6/2/11

Αλάα ελ Ασουάνι: Θέλουμε μια πραγματικά νέα Αίγυπτο!

συνέντευξη της Ελένης Τσερεζόλε

"Πιστεύω ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αίγυπτο θα συμπεριφερθεί πάντα με υπευθυνότητα. Οι διαδηλωτές που κατέβηκαν κατά εκατομμύρια στους δρόμους δεν θέλουν πόλεμο!
"Αισθάνομαι στους δρόμους, στις πλατείες, τη νέα Αίγυπτο. Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος των αυταρχικών καθεστώτων, των δικτατοριών που κυριαρχούσαν στον αραβικό κόσμο έπειτα από την ανεξαρτησία του. Πρόκειται για τη δημοκρατική άνοιξη των αραβικών χωρών. Η δημοκρατία είναι μια ανθρώπινη ανάγκη". 
Μιλά στην "Αυγή της Κυριακής" ο Αλάα ελ Ασουάνι, στέλεχος της αντιπολίτευσης και γνωστός συγγραφέας ("Το Μέγαρο Γιακουμπιάν", εκδ. Πόλις), που μετέχει συστηματικά στις διαδηλώσεις στο Κάιρο, και τονίζει ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να γίνει Ιράν...

Ο πρόεδρος Μουμπάρακ εμμένει ότι θα παραμείνει στη θέση του ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου...

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να μείνει. Είμαι μαζί με τον λαό, μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, φωνάξαμε συνθήματα, αναπνεύσαμε  δακρυγόνα και, ξέρετε, είδα στα πρόσωπά τους τις αντιδράσεις τους. Οι άνθρωποι αυτοί κορόιδευαν τον Μουμπάρακ. Πρέπει να φύγει! Τέλος! Ο κόσμος κατέβηκε κατά εκατομμύρια στους δρόμους, κάποιοι από τους διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τραυματίστηκαν από την αστυνομία και όλα αυτά δεν έγιναν για το τίποτα. Τα πράγματα είναι απολύτως σαφή. Εκατομμύρια Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τις λέξεις: "Μουμπάρακ δίνε του"!

Και πώς θα γίνει αυτή η αποχώρηση;

Αυτή τη στιγμή ο Μουμπάρακ είναι εξαιρετικά αδύναμος. Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος τού μετέφερε το μήνυμα ότι φτάνει πια και ότι πρέπει να φύγει. Αυτό σημαίνει πλέον ότι όλοι του ζητάνε να φύγει...

Θεωρείτε λοιπόν ότι η αποχώρησή του είναι αναπόφευκτη και ότι θα ξεκινήσει νέο κεφάλαιο για τη χώρα...

Αναπόφευκτη, ναι, ναι. Ακούστε... Οι τελευταίες φάσεις των δικτατόρων είναι πάντα οι ίδιες. Τα ίδια ακριβώς συνέβησαν με τον Μπεν Άλι, με τον Μάρκος, με τον Φράνκο... Προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την πτώση τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Πιστεύω ότι ο Μουμπάρακ είναι πολύ πιο αδύναμος σήμερα από ποτέ.

Ο Μουμπάρακ χρησιμοποίησε ανέκαθεν το επιχείρημα των Αδελφών Μουσουλμάνων...

Ναι, χρησιμοποίησε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ως φόβητρο. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Έχω γράψει γι' αυτό το θέμα πολλές φορές στον δυτικό Τύπο. Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: σήμερα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σχεδόν δεν υφίστανται στην αιγυπτιακή επανάσταση!

Γιατί από την πλευρά τους οι κυβερνώντες στο Ιράν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον επερχόμενο εξισλαμισμό της Αιγύπτου;

Δεν μπορούμε να βάζουμε όλα τα πράγματα μαζί. Η περίπτωση του Ιράν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Αιγύπτου. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε το Ιράν με την Αίγυπτο, πρέπει να συγκρίνουμε μια κοσμοπολίτικη κοινωνία του 19ου αιώνα με μία σιιτική κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές στη Δύση δεν γνωρίζουν τις διαφορές και λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι! Το Ιράν δεν είναι με κανέναν τρόπο Αίγυπτος!

Δεν υφίσταται δηλαδή κίνδυνος ιρανοποίησης στην Αίγυπτο;

Η ιρανική κουλτούρα είναι μια σιιτική κουλτούρα. Υπάρχει δηλαδή το πολιτικό στοιχείο στη θρησκεία και τούτο πραγματικά αλλάζει πολύ τα πράγματα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Αίγυπτο με τη Γάζα, δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με το Ιράν, γιατί πρόκειται για πολύ διαφορετικές ανθρώπινες εμπειρίες. Εμείς εδώ στην Αίγυπτο είχαμε το πρώτο κοινοβούλιο της περιοχής, τον 19ο αιώνα, όπως είχαμε και το πρώτο Σύνταγμα την ίδια περίοδο. Στην Αίγυπτο σημειώθηκε η πρώτη επανάσταση, οι πρώτες εκλογές στην περιοχή!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή περίοδο που βιώνει η Αίγυπτος;

Πρόκειται για την υλοποίηση του ορισμού της επανάστασης, σύμφωνα με την Πολιτική Επιστήμη. Η επανάσταση του 1952 ξεκίνησε από τον στρατό και μετά έγινε επανάσταση. Σήμερα η επανάσταση θυμίζει εκείνη του 1919 (σ.σ.: κατά των Βρετανών). Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που ζητούν να μπει τέλος στο υπάρχον σύστημα. Ζητούν να ξεκινήσει μια νέα Αίγυπτος! Πρόκειται λοιπόν για τον ορισμό της επανάστασης. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε, να διορθώσουμε κάτι, να καταργήσουμε κάτι άλλο - θέλουμε μια πραγματικά νέα Αίγυπτο!

Αν όμως ήταν τόσο εύκολο για τον αιγυπτιακό λαό να σηκώσει το ανάστημά του κατά του Μουμπάρακ, γιατί περίμενε τόσα χρόνια;

Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Συνάντησα γονείς ανθρώπων που έχασαν δικούς τους στις διαδηλώσεις. Ο αιγυπτιακός λαός πλήρωσε τίμημα για την ελευθερία του. Συνάντησα μια γυναίκα που ο 22χρονος γιος της σκοτώθηκε στις συγκρούσεις. Δεν είναι λοιπόν εύκολο. Υπάρχει τίμημα αίματος. Από τη στιγμή που ο λαός δέχεται να το πληρώσει, δεν μπορεί να δεχθεί όσα λέει ο Μουμπάρακ. Δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς. Αλλά υπήρχαν και ενδείξεις ότι θα σημειωθεί επανάσταση στην Αίγυπτο και αυτές χρονολογούνταν ήδη από το 2003. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα σχετικά στη Δύση, έχω κάνει ομιλίες, αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις, κυρίως, δεν ήθελαν να πιστέψουν τίποτα από αυτά... Και τούτο γιατί το καθεστώς του Μουμπάρακ αντιμετωπιζόταν ως χρήσιμο για τη Δύση κι έτσι όλοι έκλειναν τα μάτια. Αλλά για όλους τους Αιγύπτιους ήταν φανερό ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε επανάσταση.

Οι εξελίξεις αυτές θα προκαλέσουν ανακατατάξεις σε όλη την περιοχή..

Και βέβαια. Γιατί σε κάθε τέσσερις Άραβες θα συναντήσετε σίγουρα έναν Αιγύπτιο. Η Αίγυπτος ήταν πάντα η μεγαλύτερη χώρα, με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό άλλωστε και οι Αμερικανοί, που τα γνωρίζουν άριστα όλα αυτά, έκαναν μια εβδομάδα μέχρις ότου υιοθετήσουν σαφή θέση...

Αλλά τώρα και οι Αμερικανοί είναι υπέρ της αποχώρησης...

Δεν το πιστεύω μόνο εγώ. Σας λέω τι είπε ο Αμερικανός απεσταλμένος στον ίδιο τον Μουμπάρακ: ότι πρέπει να φύγει.

Και πώς κρίνετε τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι του Μουμπάρακ;

Ακούστε, και για μένα αλλά και για όλους, ο Ομπάμα αποτελεί μια έμπνευση και οι Αιγύπτιοι τον στήριξαν. Αλλά, ως συνήθως, η αμερικανική διοίκηση είναι υποκριτική. Γιατί βγάζει θαυμάσιους λόγους περί δημοκρατίας και στη δεδομένη στιγμή, όταν υπάρχουν συμφέροντα, κλείνει τα μάτια και υποστηρίζει τους χειρότερους δικτάτορες του αραβικού κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, πιστεύετε ότι θα αλλάξουν στη μετά-Μουμπάρακ περίοδο;

Αυτό που οι Ισραηλινοί δεν κατανοούν, γιατί κατά τη γνώμη μου έχουν ψυχολογικά προβλήματα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί έξυπνοι άνθρωποι στην κυβέρνησή τους, είναι ότι η ειρήνη με μια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πολύ σταθερότερη, πολύ ισχυρότερη από ό,τι μια ειρηνευτική συμφωνία με έναν διεφθαρμένο δικτάτορα. Πιστεύω ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αίγυπτο θα συμπεριφερθεί πάντα με υπευθυνότητα. Οι διαδηλωτές που κατέβηκαν κατά εκατομμύρια στους δρόμους δεν θέλουν πόλεμο!

Πράγματι, δεν υπάρχουν αντι-αμερικανικά ή αντι-ισραηλινά συνθήματα στις διαδηλώσεις...

Καθόλου, καθόλου. Ο κόσμος είναι υπεύθυνος. Θέλει την ειρήνη πολύ περισσότερο από το Ισραήλ.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου