15/5/13

«Δάσκαλοι μην κάνετε ούτε βήμα πίσω»



Συγκλονιστική επιστολή αριστούχου μαθητή από την Δραπετσώνα που τάσσεται υπέρ των καθηγητών κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Μηνύματα συμπαράστασης στέλνουν μαθητικές οργανώσεις, αλλά και πολλοί λυκειόπαιδες σε ιστοσελίδες και facebook

της Αφροδίτης Τζιαντζή

 Σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι η επίταξη των εκπαιδευτικών γίνεται «για το καλό των μαθητών», σε πείσμα ακόμη και της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ που απέρριψε την έκκληση της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή, με το σκεπτικό «να μη βάλουμε απέναντι τα παιδιά και τις οικογένειές τους», υπάρχουν μαθητές που διαψεύδουν όσους τάχα ανησυχούν για χάρη τους. Το «Όχι στην Επιστράτευση» των «Μαθητών εκτός τάξης» ακολούθησαν κι άλλα μηνύματα συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, από σχολεία, μαθητικές οργανώσεις, ιστοσελίδες στο facebook και μεμονωμένους μαθητές.

Αναπάντητα ερωτήματα 

«Τι μέλλον έχω και από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;» αναρωτιέται ο 16άχρονος Κωνσταντίνος Μανίκας, μαθητής της Α΄Λυκείου στο 1Οο Λύκειο Δραπετσώνας. Στην ηλεκτρονική του επιστολή, που σε λιγότερο από 24 ώρες αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες και διαβάστηκε από χιλιάδες αναγνώστες, θέτει μια σειρά ερωτήματα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον του: «(…)
Ποιος ανάγκασε τη μητέρα μου να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω από τον πάγκο του παζαριού; Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου; Ποιος τον συκοφάντησε, τον απείλησε με επιστράτευση, απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια; (…) Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία; Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου; Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε από την πείνα; Ποιος άφησε τόσους άνεργους; Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης; Δάσκαλοί μου, έχετε υποχρέωση απέναντι σ’ όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Οποια υποχώρηση και να κάνετε, όποια νίκη της κυβέρνησης, θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω, να ονειρεύομαι, να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία». Ο μαθητής στο υστερόγραφο «όχι από ματαιοδοξία, αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως “απλά θέλω να χάσω μαθήματα”», παραθέτει τους βαθμούς του, με μέσον όρο το 20.

«Ανάρτησα το κείμενο Δευτέρα βράδυ στην ιστοσελίδα “Βαθύ Κόκκινο” (vathikokkino.com) και από το επόμενο πρωί έσπασαν τα τηλέφωνα από τηλεοπτικούς δημοσιογράφους για να βγω στις εκπομπές τους. Το παράδοξο είναι ότι στο κείμενό μου γράφω ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι υποκριτές και στηρίζουν τις απόψεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό επέλεξα να μη μιλήσω στην τηλεόραση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος. «Σαν μαθητές θα στηρίξουμε την απόφαση των καθηγητών για απεργίες, με διάφορους τρόπους, ακόμα και με καταλήψεις», καταλήγει.

«Εξουθενωμένοι είμαστε, πρόβατα και ρουφιάνοι όμως όχι». Έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Μαθητών 4ου Λύκειου Ζωγράφου», εξηγώντας σε έντονο ύφος γιατί συμπαραστέκονται στους καθηγητές τους. «Για πόσο χάπατα μας περνάνε;» αναρωτιούνται, εξοργισμένοι με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και το όψιμο ενδιαφέρον των καναλιών για την «ψυχική τους υγεία». «Δεν πρόκειται απλά για έναν συντεχνιακό αγώνα, αλλά για αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας. Η νίκη τους θα είναι νίκη για όλη την κοινωνία μιας θα δείξει πως η μνημονιακή πολιτική δεν είναι ανίκητη. Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο όπου η ισπανική κυβέρνηση πήρε πίσω την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπροστά στο μέτωπο καθηγητών-μαθητών-γονέων…»

Η “Μαθητική Αντίσταση” 

«Καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα πολύ θα ήθελε να έχει εμάς τους μαθητές στο πλευρό του! Να μας βγάλει στα παράθυρα και τις εφημερίδες και στο όνομά μας να χτυπήσει τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Τους απαντάμε ότι είμαστε στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται, ότι είμαστε με τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών μας, ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους!», γράφει η ανακοίνωση της «Μαθητικής Αντίστασης», μέλη της οποίας διαδήλωσαν χθες στο Σύνταγμα μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές.

ΟΛΜΕ καλεί μαθητές

Την επικοινωνιακή προπαγάνδα του κοινωνικού αυτοματισμού επιχειρεί να καταρρίψει η ΟΛΜΕ, σε ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές που δημοσιοποίησε χθες. Σε άμεσο τόνο, σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, εξηγεί στον κάθε μαθητή και μαθήτρια «τους λόγους που αναγκαστήκαμε εμείς, οι καθηγητές σου, να ξεκινήσουμε αυτόν τον δύσκολο απεργιακό αγώνα».

«Στην τηλεόραση συχνά θα ακούς ότι τάχα η απεργία μας έχει στον στόχο της εσένα. Αυτοί που τα λένε αυτά έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους. Πήγαν με εκείνους τους λίγους, που συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι αυτοί που διαπομπεύουν τους γονείς σου και όλους τους εργαζόμενους σαν τους τεμπέληδες της Ευρώπης. Μην επιτρέπεις σʼ αυτούς να μιλούν στο όνομά σου. Μην τους αφήνεις να σε χρησιμοποιούν σαν όπλο ενάντια στον δίκαιο αγώνα όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον», γράφουν οι καθηγητές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση τους εξωθεί στην απεργία, επιλέγοντας αυτή την περίοδο για να προωθήσει τα νέα μέτρα, των μετατάξεων και των απολύσεων.

«Σκέψου πως έχουμε έναν κοινό στόχο, που μας φέρνει από την ίδια πλευρά. Θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που διαλύει τη χώρα, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας. Εχουμε επιλέξει να σταθούμε από την πλευρά του δίκιου και της αξιοπρέπειας. Και θα το κάνουμε, όσο περνάει από το χέρι μας». «Δεν είναι μια εύκολη επιλογή», παραδέχονται, «αλλά, πίστεψέ μας, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Α.Τζ.
  
Εργαζόμενοι υπέρ καθηγητών

* Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών εξέφρασαν χθες με ανακοινώσεις τους η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) -οι ναυτεργάτες είναι και αυτοί επιστρατευμένοι μετά την εξαήμερη απεργία που είχαν κάνει τον Φεβρουάριο-, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

* Στο πλευρό των επιστρατευμένων καθηγητών και η Ένωση εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό ήταν από τους πρώτους που βίωσαν την αντιδημοκρατική, αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο -αναφέρει η ανακοίνωση- ότι στόχος της δεν είναι να εξασφαλίσει για τους μαθητές τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά να στείλει σαφές μήνυμα σε κάθε κοινωνική ομάδα που αντιδρά στην πολιτική της λιτότητας και της καταστροφής ότι θα καταστείλει με κάθε μέσο το δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και της διεκδίκησης».

πηγή: efsyn.gr και vathikokkino.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου