21/5/13

Φοροεπιδρομή και ξεπούλημα με τη βοήθεια της ΕΕ

Σοκ προκάλεσαν τα ευρήματα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew για τη γνώμη των Ευρωπαίων απέναντι στην ΕΕ, καθώς σε έναν μόνο χρόνο, από το 2012 μέχρι το 2013, η υποστήριξη μειώθηκε κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες (από το 60% στο 45%). 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στις Βρυξέλλες τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο. Στην Ελλάδα ειδικότερα, όπου η επιρροή κυμαινόταν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, τώρα έπεσε σε ακόμη χαμηλότερα, καθώς μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 33%. Μόνο ο 1 στους 3, με άλλα λόγια, φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το ρόλο της ΕΕ, με την ίδια να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αυξάνει το μίσος των εργαζομένων εναντίον της. 

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Μάρτυρας, η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές Παρασκευή, όπου μεταξύ πολλών άλλων εξόχως δυσάρεστων, εντείνει τις πιέσεις για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών, που κατά κοινή ομολογία πέραν των ευρύτερων ταξικών συμφερόντων που έχουν από την προώθηση της επίθεσης του κεφαλαίου, αποτελούν και «βαποράκια» συγκεκριμένων ευρωπαϊκών πολυεθνικών επιχειρήσεων που εποφθαλμιούν τις προς ιδιωτικοποίηση ελληνικές, τίθεται συγκεκριμένα η ΔΕΗ, την οποία θα διεδικήσουν οι γερμανικές ΕΟΝ και RWE και η ιταλική Έντισον, που έχει εξαγορασθεί από την γαλλική EDF. Στους διαγωνισμούς αναμένεται να πάρουν επίσης μέρος και ελληνικές εταιρείες, όπως η ΤΕΡΝΑ κι ο Όμιλος Μυτιληναίου, όπως κι ο ρωσικός κολλοσός της Gazprom, χωρίς όμως πολλές ελπίδες σε ό,τι αφορά τα φιλέτα. Συνολικά, χαλώντας την εικόνα αρμονικής συνεργασίας που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, η Επιτροπή χαρακτηρίζει μη ικανοποιητική την πρόοδο που καταγράφεται στις ιδιωτικοποιήσεις, πιέζοντας έτσι για ακόμη πιο γρήγορο ξεπούλημα των επιχειρήσεων που είναι στη σειρά να πουληθούν μέχρι το τρέχον έτος. Ειδικότερα: ΟΔΙΕ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και ΕΛΤΑ. 

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι το ξεπούλημα υλοποιείται με αξιοζήλευτους ρυθμούς και κυρίως σε παραλήπτες …αγνώστων λοιπών στοιχείων. Όπως για παράδειγμα, το κερδοσκοπικό κεφάλαιο (αντιστάθμισης κινδύνου – hedge fund) Third Point, που αφού κέρδισε 500 εκ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2012 ποντάροντας σε ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει πέρυσι το καλοκαίρι, τώρα επένδυσε 60 εκ. δολ. στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου. Αν πέρυσι αποκόμισε κέρδη ύψους 50% μέσα σε λίγους μήνες από τη χρεωκοπημένη κατά τ’ άλλα ελληνική οικονομία, φέτος γιατί να μην κερδίσει πολύ περισσότερα, επενδύοντας πολύ λιγότερα;

Η λεηλασία όμως δεν εντοπίζεται μόνο στο δημόσιο πλούτο, που εκχωρείται στον κάθε απατεώνα ελέω απελευθέρωσης της αγοράς κι έναντι πινακίου φακής. Επεκτείνεται και στους συνήθεις υπόπτους που είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των νέων μέτρων ύψους 7,5 – 8 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ταχύτατη, σπεύδοντας να διορθώσει την Επιτροπή. Η διάψευση όμως δεν αφορούσε την ανάγκη υιοθέτησης νέων αντιλαϊκών μέτρων – που υποτίθεται πως τα τελευταία υιοθετήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου που άνοιξε το δρόμο για τη δόση μαμούθ των 52 δισ. ευρώ. Κι εκείνη η υπόσχεση του τρικομματικού θιάσου ήταν ένα ακόμη ψέμα ανάμεσα στα πολλά που έχουν πει ένα χρόνο τώρα για να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία και τα μύρια οφέλη που την συνοδεύουν, πάντα σε επίπεδο …ηθικής επιβράβευσης. Η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών αφορούσε το ύψος των νέων αναγκαίων μέτρων, τα οποία περιόρισε σε 4,2 δισ. ευρώ έναντι 8 που ζήτησε το «σπίτι των λαών». Προφανώς, πρόκειται για αστειότητες καθώς εξ αιτίας των αποκλίσεων, ο λογαριασμός πολύ σύντομα θα φθάσει πολύ πάνω ακόμη κι από τα 8 δισ. ευρώ, πλήττοντας κυρίως τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.

Οι συζητήσεις για το νέο φόρο που ετοιμάζουν στη μη αστική γη είναι χαρακτηριστικές. Το μυστικό αντικείμενο του πόθου είναι τα 65 εκ. στρέμματα που εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 750 – 800 εκ. ευρώ ετησίως, με μέσο φόρο ανά στρέμμα 10-12 ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος Έλληνας (που έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης) θα πληρώσει 32 – 40 ευρώ το χρόνο. Κι αν δεν έχει ή δεν επιθυμεί να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον χαράτσι που θα μειώσει κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημά του, τότε, τόσο το καλύτερο για τους υπό διαμόρφωση νεοτσιφλικάδες που θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν τη γη στην κατοχή τους, καταργώντας βίαια τη μικρή ιδιοκτησία και μια σχετικά δημοκρατική κατανομή του κλήρου, επιτείνοντας την ταξική πόλωση στην ύπαιθρο με την πολύτιμη κι αναντικατάστατη βοήθεια της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων.


Πηγή: Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου