καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος απ' αυτό το άνοιγμα. Είναι μια από τις πρώτες σκηνές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης του εξελισσόμενου δράματος της κοινωνικής πρόνοιας! Ενός δράματος που τις χειρότερες σκηνές δεν έχουμε δει ακόμα και που είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε.

Όσοι λοιπόν δεν μπορούν με τον οβολό τους να συνδράμουν την κυβέρνηση στο "ευγενές" έργο της ενίσχυσης των τραπεζιτών, των μεγαλομετόχων εταιριών, των φοροαπαλλαγμένων εφοπλιστών, των μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοκεφαλαιούχων, δηλαδή των υποτιθέμενων πιστωτών της χώρας και εκείνων που την οδήγησαν στους πρώτους, δεν έχουν την παραμικρή χρησιμότητα για το σύστημα, και μπορούν να βρουν μια γωνιά για να πεθάνουν ήσυχα ώστε να μην παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και να μην προσβάλουν και τη δημόσια αισθητική!

Έλα όμως που ακόμα υπάρχουν πολίτες που επιμένουν να αντιστέκονται! Αυτό έκαναν λοιπόν χθες οι γιατροί που εμπόδισαν την είσπραξη του "τάλιρου της ντροπής" και εξέταζαν τους ασθενείς δωρεάν. Υπήρξαν βέβαια και τα "καλά" και "νομιμόφρονα" παιδάκια των διοικήσεων που αντέδρασαν κατά των συναδέλφων τους, υπήρξαν και μικροτραμπουκισμοί και οι αντιδράσεις των ευνοημένων πορτοφολιών του Ε.Σ.Υ. που βλέπουν στην ιδιωτικοποίησή του ένα νόμιμο και υποχρεωτικό φακελάκι για την τσέπη τους και την ευκαιρία νομιμοποίησης του μαγαζιού τους μέσα στα νοσοκομεία (χωρίς να πληρώνουν μάλιστα νοίκι), υπήρξε επίσης κατέβασμα αναρτημένων αφισών, υπήρξαν απειλές σύλληψης και άλλα παρατράγουδα όπως αναμενόταν. Αλλά στο τέλος η κουστωδία του τάλιρου λούφαξε ιδίως όταν οι γιατροί που πρωτοστάτησαν απειλούμενοι, επικαλέστηκαν την ανάγκη διαφύλαξης του ελληνικού Συντάγματος που προβλέπει την υποχρεωτική κρατική μέριμνα για την υγεία των πολιτών.

Από την άλλη όμως αυτή η πρωτοβουλία των λειτουργών του Ε.Σ.Υ έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση και ευγνωμοσύνη από τον κοσμάκη που είδε πως υπάρχουν ακόμα εστίες ανθρωπιάς και αντίστασης, που είδε στους αλληλέγγυους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων ανθρώπους που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη και το λειτούργημά τους, που ενδιαφέρονται για την υγεία του πολίτη και τη συνέχιση του κοινωνικού κράτους που δηλώνουν εμπράκτως συμπαραστάτες και συναγωνιστές του στην προσπάθεια για την ανατροπή του διεφθαρμένου αυτού συστήματος και την εγκαθίδρυση ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας και ενός Ε.Σ.Υ. αντάξιου των προσδοκιών της κοινωνίας.  

Ένα από τα λαμπρά παραδείγματα αποτελούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Κιλκίς που μάλιστα εξέδωσαν και μια ανακοίνωση-παρότρυνση προς τους πολίτες την οποία μας έστειλαν και την οποία διένειμαν σε όσους χθες επισκέφθηκαν με προβλήματα υγείας το νοσοκομείο τους. Η ανακοίνωση δημοσιεύεται ξεχωριστά στη σελίδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου