4/2/11

Νομοσχέδιο για σώμα επιθεωρητών εργασίας: Δώρα στην εργοδοσία-πρόστιμα σε ανασφάλιστους εργαζόμενους!

Σε κατάρρευση οδηγούνται τα ταμεία από τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών!

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ  ΜΕ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! Πρόστιμα στους ανασφάλιστους εργαζόμενους-θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας επιβάλλει το μνημονιακό σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)», το οποίο δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. 

Ταυτόχρονα, επιφυλάσσει ευνοϊκότατη μεταχείριση για τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, χαρίζοντάς τους μέχρι και το 80% των καταλογισθέντων προστίμων.

Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα σημεία του απαράδεκτου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τα εξής:
- η θεσμοθέτηση της «Κάρτας Εργασίας», ένα ηλεκτρονικό σύστημα δηλαδή για την καταγραφή της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. 

Δεν αναγκάζει βέβαια τις επιχειρήσεις να το εγκαταστήσουν, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - να καταπολεμηθούν η αδήλωτη υπερεργασία και η εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, αλλά παρέχεται στην επιχείρηση και στους εργαζομένους της, έκπτωση 10% - 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών! Αν τον συμφέρει τον εργοδότη θα το εγκαταστήσει και τα Ταμεία θα έχουν νέα μείωση των εσόδων τους ή δε θα το εγκαταστήσει και θα συνεχίσει να εισφοροδιαφεύγει. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διάταξη αυτή οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση, καθώς τα ήδη πενιχρά - λόγω εισφοροδιαφυγής και εκτίναξης της ανεργίας - έσοδά τους θα υποστούν καθίζηση. 
Έτσι βέβαια θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.

- Το νομοσχέδιο θεωρεί «συνεργό» στην εισφοροδιαφυγή του εργοδότη και στην ανασφάλιστη εργασία τον ίδιο τον εργαζόμενο, που αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος και του επιβάλλει πρόστιμο 400 ευρώ! Αν σε επιχείρηση, που εφαρμόζει το σύστημα της κάρτας εργασίας, δε γίνεται χρήση αυτής σύμφωνα με το νόμο ή διαπιστωθεί ανασφάλιστη - αδήλωτη εργασία, θα επιβάλλεται - πέραν των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται - πρόστιμο 400 ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο και «στον ίδιο το μισθωτό διοικητική κύρωση ύψους 400 ευρώ».

- Προβλέπεται, επίσης, επιβολή προστίμου για κάθε παράβαση του εργοδότη από 500 έως 50.000 ευρώ. Ωστόσο, αν ο εργοδότης - που έχει κερδίσει στο μεταξύ σημαντικά ποσά από τις παραβιάσεις – συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Επιθεωρητή Εργασίας, το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 80%. Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, αν ο εργοδότης καταβάλει το πρόστιμο εντός 15 ημερών, θα έχει έκπτωση 30%, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας μπορεί να τροποποιείται το ποσοστό της μείωσης!

- Συστήνεται Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα γνωμοδοτεί σε θέματα λειτουργίας και δράσης του ΣΕΠΕ εν γένει και θα συγκροτείται - ανάμεσα σε άλλους - από τις εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Μάλιστα, μέσα στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου αυτού θα είναι και «η διατύπωση γνώμης για τη σκοπιμότητα της κατάρτισης ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

- Διατάξεις για την «ενίσχυση», υποτίθεται, του έργου του ΣΕΠΕ και τη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό. Όμως πουθενά δεν αναφέρεται η εξαίρεση του ΣΕΠΕ από το μνημονιακό κανόνα του «5 προς 1».

Και τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υπουργείου συνεχίζονται: συγκροτείται Γραφείο Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών, υπαγόμενο απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα, στο οποίο προΐσταται Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας. Έργο του είναι η ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων, η υποδοχή και αξιολόγηση των καταγγελιών και η εσωτερική διαβίβασή τους στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ή στην Ειδική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. 

Επίσης, θεσμοθετείται η «συμφιλιωτική» διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα είχε άτυπο χαρακτήρα. Στο εξής το ΣΕΠΕ, μπορεί να παρεμβαίνει «συμφιλιωτικά», εφόσον ζητηθεί, ή συμβουλευτικά για τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, δημιουργείται ομάδα άμεσης επέμβασης, με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος ανάμεσα στην υποβολή της καταγγελίας και την εξέτασή της, ενώ προβλέπεται η εξαίρεση των υπηρεσιακών οχημάτων του ΣΕΠΕ από την υποχρέωση να φέρουν τα ειδικά διακριτικά των κρατικών οχημάτων, ώστε να μην στοχοποιούνται οι επιθεωρητές.

Όμως η «ενίσχυση» του ΣΕΠΕ, που υποτίθεται ότι προωθεί το εν λόγω σχέδιο νόμου, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: το δραματικά υποστελεχωμένο και υπό διάλυση Σώμα των Επιθεωρητών καλείται να ελέγξει την εφαρμογή της πιο αντεργατικής νομοθεσίας που έχει υπάρξει μεταπολεμικά στη χώρα μας. Και πως θα το κάνει αυτό: με μείωση των προστίμων στους παρανομούντες εργοδότες έως και 80% και με την πρωτοφανή ποινικοποίηση-τιμωρία των θυμάτων της ανασφάλιστης εργασίας.

Οι μάσκες λοιπόν έχουν πέσει. Σκοπός της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η διάλυση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η «κινεζοποίηση» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα εκτιναχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, μετατρέποντας τη χώρα μας σε βαλκανικού τύπου «μπανανία». 

Όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και συνοδοιπόροι της του ΣΕΒ και της τρόϊκας λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Η Βόρεια Αφρική δεν είναι καθόλου μακριά από την Ελλάδα….

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου